Skocz do zawartości

turbo do 523i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam, dzis wyskakuje z tematem dosyc nieziemskim ale dlaczego by nie, pewnie znajdzie sie ktos kto juz takiej operacji się podejmowal i wie cos o tym..... z góry mowie...ze wiem ze lepiej wedlug wielu z was bylo by sprzedac 523 i kupic 540 ale ja chcialbym poruszyc temat zalozenia turbo akurat do 523i, pewnie nie jeden z nas ma zrobiony pod siebie zadbany w miare egzemplarz a apetyt rosnie w miare jedzenia i chcialby czegos wiecej, mysli se pewnie o turbo ale za bardzo nie ma pojecia co jak gdzie i po co..... sam nie wiem za duzo na ten temat, takze rzucam haslo i z checia wyslucham kogos madrzejeszego w tym temacie, czy takie turbo to kosztowna sprawa? przeróbki jakie trzeba dokonać? ile mn.w wzrostu mocy i momentu przy 523i modelu bylo by po takiej operacji? no i chyba do tego wszystiego przydaly by sie mocniejsze hamulce zeby tego potworka wyhamować :twisted2: no i spalanie mysle ze przy turbo na niskich obrotach zanim sie zalaczy przy normalnej jezdzie to SPALANIE bedzie raczej mniejsze niz w 540?:> ..... czekam na podpowiedzi :roll2:
Opublikowano

Info dotyczace spalania...

...Ja mialem krotkie doswiadczenie z 2,0TFSI od VW i musze przyznac ze tam turbo zalacza sie dosc wczesnie dzieki czemu auta nie trzeba pilowac zeby odjezdzalo, a dzieki temu spalanie jest prawie dieslowskie...

...a turbo to chyba da sie dolozyc do kazdego auta, nie takie cuda ludzie czynili...

Think Locally,

Fuck Globally!

Opublikowano
  • Autor
no tak, ale ja tematu nie znam jesli chodzi o 523i a jestem tym zainteresowany i czekam az ktos mnie grubo olśni co i jak ;)
Opublikowano

w jakims poprzednim poście już pisałem troszke, ale napisze i tu.

Jeżeli chcesz mieć pewność, co do wytrzymałości silnika, to pokolei:

- remont(zakucie), wytrzymalsza uszczelka pod głowice

- turbo + cały osprzęt

- nowy wydech

- 1 lub 2 komputery

- + inne bzdetki jako bov itp.

- nowe sprzęgło,

- najlepiej most ze szperą

Jeżeli sam bedziesz dłubał autko to mysle że z częściami zmieścisz sie w granicach 15 - 20 tys. zł, do tego strojenie w jakiejś firmie, o ile sie podejmie(nie zawsze chcą, wolą sami montować i potem stroić).

Dlatego lepiej mieć "duże" zaplecze finansowe, wszystko razem jak na moje oko powinno się zamknąć w 30 tys, a moc jaką można uzyskać to pewnie ok 450 - 550 KM, tak mówili w VTG

Opublikowano
  • Autor
dzieki wielkie adriano666, teraz juz wiem pirazydrzwi ile taka impreza kosztuje i co w sobie zawiera
Opublikowano
Mój kumpel zrobił z Calibry 2.5v6 170ps, biturbo na K03 od Audi (2xkolektor wydechowy) na 320ps i 500nm i jeździ na wyścigi 1/4mili. Zajmuje się takimi rzeczami. Ma gościa od programowania i z hamownią w Krakowie. Kiedyś z nim rozmawiałem ile cała impreza kosztuje i mówi, że w granicach 12tyś. Kolektory i wydech sam spawa. Więc nie jest to tania rozrywka. Taniej kupić V8. :)
Opublikowano
  • Autor
ja wiem czy taniej? skoro mowisz ze wedlug Ciebie 12 tys. to zo zalezy jaką moc osiągnie ten ktos robiąc za 12tys. zlotych te modyfikacje, jesli taką w granicach 450-550 jak pisal adriano mysle ze z m5 mozna by powalczyc lekko a nie z 540 ;) natomiast jesli chodzi o calibre to moj qmpel ma 170 koni i on przymierza sie wlasnie do turbo itd takze z łaski swojej jakbys mogl to podaj mi na PW namiary do tego znajomego swego byc moze zainteresuje sie nim i zadzwoni do niego...z góry dzieki ;) i czekam na dalszy ciag podpowiedzi odnosnie TURBO w 523i ;)
Opublikowano

Za 12 tys napewno nie uzyskasz 450km.... To Ci gwarantuje..... Ja siedze troche w temacie, na codzien jezdze e39 ale na weekendy mam Nissana 200sx s14a, zakuty silnik i inne takie moc 397km. I eneralnie jest to bardzo droga zabawa, a i awaryjnosc wzrasta o kilkaset %.

Za 12tys zl, to co najwyzej mozesz zrobic soft turbo, max 0,4 bara. Co Ci da pewnie ok 240km.

Bylo:

'98 728iA

'96 520i

'97 528i Touring

'02 X5 4.6is

'04 M3

jest:

'06 530xd

'07 118d

Opublikowano
Podstawowoe pytanie doc zego ma ci słuyżyć to auto karolass jak do codziennej jazdy ale mocy mało to zakuwac robić turbo i osiągnąć 250-300KM powyżej tej granicy silnik ucierpi wcześniej czy późnieuj turbodziura będzie olbrzymia a apetyt taki że 540 bedzie mniej palić zobacz ile pali takie subaru impreza z motorem 2,0 turbo koło 15-25 litrów tyle co 540 uważam iż te 250 Km to będzi duża różnica wzrośnie elastyczność i moment więc będzie całkiem inna a po jakimś czasie nowy rpoigram i 300KM jak okiełznasz rumaka te 500KM to jest dobre jak ktoś ma z tego auto weekendowe do ściagania ale nie na codzień bo skończysz ze spektakularnym dymem spod maski któregoś pięknego dnia
Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano

czytalem juz o uturbianiu 523. Jak znajde linki to podesle.

Niemniej - udalo sie je wykrecic na prawie 400 koni. Silnik poszedl do zakucia, sprzeglo na spiek. Skrzynia wytrzymywala.

Koszt takiej przerobki wyniosl w granicach 20 kPLN brutto.

Chlopaki bardzo krytycznie wypowiadali sie o wszelkich turboKit z e-baya. Sciagali czesci ze stanow - od kolektora po turbine. Co do spalania nie mam danych. Soft również ściągali ze stanów (wysyłali chip i odbierali "poprawiony")

BMW - Be My Wife.

Soft na zamówienie, porady informatyczne (i wszelakie również) - PW :) Dla forumowiczy proste porady free - na rozbudowane rozwiązania ceny bardzo specjalne :)

Opublikowano
dzieki wielkie adriano666, teraz juz wiem pirazydrzwi ile taka impreza kosztuje i co w sobie zawiera

pewnie jeszcze nie wiesz że układ chłodzenia skapituluje przy pierwszych próbach jazdy

Opublikowano
pewnie jeszcze nie wiesz że układ chłodzenia skapituluje przy pierwszych próbach jazdy

A raczej polegnie, bo chęci to on będzie miał, tylko nie będzie w stanie sprostać wymaganiom :mrgreen:

A jak się porówna koszty modyfikacji, to już lepiej sprzedać i kupić najmocniejszą lub jedną z najmocniejszych E39...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

prosz może coś takiego

http://www.koperformance.com/BMW/turbo_superchargers/ESS/ess_e39_523i_supercharger/ess_e39_523i_supercharger.htm

w usa jeżdżą tym bez kucia ale z tego co wiem to z reguły pierwsze co pada to pierścienie a nie układ chłodzenia

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Instalacje LPG Sekwencyjne montaż serwis

Opublikowano
w usa jeżdżą tym bez kucia ale z tego co wiem to z reguły pierwsze co pada to pierścienie a nie układ chłodzenia

no więc po co kombinować jak można zamienić swoje na coś np. takiego ???

http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5389874

jak byś prześledził moją walke z M52 to byś był bogatszy o wiedzę na przykład o tym że nie ważne co w silniku padnie to i tak te silniki nie lubią rozkręcania -- po prostu wyłażą gwinty czy w bloku czy w głowicy

a kupić silnik z nie pozrywanymi gwintami to też nie lada wyczyn

mi osobiście jedno czy któryś z naszych kolegów wsadzi w auto 10-20 tyś a następnie bedzie je woził na lawecie z warsztatu do warsztatu z zapytaniem kto podejmnie się naprawy ( czytaj gwintowania)

kolega pyta co sądzimy to ja odpowiadam że nie warto

Opublikowano
  • Autor
macie racje, jest to droga impreza, trzeba miec albo kasy po pachy i niczym sie nie przejmowac i miec od tego ludzi i tylko pałowac, albo kupic m5 albo jak sie ma kaske pobawic sie ale napewno nie jako pierwszy wózek na codzien, jestem chyba za m5 ;) tylko naprawde zadbana swoje tez pewnie kosztuje, ale dzieki za wypowiedzi, napewno mniej zielono na ten temat u mnie ;)
Opublikowano
z tym żę tamten kit ładuje niecałę 0,5 bara co przy dobrym zdrowym silniku nie powinno nastręczać kłopotów. No ale nie powinno to nie oznacza z kolei że napewno nie będzie wiec ciężko się nie zgodzić z tym że może to być droga przez mękę ale nie musi

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

Rozmawiałem z tym kolegą od Calibry, który ścigał się wieczorem z Porsche Carrera S4 i oczywiście wygrał 2 wyścigi, jeden od 0 a drugi od 80km/h :), i mówił, że te silniki z e39 2.3 nie nadają się za specjalnie do większych modyfikacji. O szczegóły go nie wypytywałem.

PS. Namiary na niego wysłałem na PW. Okazało się, że jest uczestnikiem tego forum bo ma E39 TDSa. ;)

EDIT

Poprawiłem posta

Edytowane przez kojak_ct

Opublikowano
Rozmawiałem z tym kolegą od Calibry, który ścigał się wieczorem z Porsche Carrera S4 i oczywiście wygrał 2 wyścigi, jeden od 0 a drugi od 80km/h :) i mówił, że te silniki 2.3 nie nadają się za specjalnie do większych modyfikacji.

PS. Namiary na niego wysłałem na PW. Okazało się, że jest uczestnikiem tego forum bo ma E39 TDSa. ;)

To NIE jest 2.3! Ten silnik to 2.5 z aluminiowym blokiem, na tym polega różnica między nim a produkowanym wcześniej i montowanym bodajże w e34 i e36 (poprawcie mnie, jeśli się mylę) 2.5, który blok miał żeliwny i był bardziej podatny na przeróbki. Nie zmienia to jednak faktu, że da się i przy sporych nakładach finansowych można zamontować w nim turbo czy kompresor. Szukajcie info o bmw 323 e46 użytkownika innych prawdopodobnie forów o nicku STAN jeśli dobrze pamiętam. On przerabiał ten temat zdaje się.

Opublikowano
  • Autor
no tak, 523 to 2.5 silnik z alu blokiem, nie skumałem o co chodzilo mu w poscie, myslalem ze chodzi mu o jakies calibry 2.3, a jesli chodzilo mu o bmw e39 523 to napewno albo nie wiedzial wogole ze 523 to 2,5 albo sie pomylil ;)
Opublikowano

Wiemy, że 2.3 to tak naprawdę 2.5 ale jak już kolego wspomniałeś jest to silnik wykonany z lekkich stopów i z ograniczoną mocą. Napisałeś, że przy ogromnych nakładach da się z niego trochę wycisnąć i co z tego? Przy sporych nakładach z hondy 1.4 da się zrobić 460PS. Ale zatrzymajmy się może na sporych nakładach bo wielkiego sensu nie widzę w ładowaniu takiej kasy do samochodu codziennego użytku. ;) Gdyby to był pojazd przeznaczony do ścigania itp to można temat pociągnąć. A tak niewielkim kosztem pozostaje V8, które będzie się świetnie spisywało. ;)

Pozdrawiam

PS. Nie ma Calibry 2.3! ;)

Opublikowano
Poza tym mocne auto to nie tylko mocny silnik, m5 nie różni się od 523 tylko mocą silnika...
ta właściwa beemka gdzieś na mnie czeka...
Opublikowano
  • Autor
owszem, ale temat zamknalbym do pierwszych kilku wypowiedzi bo pozniej robi sie juz troche szerszy ;) jak juz mowilem do codziennego uzytku lepiej nie cudowac, a co do hondy :nienie: to wolalbym jednak wrzucic tą kase w bmw niz w japonczykow ;) oczywiscie to jest moje zdanie i nie zamierzam sie wylewac na ten temat :modlitwa: szanuje zdanie innych, na temat turbo itp do 523 juz mn.w wiem o co kaman takze dzieki wielkie :wink:
Opublikowano

moja opinia soft turbo i bez kucia można w końcu 0,5 bara nie zaszkodziłoby napewno nawet 0,6 nie mówie tu o potwornym ładowaniu 6 bar czy 8 ale taki soft napewno bedzie dobry kwestia po co to robić.

Napewno nie z oszczędności a dla frajdy tworzenia dla przyjemności pewnie. Może w końcu w polsce rozkręci się prawdziwy tuning a nie dokręcanie spojlerów.

Swoją drogą kolega od calibry musi być oblatany w temacie skoro nie wie jaka 523 ma pojemność to konstrukcję oraz wytrzymałość zna też napewno od podszewki:)

Moja BetsY zobacz

Interfejsy BMW INPA USB

Opublikowano

@Dymek442

Jak nie masz pojęcia o kim mówisz to nie odzywaj się wcale! Kwestię 2.3 i 2.5 w M52 wyjaśniłem wcześniej! Łaskawie doczytaj a nie snujesz domysły.

Swoją drogą powiem Ci, że każdy silnik podkręcisz. Tylko kwestia ile i jak to się przekłada na poniesiony wkład? Rozumiem ludzi inwestujących w takie auta z chęci tworzenia lub z zamiłowania ale nie w tej sytuacji. Karolass to wyjaśnił.

PS. Gdzie ładujesz 8 barów? Do silnika samochodowego czy samolotu? :jawdrop: