Skocz do zawartości

Wibracje na biegu jałowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Od tygodnia jestem posiadaczem E46 320d Touring. Auto jest z 2002 roku i ma przejechane 150kkm. Juz podczas zakupu słychac było na biegu jałowym dziwne dzwieki wydobywajace sie spod auta. W środku czuc jak wibracje przenosza sie na karoserie, ale wystarczy minimalnie zwiekszyc obroty i hałas ustępuje a wibracje przestaja byc odczuwalne. Dodam, że nie ma znaczenia czy sprzęgło jest wciśnięte czy nie. Myslalem, ze to zerwane lub odpiete ucho układu wydechowego albo poluzowana któras z osłon. Wjazd na kanał obalił jednak tą teorię . Przewertowałem forum szukając rozwiązania tego problemu i znalazłem tematy czesciowo opisujace przyczyne hałasu:

-katalizator

w moim przypadku dzwiek jest raczej głuchy i niemetaliczny (nie słychac dzwonienia

-łącznik elastyczy układu wydechowego

nie czuc spalin pod maską ani wewnątrz auta

-koło dwumasowe

hałas i wibracje wystepują tylko na biegu jałowym (bez znaczenia- ze sprzęgłem lub bez sprzęgła)

Nie mam pojęcia jak ustalic tą usterkę. Zaznacze jeszcze, że byłem u mechanika, ale z racji niskiego zaufania nie sugeruje sie jego diagnozą.

Proszę o pomoc. Może ktoś z was miał podobny problem.

Opublikowano
witam.sprawdz jeszcze poduszki silnika i skrzyni.ja miałem tak samo jak się urwała poduszka silnika.100zł i szybka wymiana.
Opublikowano
  • Autor
Dzieki za rade. Postaram sie sprawdzic jak najszybciej a zaraz potem powiadomie o efektach.
Opublikowano

poduszki silnika,

bez zdjecia moze nie być widać,

bo pękają od wewn,

po drugie mozna podnieść obroty na jałowym,

generlanie 2.0d sama w sobie na jałowym trochę trzęsie,

walczyłem z tym jakiś czas temu,

Opublikowano
  • Autor
Mimo wszystko podnoszac obroty wiedzialbym, ze cos jest nie tak a to powodowalo by pewien dyskomfort. Caly czas mam mozliwosc porownania z inna 320d z tego samego roku ale w sedanie, a ta pracuje o wiele ciszej w zakresie 800-1000 obr.
Opublikowano
może koło dwumasowe, ale jeżeli to dwumasa to twoja Beatka ma dużo więcej niż 150tk
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja bym zaczął od poduszek silnika - tylko kup porządne.

Ja wymieniłem stare poduszki na nowe (Febi) i problem wibracji na biegu jałowym pozostał. Sprawdzałem wielokrotnie silnik (cewki,szczelność dolotu itd), wydech, w końcu wymieniłem nawet dwumas. Powód znalazłem dopiero jak odpuściłem już szukanie przyczyn. Okazało się , że winna była wadliwa nowa poduszka firmy Febi Bilstein (mechanik zauważył malutki wyciek z nowej poduchy).

To już mój drugi przypadek, kiedy okazało się, że wadliwa była nowa firmowa część (wcześniej akumulator Bosch Silver). Obie części kupiłem w sklepie FOTA S.A. więc części pochodzą z pewnego źródła. Na obie części reklamację uznano.

Opublikowano
  • Autor
może koło dwumasowe, ale jeżeli to dwumasa to twoja Beatka ma dużo więcej niż 150tk

Auto kupione w UK i tutaj serwisowane. Wpisy w ksiazce co 10 - 15kkm, az do obecnego stanu licznika. Poza tym na kazdym MOT (okresowy przeglad techniczny dopuszczajacy pojazd do ruchu) sprawdzany jest przebieg i jego wynik trafia do do bazy danych DVLA (cos jak nasz wydzal komunikacji). Wiec kazda roznica ponizej ostatniego odczytu jest natychmiast wychwytywana. Z tego co wiem tubylcy się w to nie bawia, wiec jestem pewien co do oryginalnosci przebiegu. Swoją drogą przydałoby sie cos takiego w Polsce.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Na stopień zużycia dwumasu wpływa nie tylko przebieg - także styl jazdy, moc silnika itd. Są osoby które zmieniają sprzęgło co 20,000 i tacy co przejadą 150,000 km ....
Opublikowano
  • Autor
Masz racje.Duży przebieg nie jest wyznacznikiem do wymiany kola dwumasowego. Swoją drogą, ja mam nadzieje ze to tylko poduszki.
Opublikowano

zacząłbym od poduszek bo to najtańszy element,

i kupiłbym w ASO bo sa najlepsze,

a wcale nie dużo droższe niż febi,

tylko nie zaczynaj od dupy strony i zostaw puki co dwumasa,

Opublikowano
ja zamówiłem dwie nowe lemfordera sztuka 120zł, czekam na wymiane mam nadzieje ze nie duzo z tym roboty co?
Opublikowano

u mechanika 20 minut ;)

u mnie ostatnio zerwalo poduchę... podjechałem na warsztat. okazalo się ze druga tez do wymiany. szast prast... 20 minut i po sprawie.

[add]

Jak zauwazyl kolega nizej - zalezy od auta... i od mechanika.

Edytowane przez radeh

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Zależy od samochodu, w 540 na pewno w 20 minut nikt nie wymieni.
Opublikowano

no problem podobny do mojego :( i na razie nie rozwiązany.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=90890&highlight=drgania+luzie

Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano
  • Autor
Ciezki ten twój przypadek m_snikers. Mam nadzieje że ci sie uda. Swoja droga chciałbym żeby u mnie to były tylko poduszki, ale to sie okaże w poniedziałek w serwisie.
Opublikowano

luźne stwierdzenia... więc proszę nie traktować autorytatywnie.

Czy trzęsie się bardziej po mocniejszej jeździe?

Jak włączysz klimatyzację to objawy są mocniejsze?

możesz sprawdzić:

- łącznik elastyczny przy katalizatorze

- zapchany wydech

- brak u Ciebie dwóch łączników w wydechu za katalizatorem...

PS. jak sprawdzić prawidłową przepustowość wydechu?

Opublikowano
po mocniejszej jexdzie jest lepiej po trasie takiej jak dziś np 100km wrocław Lubin prawie nie wyczuwalne :( klima nie sprawdzałem czy ma jakiś wpływ ale nie zauważyłem , co do łączników przy kanalizatorze to są te które odchodzą od niego do mocowania chyba do skrzyni i do silnika są mocowane ?? a czy wydech zapchany no chyba nie bo jak mu dam gazu to piasek fruwa za tłumikiem jak by huragan był :) szukam do tego mam objaw rezonans jakby z tyłu na zimnym mocniejszy oczywiście
Le Mans winners 2006 2007 2008 R10tdi :) 2009 908 HDI :) 2010 R15 TDI ;)no cóż trzeba wiedzieć gdzie leży przyszłość motoryzacji :) TDI
Opublikowano

Witaj mialem ten sam problem.

Po pierwsze mialem peknietą jedna poduszke pod silnikiem a po drugie u mnie na niskich obrotach nie chodzil jeden wtryskiwacz. Wymienilem wtryskiwacz i problem zniknął. Pozdrawiam

Opublikowano
JA MAM TO SAMO TEZ MAM PRZEJECHANE 140 000 I TO ROMBIE W KATALIZATORZE