Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. nurtuje mnie pytanie jak wymienić opony ponieważ na przedniej osi mam ok. połowwy bieżnika a na tylnej już jest na paskach kontrolnych, i zastanawiam się czy mogę zmienić tylko tylną oś na inny bieżnik ? Czy to nie problem przy stałym napędzie 4x4???? :roll2: :idea: Dzięki.......
Opublikowano

moim zdaniem tak bo w przepisach jest tylko że muszą być takie same oponki na osi żeby np podczas hamowania jak byś miał dwie różne nie znosiło cie bo jedna opona lepszej marki lepiej by sie kleiła asfaltu

a co do tego że przy stałym 4X4 nie wiem jak jest ale jeżeli jest zablokowane i idzie tyle samo mocy na przód i tył to po prostu przednie słabsze oponki będą mieszały lub tylne jak będziesz je miał słabsze chyba ze jest jakis układ rozdzielający moc w 4X4

pzdr :norty:

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

Opony możesz mieć na obu osiach różnego producenta i o różnym bieżniku, ale !!!: rozmiary muszą być zgodne ze specyfikacją producenta i o tym samym rozmiarze (poza opcją tzw. mischbereifung, czyli szerszymi kołami na tyle i węższymi na przodzie), a to dlatego, że gdy olejesz ten warunek kontrola trakcji będzie Ci zwalniała samochód, bo różne prędkości obrotowe kół na obu osiach jezdnych zrozumie jako poślizg i ograniczy moc silnika lub uruchomi układ hamulcowy.

Sumując: instrukcja obsługi - spisz dopuszczalne wymiary opon lub spisz wymiary opon, które są w samochodzie - do sklepu - do kasy i na ulicę jeździć samochodem, a baranów i debili - jak przedmówca - nie słuchaj .

Opublikowano

DarekS ja nadal podtrzymuję swoją wersje bo wiem że tak jest.

Niżej podaję ci linki do stron internetowych na których masz napisane coś więcej o oponach na osi

http://www.frazpc.pl/b/183085

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=5343

czasami na drogach można spotkać wariatów co pędzą ponad swoje umiejętności na złamanie karku no na prawdę, aż czasami ciężko ich wyprzedzić.....:)
Opublikowano

DarekS:

Przypominam ze na calym forum nie tolerujemy przeklenstw. :hand:

Proponuje zapoznac sie z regulaminem forum. Tym razem poprawilem twojego posta, za kolejna "prywatna wycieczke" dostaniesz ostrzezenie.

Opublikowano
witam.na tylnej osi mam 285/45/19 a przedniej 265/55/19 a wymienić muszę tylną oś bo jest juz mocno zużyta. poprzedni właściciel wymienił tylko przednią oś.1` :!: i teraz mam dylemat................
Opublikowano
w x5 nie ma stalego 4x4, przod jest tylko dolaczany w razie potrzeby elektrycznie, wiec w 99% jazdy naped masz z tylu. Ja osobiscie nie kombinowalbym z zamiana opon na jednej osi ze wzgledow bezpieczenstwa ale wg przepisow mozesz tak zrobic. Ewentualnie poszukaj na allegro 2 opon uzywanych jakie masz z przodu i wtedy bedziesz mial 4 podobnie zuzyte
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
X5 ma napęd 4x4 z tym że komputer steruje rozkładem napędów. W 5 masz napęd tylko na tył to dlatego możesz ją tak zarzucać "bokiem" ale moja X5 też przy odłączonej kontroli bokiem wychodzi bardzo ładnie szczegolnie zimą , wiadomo że nie tak jak typowa tylnonapędówka którą bardzo łatwo obrocić bokiem . ponieważ przy 4x4 mnie wyciąga przedni napęd jeszcze z zakrętów
Opublikowano
Panowie zacznijmy ze napewd w X5 przed a po liftingu to 2 inne bajki.....

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
Panowie zacznijmy ze napewd w X5 przed a po liftingu to 2 inne bajki.....

Minio,

a napiszesz, czym to się różni? jeżdżę X5 po lifcie i nie wiem...

Marcin

Opublikowano
Przed liftingiem jest naped rozdzielony mechanicznie 40:60, a po liftingu jest juz elektroniczny X-drive

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

• 1 rok później...
Opublikowano

Czyli przed liftem mamy typowe 4x4, palące więcej, bo jest ciężej, a po lifcie mamy tylnionapędową terenówkę z dołączanym elektronicznie przodem,...?

Odnośnie opon na koła 19 cali producent zaleca 255/50/19 i 285/45/19 i ja mam takie u siebie an lato. Na zimę mam 17 cali o wymiarze 235/65/17 (tył i przód).