Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam od wczoraj jestem posiadaczem e36 325i coupe :P wiadomo z racji iż nie jest to nowe auto mam parę pytań :

- auto dość długo się nagrzewa i temperatura zatrzymuje się milimetr od "pionu". Wiatrak jest elektryczny to on się ma załączać od razu czy dopiero po jakimś czasie ??

- mam komputer http://www.moto.allegro.pl/item458274941_komputer_pokladowy_bmw_e36_sedan_coupe_compact.html taki i nie wiem ma on jakieś ukryte funkcje ??

- z tyłu mam jeden amortyzator 80 proc a drugi 17 rozumiem że wymiana jednego nie wchodzi w grę hehe i nie pytam tu z powodu oszczędności ale może jak jeden jest prawie nowy to bez sensu wyrzucam praktycznie dobry amor .

Poza tym na razie jestem happy czekam na rejestrację jak tylko się z tym uporam wstawię zdjęcia do galerii , pozdrawiam

:cool2:

Edytowane przez Paneq89

Grass , Gas or Ass - Nobody Rides For Free .

Moja Buma :) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=94528&highlight= Sprzedana !

Opublikowano

Jeśli sie długo nagrzewa to pewnie termostat do wymiany :)

A co do amorka to tak wymienia sie przeważnie dwa, ale jeśli ten jeden ma 80% to raczej możesz wymienic tylko jeden.

Pozdrawiam

Opublikowano
Szukałem na realoem i nie mogę znaleźć jaką temp. otwarcia powinien mieć ten termostat :duh: także jak ktoś ma taki silnik to może nie powie o tym wentylatorze i jaki termostat trzeba kupić , z góry dzięki za pomoc :cool2:

Moja Buma :) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=94528&highlight= Sprzedana !

Opublikowano

Idziesz do sklepu i zamawiasz (kupujesz) termostat - sprzedawca jest od tego by znaleźć odpowiedni (ma do tego katalogi). A jeśli juz tak bardzo sam chcesz dojść do tego jakiej części potrzebujesz pomoże ci katalog elektroniczny "Inter Carsu": http://sklep.intercars.com.pl/?start=tree

Wg niego wynika na to że termostaty 88* były w modelach do grudnia 95r a później o temp. otwarcia 92* :wink:

Odnośnie wiatraka elektrycznego: załącza się on wtedy gdy czujnik temp. przy określonej temp. płynu chłodzącego (91* - pierwszy bieg, 99* drugi bieg) zrobi tak zwaną "zworkę"

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie jestem już po wymianie termostatu i teraz temp łapie szybko i trzyma idealnie w pionie :norty: , amortyzatory na tył są już zamówione i przy okazji wymieni się tuleje pływające z tyłu :wink:

Z wentylatorem jest w porządku wisko chodzi cały czas , natomiast wentylator elektryczny załącza się potem :cool2:

Pojawił się natomiast nowy problem kiedy auto stoi na luzie słychać " buczenie " jak wcisnę sprzęgło to dźwięk ustępuje i jak wbijam jedynkę to słychać takie " rąbnięcie "z tyłu :| .

Domyślam się że to coś ze sprzęgłem tylko czy to wysprzęglik czy pompa sprzęgła ?? :roll:

Pozdrawiam

Opublikowano

Gratuluje zakupu, tez bym chcial taka :cool2:

Co do buczenia to na moje oko konczy sie lozysko i docisk. Chyba niestety czeka Cie za jakis czas zmiana kompletu sprzegla. Ale to jedna z mozliwosci. Moze niech wypowie sie ktos bardziej doswiadczony.

O Tempora! O Mores!
Opublikowano

Witam!podlanczam sie do tematu.

Mam dosłownie ten sam problem tez ''buczenie''jak wciskne to ustepuje tylko ze nie za kazdym razem jest cos takiego no i jak sie wrzuci bieg to slychac takie walniecie z tylu jakby w moscie.Z gory dzieki za odpowiedzi Pozdrawiam :modlitwa:

Opublikowano
Wg niego wynika na to że termostaty 88* były w modelach do grudnia 95r a później o temp. otwarcia 92*
No ja kupiłem do mojej buni z 93roku termostat Wurth o temp. otwarcia 88 stopni i mam wskazówkę pochylona lekko w lewo :roll2: Więc nie do końca ta zasada działa...
Opublikowano

Ja mam auto z samego początku 96" i też mam wskazówkę minimalnie w lewo po wymianie termostatu-termostat dałem oryginalny z autka z 98".

Czy to że wskazówka właśnie nie stoi dokładnie w pionie oznacza że zły termostat dałem? I czy coś się przez to może dziać w przyszłości? :P

Opublikowano

Co do termostatów to miałem w 318 m40 termostat 92 stopnie bo taki mi dobrali i miałem ciut w prawo więc jeśli ty masz 88 i masz ciut w lewo to wychodzi że idealnie by było 90 ale nie wiem czy takie termostaty są.

Nom właśnie widzę że rozmowa się o termostatach rozwinęła ale o co chodzi z tym sprzęgłem to nikt nie wie hehe , podejrzewam że to pompa bo jak naciskam na sprzęgło to powoli dźwięk zanika , jak pojadę na zmianę amortyzatorów to zapytam mechanika co to może być , ale to dopiero będzie za jakieś 2 tyg bo teraz tyle zajęć :| .

Jakby ktoś jednak miał jakieś sugestie na temat tego sprzęgła i stuków to chętnie posłucham :cool2:

Opublikowano
Co do termostatów to miałem w 318 m40 termostat 92 stopnie bo taki mi dobrali i miałem ciut w prawo więc jeśli ty masz 88 i masz ciut w lewo to wychodzi że idealnie by było 90 ale nie wiem czy takie termostaty są.

Nom właśnie widzę że rozmowa się o termostatach rozwinęła ale o co chodzi z tym sprzęgłem to nikt nie wie hehe , podejrzewam że to pompa bo jak naciskam na sprzęgło to powoli dźwięk zanika , jak pojadę na zmianę amortyzatorów to zapytam mechanika co to może być , ale to dopiero będzie za jakieś 2 tyg bo teraz tyle zajęć :| .

Jakby ktoś jednak miał jakieś sugestie na temat tego sprzęgła i stuków to chętnie posłucham :cool2:

haha :) może Ty powinieneś mieć 88 i miałbyś wtedy pion, a jak ja bym miał 88 to też bym miał pion :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A może się coś stać jak się zły dobierze? te 4 stopnie robią jakąś różnice?