Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie o skrzynię chodzi, chodzi mi o automatyczne przełączanie navi na kamerę.

Pozdrawiam

Jacek

• Odpowiedzi 172
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Mam ten sam problem do dzisiaj nie rozwiązany

Chciałem nawet kupić drugą kamerę tylko w NTSC ale nie ma takiej wszystkie są albo tylko Pal lub Pal/NTC :duh:

Jak zakupiłem taką i jest tam tylko ntsc.

Właśnie oczekuje na przesyłkę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupiłem taką kamerkę http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220714182309&viewitem=&sspagename=STRK:MEWNX:IT

według pierwszego posta utworzyłem bardziej czytelny schemat:

http://thumbnails7.imagebam.com/12097/ad82ff120960029.jpg

I dzięki temu mamy taki efekty:

Czas pracy ~3h na spokojnie, koszt ~100 zł, radość po założeniu bezcenna ;D

Opublikowano
Hm jednak nie jest tak różowo, kamera raz działa, a raz nie czy to może być wina przekaźnika który ma 40A?
Opublikowano
Tak. To że obraz skacze to wina tego że kamerka nadaje w PAL a nie w NTSC. Zobacz sobie to w ten sposób, że podłącz gdzieś do jakiegoś urządzenia kamerkę, które ma możliwość przestawiania PAL\NTSC. Niestety te kamerki chińskie nadajątylko w PALu. Ja podpiołem tą kamerkę do AV bo tam jest możliwość przestawienia PAL\NTSC. I działa OK. Tyle że musze manualnie ją włączać.
Opublikowano
Witam a gdzie ją podłączyłeś do av i jak ją aktywujesz ? bo w białej kostce też są wejścia av i na tylnim panelu nadmuchu
Opublikowano
W białej wtyczce 6 pin (jako sygnał) i 15 pin (jako ekran). Zasilanie podpiołem do wtyczki żarówki świateł pozycyjnych (tylnych). Czyli żeby kamerka zadziałała, muszą być włączone światła minimum pozycyjne (to po to żeby nie była zasilana non-stop i nie rozładowywała akumulatora przez noc).Aktywuję ją przyscisk MENU -> Television i przestawiam program na "AV". Pamiętaj żeby potem w ustawienich AV ustawić na "PAL"
Opublikowano
No tak. ALe to ustawienie dopiero będzie aktywne jak wejdziesz na AV. Czyli, wchodzisz na AV potem wciskasz gałkę i tam masz to ustawienie.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie najlepszy sposób żeby wszystko działało OK to kamerka NTSC i instalacja zgodnie z opisem i działa inne kombinacje nie dają rezultatów wymieniłem kamerke z PAL na NTSC i jest wszystko OK :cool2:
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
koledzy szukam odpowiedzi na mój problem z kamera taki sam jak ma kolega "ronin31" opisany w wcześniejszych postach , powtórze : uruchamiam auto włączam wsteczny na ekranie czarno , chyba ze wcześniej wejdę na sekundę w menu TV i od tego momentu działa wszystko jak należy do czasu jak wyciągnę kluczyk z stacyjki . może ktoś ma jakiś pomysł , co może być nie tak ?
"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanie do tych którzy już używają kamery w swoich autach-

pomijając kamery montowane w ramce tablicy rejestracyjnej(tylko tam jest idealnie-bo centralnie po środku,a w blendzie na elektromagnesie jest to niemożliwe),zastanawiam się czy kamerę zamontować z prawej czy może lewej strony.Otóż kamerka wytycza linie pomocnicze zarówno z lewej jak i prawej strony w jednakowych odległościach od swojej osi-niestety nie pokrywa się ona z osią samochodu(w przypadku kamer montowanych np;w miejsce światła podświetlającego rejestrację).Kolejne pytanie czy to przesunięcie jest zauważalne,znikome,raczej tylko teoretyczne,czy też może wybór strony lewej lub prawej ma znaczenie?

SPOKOO

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

witam jak kamerka wybrać bo piszą pal ntsc ze posiada i taka może być,

czy tylko ntsc ma być żeby zadziałała podeślijcie linka jaka sie nadaje z allegro

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam podpięciem kamerkę i mam mały kłopot

a mianowicie jak włączam wsteczny pojawia sie czarny obraz muszę wejście w tv odpalić kamerkę włączając wsteczny i potem juz działa normalnie przełącza sie automatycznie i juz wyświetla obraz do momentu zgaszenia auta i wyłączenia zapłonu

i potem trzeba powtarzać czynność najpierw odpalic tv włączyć wsteczny i potem juz przełącz z menu automatycznie co jest nie tak kamerka ntsc

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...