Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich potrzebuje pomocy mianowicie chodzi mi o spalanie paliwa pali mi jak czołg i zalewa świece przy zapalaniu mam silnik 3,5 litra mechanik podłączył do kompa i nic nie wyszło .Jeśli macie jakieś pomysły to piszcie to je wszystkie sprawdzę.POZDRAWIAM
Opublikowano
pali jakieś 40-50 literków a rzeczywiście jak odpali to nierówno chodzi przepływomierz wymieniłem i czujniki temperatury.Pozdrawiam
Opublikowano
a ja sie martwilem ze mi pali 20 :P własnie co to za problem z tymi falujący,i obrotami przy odpaleniu ? to też ma wpływ na spalanie? ja mam taki objaw tylko przy rannym odpalaniu później po rozgrzaniu jest ok. dzieje się tak od niedawna gdy założyłem sekwencję. a Dzieje sie tak na benzynie... czy mozliwe że gazownicy coś uszkodzili ?
Opublikowano
Jak silnik krokowy jest sprawny i falują obroty to oznacza za długie czasy wtrysku (za bogata mieszanke), założenie sekwencji mogło spowodować przestawienie mapy wtrysku i przez to faluje.
Opublikowano
20? to też coś dużo. Mi wychodzi w jeżdzie miejskiej max 18l, a tak zazwyczaj jest 15-16.

Mi standardowo 730iA spala w okolicach 19l/100km. Wystarczyło jednak, że przez tydzień jeździłem na drugi koniec miasta - dluższe trasy, mniej samochodów i sygnalizacji świetlnych - spalanie spadło do 14 - 15 l na 100km.

Ten sam samochód, ten sam kierowca, to samo miasto - a spalanie znacznie mniejsze.

Także w zależności od zamiłowania do sportowej jazdy właściciela, spalanie m30b30 / m30b35 w granicach 20 czy nawet 22 nie jest niczym nienormalnym moim zdaniem. Co nie zmienia faktu, że 40-50 to znacznie za dużo... :doh:

Pozdrawiam.

http://pkp.dnx.pl/bmw/pasek.png
Opublikowano
Dzięki wszystkim jutro wymienię sondę .A jeszcze mam takie pytanko czy jak odłączę sondę to powinna być jakaś różnica w pracy silnika .POZDRAWIAM
Opublikowano
Ja wymieniłem niedawno sonde lambda,bo też mi Bunia paliła dużo i teraz spalanie spadło,nie wiem jeszcze dokładnie o ile,bo mało ostatnio jeździłem,ale napewno spadło.Co do pracy silnika,to nic się nie zmieniło chodził nierówno i dalej tak chodzi.Podobno trzeba jechać na kompa skasować błąd po wymianie sondy,ale muszę znaleźć jakiegoś dobrego elektryka,bo ostatnio byłem u jakiegoś paproka i nic mi nie zrobił.Kolega maslo 82 napisał,że jak sonda,to tylko originalna,ale koledzy pisali,że Ngk są bardzo dobre i sobie chwalą spalanie na tych sondach.Koszt takiej na allegro to niecała stówka.Mi udało się kupić w sklepie sonde Bosha za 130zł. choć do końca nie jestem pewny,czy jest to bosh,bo nie miała znaczka bosha,ale napewno wyprodukowana w Germany.Pozdrawiam!
Opublikowano

lokaczbmw

PostWysłany: Nie Lis 09, 2008 8:50 pm Temat postu:

Ja wymieniłem niedawno sonde lambda,bo też mi Bunia paliła dużo i teraz spalanie spadło,nie wiem jeszcze dokładnie o ile,bo mało ostatnio jeździłem,ale napewno spadło.Co do pracy silnika,to nic się nie zmieniło chodził nierówno i dalej tak chodzi.Podobno trzeba jechać na kompa skasować błąd po wymianie sondy,ale muszę znaleźć jakiegoś dobrego elektryka,bo ostatnio byłem u jakiegoś paproka i nic mi nie zrobił.Kolega maslo 82 napisał,że jak sonda,to tylko originalna,ale koledzy pisali,że Ngk są bardzo dobre i sobie chwalą spalanie na tych sondach.Koszt takiej na allegro to niecała stówka.Mi udało się kupić w sklepie sonde Bosha za 130zł. choć do końca nie jestem pewny,czy jest to bosh,bo nie miała znaczka bosha,ale napewno wyprodukowana w Germany.Pozdrawiam!

PAliła Ci dużo to znaczy ile ? bo mi w mieście przy bardzo spokojnej jeździe pali 20-25 a na trasie to 10 - 12 maks. nie wiem czy tak już musi być czy może to wina tej sondy.

Opublikowano
Dużo tzn. min 25 w mieście,a na trasie ok 17. :doh: Wcześniej paliła mi w mieście max. 17,a w trasie tak jak Tobie Tomek 735L,czyli 10-12 literków przy średniej prędkości 160km/h.Także wydaje mi się,że różnica jest duża.
Opublikowano
Panowie mi moja paliła 0k 17 litrow w jezdzie mieszanej miasto i krotkie trasy...po wymianie sond lambda,z ktorej jedna wogole miala oberwany kabel czy nawet dwa,spalanie spadło w takiej samej jezdzie do 12,7.Wierzcie lub nie ale to prawda.Na traszie Ystad Oslo udalo mie sie przy mocno załadowanym aucie z predkosciami 110 do 140 zejsc na 10.5 litra.Tak,ze moi drodzy nawet jezeli wydaje Wam sie,ze sondy sa ok a spalanie przekracza 15 litrow wymiencie sondy a zobaczycie roznice.Dodam,ze kupiłem dwie sondy NGK na allegro po 99 zł szt.Pozdrawiam.
Opublikowano
10-12 literków przy średniej prędkości 160km/h

napewno nie przy średniej.nie wiem ile musiał byś grzać zeby Ci wyszła średnia prędkośc ze 100km 160km/h :duh: .ja do wa-wy mam 240km i jak dobrze tnę to robię tą droge w 2h10m i na kompie mi wychodzi średnia 55-60km/h i spalanie na poziomie 11-12L.M30B35

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
ja za uniwersalna sonde lambda do 740(ida 2) płaciłem po 170 zł za sztuke. rozni sie tylko wtyczka od sondy dedykowanej do danego silnika a jest prawie o połowe tańsza. zreszta katalog boscha podaje właśnie ta uniwersalna sonde do mojego silnika :D
raz sprobujesz mocy i już nie chcesz przestać !!!
Opublikowano
ja za uniwersalna sonde lambda do 740(ida 2) płaciłem po 170 zł za sztuke. rozni sie tylko wtyczka od sondy dedykowanej do danego silnika a jest prawie o połowe tańsza. zreszta katalog boscha podaje właśnie ta uniwersalna sonde do mojego silnika :D
Jezeli Twoje BMW to E32 to troszke przeplaciles...ja za sztuke NGK placiłem po 99 zł.
Opublikowano
99zł za sztukę? Hm... ja na allegro znalazłem sondy do E32 i niestety żadna nie była tańsza jak ~ 270zł :cry: ale może ktoś z kolegów ma namiar na tak chwalone sondy NGK za wspomniane pieniądze? Pozdr
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
panowie czy ta nierówna praca silnika jest tylko na zimnym i to efekt sondy? mam ten sam objaw jak jest zimna to faluja obroty i mam wrazenie ze sie zalewa.Pozdrawiam.
Opublikowano
Mi również obroty faluja na zimnym silniku,a nawet potrafi zgasnąć,a jak już zgaśnie,to muszę kręcić ok. minuty,albo dłużej,żeby zapalił.Wykręcałem świece jak tak się stanie i były zalane.Oczywiście śmierdzi paliwem tak jak kolega napisał.Dodam,że wymieniłem sonde i czujnik temp. i nie pomogło.
Opublikowano
w swojej Beemce wymieniłem juz prawie wszystko oprócz sondy, dzisiaj pomierzyłem i waha sie od 0.3 do 0.6v chyba coś za mało. podmieniałem motronica wymieniłem przepływke czujnik temp. nawet gumki na wtryskiwaczach i dalej nie smiga. jak jest zimna przebiera czesie a jak ciepła to ideał. jak byłem na kompie w serwisie to niby jest brak komunikacji pomiedzy przepływka a motronikiem ale podmieniłem jeszcze 2 inne i to samo bład 011. takrze nie mam pojecia co to moze byc i powoli koncza sie pomysły.W nastepnym tygodniu zasadzam sie na sonde poprostu ja wymienie bo troche lat juz ma i moze to cos pomoze chyba ze ma ktos jeszcze jakis pomysł... Pozdrawiam
Opublikowano
panowie czy ta nierówna praca silnika jest tylko na zimnym i to efekt sondy? mam ten sam objaw jak jest zimna to faluja obroty i mam wrazenie ze sie zalewa.Pozdrawiam.

umnie pomogło wymiana kopułki i palca oraz regulacja zaworów

Moje BMW- E30 318I,

- E34 525TDS

-E32 730IA-kochana babcia

-E34 520I M50

E46 Touring 320CI M54

E36 M43 Touring