Skocz do zawartości

Bicie kierownicy 60-90km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, co to może być...

ps. koła wyważone idealnie (ponadto zmieniłem już tył na przód)

mam bicie na kierownicy w przedziale 60-90km, powyżej nie odczuwalne (albo mniej)

występuje sporadycznie, czasem zanika całkowicie, najczęściej jak wchodzę w zakręt to zaczyna się pojawiać...

po dodaniu gazu znika, jak puszczę gaz jest bardziej odczuwalne...

może to być zbieżność czy trzeba wymieniać elementy w zawieszeniu przednim?

oraz czy może to być objawem "bijącego" wału napędowego ???

końcówki drążków kierowniczych oraz same drążki wymienione, maglownica jak nowa...

z góry dzięki za pomoc

Opublikowano

100% BMW 17"

były ważone z oponami i goście twierdzą, że są jak ze sklepu ...

co to może być ? może po prostu luzy na wahaczu ? ale w czasie jazdy nic nie stuka

Opublikowano

łożysko to raczej nie bo łożysko raczej szumi.

kiedyś miałem taki problem okazało się że nie ma w felgach pierścieni centrujących, a jeżeli to nie to porada może być tylko jedna trzeba się przejechać na badanie zawieszenie na stacje diagnostyczną ok 20zł.bo może to być wszystko: wahacze, tyleje, drążki stabilizatora, stabilizator, końcówki, drążki problemem magą też być poząbkowane opony-oni to wszystko sprawdzą.pozdrawiam.

Opublikowano
Mam prawie identyczne objawy, z tym ze glownie na prostej. Podobno moze to byc poduszka (lozysko) amortyzatora tez. Jeszcze tego nie badalem u siebie w zadnej stacji diagnostycznej ale fakt ze przyczyny moga byc rozne. Jak masz zawias caly sprawny tzn tuleje, drazki itd to moze byc wlasnie to lozysko.
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Mam prawie identyczne objawy, z tym ze glownie na prostej. Podobno moze to byc poduszka (lozysko) amortyzatora tez. Jeszcze tego nie badalem u siebie w zadnej stacji diagnostycznej ale fakt ze przyczyny moga byc rozne. Jak masz zawias caly sprawny tzn tuleje, drazki itd to moze byc wlasnie to lozysko.

bardzo prawdopodobne :-)

muszę jechać na stację to obadać...

felgi bez pierścieni bo oryginał, opony nowe.

Opublikowano

hmm... no ja przedstawie bardzo prozaiczny podowód , ale jednak to było to w moim przypadku.

autko stało tydzien... wyprowadziłem , wyjechałem na asfffffalt :mrgreen: i... przez pierwsze 100 - 200 metrów było straszne bicie :|

powód był taki, ze koła nie były zbytnio dopompowane i poprostu od stania mogły sie oponki troszke przypłaszczyć.

bo nastepnym razem gdy bunia stala taki czas tez wyjechałem i znów było bicie, no to szybko na pobocze , pompka za bagażnika i pompujemy :mrgreen: jak ręką odjął bicie ustało.

powód bardzo prozaiczny :jawdrop:

chociaz Twoje objawy sa całkiem inne... ale warto sprawdzic a przynajmniej nie zaszkodzi.

pzdr!

Opublikowano
Załóż inny komplet kół i zobaczy czy będzie to samo.

UWAGA!Brak dachu!

"Nie ma na świecie przyjaźni, która trwa wiecznie. Jedynym wyjątkiem jest ta, którą obdarza nas pies." /Konrad Lorenz/

Opublikowano
pamiętaj koło które ma bicie promieniowe też da się wxważyc do zera :)

W związku ze złym stanem zdrowia nie prowadze już napraw BMW !!!!

A i od forum zacząłem leczenie :D

Opublikowano

byłem dziś ważyć .....

podobno jedno koło miało niedowagę 50g :-(

jeśli faktycznie to już nie powinno bić ...

pojeżdżę dziś to dam znać czy pomogło,

ps. co to znaczy bicie promieniowe ?

Opublikowano
Ja tradycyjnie, po własnych doświadczeniach radze - sprzwdz sworzeń wachacza, po stronie przeciwnej, do tej, w ktorą stronę skręcasz jak sie pojawia bicie :)- przy skręcie w lewo sprawdz prawy sworzeń i na odwrót
Opublikowano
No wszystko ladnie. Jesli ustanie to ja pojade moje zwazyc jeszcze raz. Ale cos mi sie nie wydaje zeby to bylo tylko to skoro raz to sie zdarza a raz nie. I nie ma reguly co do nawierzchni a tylko wlasnie w tym przedziale predkosci. Daj znac jakie wrazenia z jazdy po tym wazeniu. :cool2:
O Tempora! O Mores!
Opublikowano
zrobione ok. 50km. i jak na razie jest OK

choc´ czasami tez˙ by?o jakis´ czas OK, moz˙e ten sworzen´ zaklinowa? sie˛ w prawid?owej pozycji :-)

To fantactique !. Jade w sobote wazyc i bede testowal przez weekend. Jak nie pomoze to sprawdzi sie czarna wizja siegania gleboko do portfela :cry:

O Tempora! O Mores!