Skocz do zawartości

Auto ma więcej mocy jak jest zimne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie jak w temacie

Odnosze bardzo dziwne wrażenie jak by auto przez pierwsze 2 minuty po zapaleniu miało zdecydowanie więcej mocy niż potem jak się nagrzeje

Zanczy zimne zachowuje sie zdecydowanie źwawiej a potem jak się nagreje to mam wrażenie jak by było troche ociężałe

Czy ktoś może zaobserwował coś podobnego??

Czy to jest jakiś problemik czy może tylko mi się wydaje??

Dotyczy e32 750il

Autko nie ma LPG a spalanie pb jest na bardzo rozsądnym poziomie jak na ten motorek

Za sugestje i odpowiedzi z góry dzięki

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano
wygląda na zbyt ubogą mieszankę, jak jest zimny to czujnik temperatury daje komputerowi informację że ma wydłużać czasy wtrysku. Może być też tak że sonda jest do dupy i jak sięzałączy, po tych 2 minutach to psuje pracę silnika.
Opublikowano
wygląda na zbyt ubogą mieszankę, jak jest zimny to czujnik temperatury daje komputerowi informację że ma wydłużać czasy wtrysku. Może być też tak że sonda jest do dupy i jak sięzałączy, po tych 2 minutach to psuje pracę silnika.

po 2 minutach sonda raczej sie jeszcze nie wlaczy...

podjedz na kompa i spradz jaka dme widzi temp silnika , przeplywomierze, czas wtrysku na obu stronach , wepnij analizator w rure ...

Opublikowano

Mi rowniez wydaje sie, ze moje V12 jest zwawsze na zimnym silniku. Nigdy nie przekraczam 2000obr/min przez pierwsze kilka km na zimnym silniku, jednak to czuc pod noga, ze auto jest zwawsze.

Blaster, a nie masz takiego odczucia, ze auto jest zwawsze/mocniejsze jak jedziesz w nocy??? Ja mam zawsze to uczucie, ze moje V12 jest szybsze w nocy. Dla przykladu jak wyjade jakiegos dnia w poludnie, a pozniej poznym wieczorem, to auto sprawia wrazenie zdecydowanie mocniejszego noca. Robilem rowniez kilka dluzszych tras, kiedy wyjezdzalem za dnia, a do celu dojezdzalem w nocnych godzinach. Kiedy temperatura na zewnatrz spadala, ze zdumieniem stwierdzalem za kazdym razem, ze niska temperatura ma duzy wplyw na polepszenie osiagow. Wiem ze moc silnika jest wyzsza w chlodne dni, ze wzgledu na lepsze spalanie sie benzyny (czy jakos tak :wink: ), ale jakos jezdze wieloma innymi samochodami i w zadnym tego zupelnie nie odczuwam.

Opublikowano
Chyba coś w tym jest Panowie :) Ogólnie lepiej się jeździ wieczorem/nocą przynajmniej mi, myślcie że jest to wpływ temperatury? Myślę że godzina nie ma nic do tego :D
Opublikowano
Łatwo to zauważyć w moim super sportowym Traktorze na rope gdy jest zimniej jest nie samowity lecz gdy się ociepla cały czar pryska znów staje się tylko super traktorem :D. Żarty na bok oczywiście chodzi o gęstość powietrza
BMW sie nie psuje
Opublikowano

Dokładnie,

w kilku już autach to poznałem.

Chodzi tu o gęstość powietrza, tak, ale nie tylko. Po prostu w nocy jest troszke chłodniejsze, bogatsze w tlen, mniej w nim różnych zanieczyszczeń pyłowych i gazowych. Paliwo lepiej i efektywniej się spala.

Wystarczy zrobić małe doświadczenie na hamowni: na zwykłym paliwie w normalnych warunkach sprawdzić "krzywą" osiągów silnika - wyjdzie jak wyjdzie. Nastepnie bierzesz butle z tlenem i węzykiem dmuchasz ba wlot powietrza - wyniki będą lepsze :cool2:

Były takie testy robione przez iluśtam "ekspertów"

Opublikowano
a nie masz takiego odczucia, ze auto jest zwawsze/mocniejsze jak jedziesz w nocy???

ja jeszcze czuje różnice gdy pada deszcz i gdy świeci słońce

i to widziałem w każdym moim aucie ale nie wiem nigdy czy to odczucie obiektywne czy subiektywne

:twisted:

Opublikowano

Coś w tym jest Panowie, pewnego goracego dnia wybrałem sie na hamownie, był to garaz, mocno nagrzany, a wynik był bardzo przecietny, nie powiedizec by nawet słąby, podczas gdy na prostych wielu ludków z takimi samymi silnikami dostawało po dupie, mozna powiedziec ze humor popsuty a kasa rzucona w błoto:(

Ale do tak odczuwalnego spdku mocy trzeba by spojrzec, choc moim zdanie wpływ na to moze miec tez skrzynia biegów (zakłądame ze automatyczna), w ktorej olej jest gesty i bardzo szybko przenosi moment, przez co wydaje sie dynamiczniejszy:)

Opublikowano
Wracając do tematu,w sumie kolega nie uzyskał porządnej odpowiedzi,wiadomo,zimne powietrze powoduje,że auto szybciej jedzie,ale pytanie było dlaczego auto ma więcej mocy jak jest zimne,myślę,że nie tylko przez skrzynię(w manualu jest też takie odczucie,że lepiej auto jedzie),myślę,że opory w silniku są większe jak jest ciepły,metal pod wpływem wysokiej temperatury rozszerza się,powodując,że wszystkie współpracujące części w silniku pracują ze zwiększonym tarciem(mniejsze luzy),dlatego ciepły silnik jest słabszy,a zimny mocniejszy.
Nur bmw e32
Opublikowano

Jest dokłądnie na odwrót, gesty olej powoduje zwiekszone tarcie (tak samo jak przy olejach np 10w-60, ktore moga podczas normalnej jazdy powodowac spadek mocy i wzrost zuzycia paliwa), natomiast rozszerzalosc cieplna jest uwzględniona podczas porjektowania jednostki i to własnie dla temperatury optymalnej (czyli około 90C płynu) dobierane sa parametry by silnik generował jak najwyszą moc w typowiej sytuacji drogowej (a wiec koło 20C), więc moze faktycznie czujnik temp cos sie krzaczy!

Dodam tez, że podczas bicu rekordów prędkosci na torach czesto czeka sie az do zmierzchu, zwłaszcza przy silnikach wolnossacych (pamietam taki artykół z nieistniejacej już gazety MOTOMAGAZYN)

Opublikowano

Ja to sobie tłumaczę inaczej (ale podobnie). :)

Zimne powietrze, to powietrze bogatsze w tlen (wiem, Ameryki nie odkryłem ;) ), a skoro mamy chłodniej na dworze, to i silnik dłużej pozostaje zimny. A co za tym idzie jest wtedy podawana bogatsza mieszanka. Dodać do tego więcej tlenu i mamy "mocniejszą" dawkę paliwa. :mrgreen:

Ale to jest tylko takie moje gdybanie. :D

Opublikowano

Jak Ty sprawdzasz czy silnik ma lepsza piz... jak jest zimny to chyba dlugo tej mocy nie utrzyma :nienie:

BTW: Na allegro mozna sotkac "chiptuning za 3,50" - jest to jakistam rezystorek chyba, ktory powoduje przeklamanie czujnika temperatury i wymusza bogatsza mieszanke :duh: :jawdrop:

A ile wiary to kupuje hoho!

---------------------------------------------

Stereo install build progress - 40% (jest plan, kable leza, wzmaki wisza, sub juz gra, radio siedzi, slupki maja ksztalt, tweetery graja...)

Opublikowano
Jak Ty sprawdzasz czy silnik ma lepsza piz... jak jest zimny to chyba dlugo tej mocy nie utrzyma :nienie:

BTW: Na allegro mozna sotkac "chiptuning za 3,50" - jest to jakistam rezystorek chyba, ktory powoduje przeklamanie czujnika temperatury i wymusza bogatsza mieszanke :duh: :jawdrop:

A ile wiary to kupuje hoho!

kolego litości

Nie wkręcam silnika jak jest zimy nigdy powyżej 3 tyś obrotów to po pierwsze

A w temacie chodzi o to że silnik jest zdecydowanie żwawszy w niskim zakresie obrotów jak jest zimny

chiptuningu za 3.50 u mnie nie ma ,,, jest wszystko tak jak dała fabryka

Pozdro

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.