Skocz do zawartości

Po włączeniu ogrzewania falują obroty ...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Problem w E46 320d z 2000r. wygląda nastepująco.Na rozgrzanym silniku pracującym na obrotach jałowych przy właczonym ogrzewaniu co kilkanaście sekund strzałka obrotomierza delikatnie opada, podnosi sie, a potem znowu staje na normalnej wartości.Jednocześnie przygasa oświetlenie wnętrza (jeśli jest włączone), z przodu słychać delikatny stuk, jakby próbowało się właczyć jakieś urządzenie, delikatnie szarpie silnikiem.Wydaje mi sie, że amplituda wahnięcia jest większa gdy włączona jest klimatyzacja.Gdy wyłacze ogrzewanie wahnięcia raczej nie wystepują.

Auto nie dymi, ciągnie jak wyscigówka, więc EGR i przepływomierz chyba ? odpadają. Kontrolka ładowania się nie świeci.

W środę jadę podpiąć auto do komputera, ale może potraficie coś podpowiedzieć, żebym nie osiwiał do tego czasu :D

Z góry dziekuję.Pozdrawiam.Nitaka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciąg dalszy śledztwa.

Skoki obrotów raz się nasilały, raz znikały, więc w końcu pojechałem podpiąć auto do komputera. I nic... Żadnego zapisanego błędu, który mógłby tłumaczyć takie zachowanie auta. Jedyne błędy, to podgrzewacz, (o ktorym wiedziałem już wcześniej) oraz przekaźnik świec żarowych-spalona jedna świeca. Sugestia była taka, że jest to jakaś usterka mechaniczna, albo padająca pompa wtryskowa. Ale gdyby padała pompa, pojawiłyby sie chyba jakies błędy, czy też objawy inne niż tylko falowanie obrotów??

Poradzono mi jeszcze , żebym wymienił świece żarowe oraz filtr paliwa.

Może jeszcze jakieś pomysły albo wskazówki ?

Pozdrawiam.Stropiony Nitaka

Opublikowano

masz automatyczną kilme co nie? mialem w lancii kappie 2.4 td cos podobnego.. to raczej normalne.. klima automatycznie reguluje temperature i osusza powietrze... co jakiś czas się załącza i wtedy lekko spadają obroty i przygasają lampki ;)... ale żeby co kilkanaście sekund? hmm.. może jest jakiś problem ze sterownikiem klimatyzacji bo na moje oko trochę za często się załącza... uszkodzenie w module automatycznej klimatyzacji i czujników temperatury cieżko jest zdiagnozować ale zawsze możesz sprawdzić ilość czynnika chłodniczego i stan sprężarki.

pzdr :cool2:

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
może też być że masz jakąś elektryczną nagrzewnicę która reguluje temperature (chociaż w dieslu nie wydaja i sie) i gdy ona się załącza wzrasta pobór prądu i stad te "doły"... ustaw temperature manualnie na "high" / "hi" a siłe nawiewu normalnie... zobacz czy problem sie powtarza i obowiązkowo napisz na forum. ;)

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano

Witam

U mnie podobnie i tez mam 320D z 2000r:)

Moze coś wydedykujemy wspólnymi siłami. Objawy:

- na zimnym silniku falują obroty - ale tylko przy włączonym ogrzewaniu

- wyłącze ogrzewanie nie faluje

- gdy silnik jest ciepły falowanie ustaje

- też mi wyskoczyły błędy od ogrzewania - być moze ten elektryczny podgrzewacz (jak go sprawdzić?)

- w lecie gdy włącze klime na automat po pewnym czasie w aucie robi sie gorąco - jakby nie trzymał temperatury ?(nie wiem czy to ma jedno z drugim cos wspólnego ale moze cos jest jeszcze nie tak z czujnikiem temperatury zew. i wew.)

Co Wy na to?

pozdrawiam:)

Opublikowano

Nitaka, kto Ci radził wymienić świece? Przecież one grzeją tylko podczas rozruchu silnika, a wtedy obroty nie falują.

Arturb, mam podobnie i dochodzę do wniosku że to wina sławetnego na tym forum jeża od klimatyzacji.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano

Podobny przypadek jak u mnie.

Bez właczonej klimy silnik na wolnych obrotach normalnie pracuje tylko co jakis czas schodził z obrotów jak by go coś osłabiało albo źle sterowało pracą . Natomiast gdy właczyłem klime to juz całkowicie świrował obroty spadały częściej . Nie sprawdzałem przy właczonym ogrzewaniu.

Na kompie nic nie wyszło , zero błędów . Egr wyczyszczony , przepływka w normie ale pożyczyłem od kolegi nówke przepływke BOSCHA podpiołem no i zgadnijcie . wszystko gra , silnik pracuje idealnie , nic nie szarpie , obroty nie spadają .

Cóż mogłem zrobić , kupiłem nowy przepływomierz.

Stary musiał źle sterować pracą silnika.

To tylko mój przypadek .

Opublikowano
U mnie w 2,0i falowały obroty bo miałem zaowietrzony układ chłodzenia,tak mi powiedział fachowiec,naprawde fachowiec,odpowietrzył mi i niemam problemu,ktoś jak by mi powiedział że obroty mogą zależeć od płynu to bym go wyśmiał,ale tak było poprostu płyn niewszędzie docierał do bloku i mixy walił.
Opublikowano

No mnie się wydaje, że obrotami dmuchawy to steruje zwykły potencjometr, a jeż całą klimatyzacją. Ale i tak nagła zmiana poboru prądu wpływa na obroty silnika.

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
Opublikowano

Mam 320d z 2000r u mnie też falują obroty na wolnych obrotach zauważyłem to dopiero jak się zrobiło zimniej.

Jeszcze mam pytanie do posiadaczy diesla u mnie przy hamowaniu wskazówka od ekonomizera unosi się tak do 8 litrów i opada.

Jest to normalne czy coś zepsute?

Opublikowano
objawem nierownej pracy na zimnym silniku w zimie jest to ze któraś świeca żarowa padła, i trzeba wymienic.
sprzedam kierunkowskaz nr oem 63138370720 , przewód gumowy nr oem 11532247725 - dział giełda
Opublikowano

Byłem w serwisie. Podpięli sie do kompa i zczytali błędy - nie ma błedów od świec żarowych, wiec są ok. To coś innego. U mnie wyszło cos z ogrzewaniem. Bo takie błędy są - może ten podgrzewacz elektryczny, moze zawory sterujace ogrzewaniem, moze jakis czujnik bo w lecie w rtybie auto na chłodzeniu po pewnym czasie robi sie gorąco - nie chłodzi. Ale to wydaje mi sie odrębna rzecz i chyba nie wpływa na falowanie.

Argument dodatkowy jest taki że jak sie rozgrzeje to nie faluje....

Opublikowano

Dziekuję Wszystkim za rady.

Wymieniłem filtr paliwa choć miał dopiero (albo aż) 5.000 km i jak na razie problem falowania obrotów znikł. Mam nadzieje, że już nie wróci.

Swoją drogą to ciekawe, że problem pojawiał się tylko na rozgrzanym silniku, zwłaszcza przy większym obciążeniu (włączone ogrzewanie).Widocznie Becia ma niezłe ssanie...

Pozdrawiam. Nitaka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
panowie w bmw e46 2.0d jest coś takiego jak ogrzewacz cieczy chłodzącej po prawej stronie silnika w takiej komorze i to on powoduje falujące obroty
Opublikowano
No wasnie Ja mam tez 320d 2000r tez faluja obroty na zimnym przy wlaczonym wentylatorze, jak sie nagrzeje to ustaja, jak na zimnym wylacze wentylator to sie uspokaja a normalne obroty na jalowym jakie powinny byc
Opublikowano

Lejdon odłącz podgrzewacz. Jak już tak 2 miesiące jeżdzę i spokój z falowaniem. Ale czy na dłuższą metę to jest zdrowe to już nie zagwarantuję...

A co do klimy - ostatnio był dodatek specjalny do Auto Świata i zgadnijcie co tam napisali o klimatyzacji i to tylko automatycznej. Okazuje się że za wszelkiego rodzaju usterki typu: raz chłodzi a raz nie odpowiada wentylatorek elektroniki w panelu sterowania klimą. Poprostu lubi sie zawieszać. Przegrzanie prowadzi do tego, że automatyka zaczyna świrować.

U mnie osobiście wygląda to tak, że jak jest gorąco i jadę np. 50km na klimie to po pewnym czasie ok.20-30km na trasie zaczyna sie w aucie robić gorąco. Słychać że wentylator chodzi ale nie dmucha zimnym jak powinien. Byc może to wina właśnie tego wentylatora....

Panel podobno jest nierozbieralny ale jak to się mówi "Polak potrafi" więc pasuje sie do niego dostać i moze jakieś WD40...

Nowy w ASO - 1000zł...

Opublikowano

A może ktoś z forumowiczów ma taki stary padnięty panel i byłby skłonny go rozdziewiczyć żeby zobaczyć jak się do niego dobrać?

Pozdrawiam, Hary.

Pozdrawiam, Hary.
  • 13 lat później...
Opublikowano
Witam ja mam e46 330d i mam podobny problem z tym ze u mnie problem sie pojawia w okresie jesienno zimowym kiedy na dworze robi sie zimno a w okresie letnim całkiem falowania ustają nie wiem co jedno z drugim ma wspólnego ale moze to tez jest jakis punkt zaczepienia. Znajomy cos wspominał zebym zobaczył pod dodatkowa pompka płynu chłodzącego i tam chyba tez jest jakis elektromagnes to pod spodem jest przykręcona masa i mówił zeby tam popatrzeć ale szczerze nie miałem jeszcze czasu. Jesli uda mi sie jakos rozwiązać ten problem napewno sie z wami podzielę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Eleltryczny podgrzewacz wody. Pobiera tyle prądu, że powoduje falowanie. Jak masz jego błąd znaczy ze jest uszkodzony. Poczytaj o nim.