Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :-),

mam pytanie związane z... fotoradarem :-).

Czy podczas robienia zdjęcia pojazdowi fotoradar błyska jakąś lampą błyskową? :-)

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Witam :-),

mam pytanie związane z... fotoradarem :-).

Czy podczas robienia zdjęcia pojazdowi fotoradar błyska jakąś lampą błyskową? :-)

Mi zawsze błyskał :cry2: :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To tylko aparat cyfrowy. Jak jest mało światła to błyska a jak jest dostateczne naświetlenie to nie będzie błyskał.

Tyle , że nie na każdym słupku jest akurat fotoradar.

Jak się jedzie powoli to można zauważyć czy w środku jest aparacik czy nie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

i dodam jeszcze, ze fotoradar który ma lampę błyskową jest wcześniej oznaczony, żeby jadący nie przestraszył się błysku i zdawał sobie z tego sprawę.

niestety mi to pan kolega władza policjant na komendzie za 200 zł wytłumaczył :cry2:

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

Ja na fotoradar zostałem złapany 2 razy i zawsze błyskał. Słyszałem że zawsze błyska.

Ten drugi raz był w niemczech 2 tygodnie temu i zastanawiam się czy pofatygują się z tym do mnie(przekroczyłem dozwoloną prędkość o 20 - 30 km/h). Miał ktoś podobne doswiadczenia?

Opublikowano

Zdjęcie z Niemiec raczej przyjdzie...

Co do fotoradarów to nie koniecznie musi błyskać - te najnowsze już w dzień nie błyskają. Kolega napisał wyżej, żeby spróbować ze zwykłym aparatem, ale to nie zda egzaminu bo zwykły aparat jest okrojony i to bardzo w stosunku do fotoradaru. Wszystko jest uzależnione od nasycenia światła - jeśli jest słonecznie to w większości przypadków nie błyśnie, gdy jest ciemno - błyśnie zawsze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Do autora wątku – proszę nie tworzyć wątków w nieodpowiednich działach – kolejna taka sama sytuacja będzie równoznaczna z ostrzeżeniem.

Przenoszę wątek.

Moderator
Opublikowano

nie mozna porownywac radaru z z aparatem cyfrowym bo roznia sie zasadniczo - przede wszystkim kilkakrotnie cena :D

a co do blyskania to w dzien juz teraz nie blyskaja (rzadki widok) ,wieczorem prawie zawsze

Sprzedam e90 320d 163km , wiecej info na PW

http://files.tinypic.pl/i/00648/l0zon5mzpefi_t.jpg

Opublikowano

Z tym błyskaniem to zależy od samego fotoradaru.

Starsze modele albo są z lampą i błyskają zawsze (ale w dzień trudniej widać niż wieczorem), albo są bez lampy i w nocy nie robą dobrych fotek.

Nowsze modele mają lampy, ale błyskają w zależności od warunków pogodowych i pory dnia.

Co do skrzyneczek przenośnych, ustawianych na ziemi obok nieoznaczonego radiowozu, to mają manualnie ustawiane, czy z lampą czy bez (policyjant decyduje).

Opublikowano

A co w sytuacji kiedy od tego błysku fotoradaru spowoduję wypadek albo oślepiony wjadę w jakieś barierki :-D ?

Czy można dochodzić odszkodowania? :-D

Opublikowano
A co w sytuacji kiedy od tego błysku fotoradaru spowoduję wypadek albo oślepiony wjadę w jakieś barierki :-D ?

Czy można dochodzić odszkodowania? :-D

Zarzuciłeś mocny problem. Ja rozumiem w czym rzecz, przerobiłem coś takiego na swych oczach.

Jakieś półtora roku temu w okresie okołozimowym jechałem sobie jako pasażer busem wieczorową porą (już było ciemno jak w nocy). W Krakowie na Radzikowskiego jechałem w stronę ronda Kraka, siedziałem za kierowcą i patrzyłem przez lewą szybę. Z tyłu jakiś "szaleniec" jechał spokojne min. 100kmh i jak bys był naprzeciw skrzynki machnęło zdjęcie. Akurat byliśmy w chwili na przeciw skrzynki - lampa błysnęła mi po oczach aż przez chwile miałem ciapki i jasne plamki przed oczami. Kierowca też narzekał że mu po oczach pojechało.

Ale w takiej sytuacji jeśli już byś coś zdziałał pewnie przed sądem, to o tak by to próbowali wywalić na tego co dał się zfotografować.

Opublikowano

No cóz, radar był po wewnętrznej, więc nie wiadomo czy go zauważył - tak jest trudno zwrócić na to uwagę.

Ale on w poślizg wchodził od 8/9sek filmu, a po 10sek był flash lampy.

Widać warunki pogodowe były słabe (widac ze mokry asfalt), a taki bus jak byl bez ladunku to tyl lekki wynosi.

Opublikowano
Ale on w poślizg wchodził od 8/9sek filmu, a po 10sek był flash lampy.

Widać warunki pogodowe były słabe (widac ze mokry asfalt), a taki bus jak byl bez ladunku to tyl lekki wynosi.

No właśnie to nie przez błyk lampy. Chyba że ... wytraszył się samej skrzynki i dał po hamplach

Opublikowano

No właśnie to nie przez błyk lampy. Chyba że ... wytraszył się samej skrzynki i dał po hamplach

Skrzynke miał po wewnętrznej zakrętu, więc trudniej dostrzec od razu