Skocz do zawartości

Dexron 2 czy dexron 3 do wspomagania kierownicy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
jaki płyn mam wlać Dexron 2 czy dexron 3 do wspomagania kierownicy, na korku mam atf, ale obydwa są atf!

czym one się różnią?

Autodata podaje Dexron II.

Dexron III jest koloru malinowego. U mnie we wspomaganiu jest płyn żółty i czuć go trochę jak Hipol, ale co tam kto wlał to nie wiem więc lepiej się tym nie sugeruj.

Aby Ci namącić w głowie dodam że Autodata do ASB podaje Dexron II a wszyscy leją Dexron III i taki wlałem bo się kolor zgadzał :cool2:

Opublikowano
kiedyś w 750 regenerowałem pompę wspomagania i spec powiedział że Dexron III nie rozpuszcza uszczelek. Wlałem ELF /specyfikacja Dextron III/ i przejechałem jeszcze 150 tyś.km, pompa przeżyłą silnik.
Opublikowano
kiedyś w 750 regenerowałem pompę wspomagania i spec powiedział że Dexron III nie rozpuszcza uszczelek. Wlałem ELF /specyfikacja Dextron III/ i przejechałem jeszcze 150 tyś.km, pompa przeżyłą silnik.

a ja nie wiem czym była zalana moja(na korku stoi ATF) bo olej był już szary :( Zmieniłem na D III i przewody oraz zbiorniczek bardziej się pocą niż wcześniej .

Opublikowano
wlasnie u mnie tez sie poca przewody i zbiorniczek, przewody juz mam nowe tylko musze sie zabrac za wymiane, podobno w E39 to czesta usterka, jest jakis sposob na to??
Opublikowano
u mnie ucichło buczenie, ale tylko trochę nie wiem czy to nie pompa, chociaż kierownica lekko mi chodziła tak przed jak i po wymianie. Jak cięzko chodzi kierownica to możliwe, że pompa się kończy
Opublikowano

zobaczcie co znalazłem na necie:

ATF DEXRON® II D

Lepkość kinematyczna w 100 °C, mm2/s 8,6

Lepkość kinematyczna w temperaturze 40 ° C, mm2/s 48,0

Wskaźnik lepkości 165

Temperatura płynięcia, w °C -42

Temperatura zapłonu (COC), w °C 198

Barwa czerwona

ATF DEXRON® III

Lepkość kinematyczna w 100 °C, mm2/s 7,96

Lepkość kinematyczna w temperaturze 40 ° C, mm2/s 35,90