Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
to jakiś agrocip
Teoria jest wtedy, gdy wiemy wszystko, ale nic nie działa. Praktyka jest wtedy, gdy wszystko działa , ale nic nie wiemy
Opublikowano
to jakiś agrocip

jak nie masz nic do powiedzenia to nie pisz

ja montowałem chipa u tego gościa w poznaniu do 318 tds i byłem bardzo zadowolony.

Opublikowano

Generalnie w większości przypadkó chip tuning uzyskiwany przez podłączanie power box'ów polega na zwiększeniu awki paliwa w stosunku do powietrza. Prościej sprawę ujmując jeśli to takie rozwiązanie to zdecydowani nie polecam, jeśli jednak wierzyć w opis i to, że ta "skrzynka" zmieni czasy wtrysku, mieszankę kąty wtrysku i zapłonu, ciśnienie doładowania i reakcję pedału gazu to dlaczego nie? Tyle, że dla mnie w takich opisach jest sporo kłamstwa bo: jak można podać, że moc wzrośnie do 220KM a moment obrotowy do 470Nm?? Przecież nawet nowe samochody tego samego modelu schodzące z lini produkcyjnych różnią sie nieznacznie... To na ile da się podnieść moc i moment samochodu zależy w większości od stanu technicznego danego egzemplarza, jego przbiegu itp, a nie od skrzynki więc nie da się tak generalizować!

Ja u siebie mam przeprogramowany oryginalny sterownik przez złącze diagnostyczne i zmierzone na stanowisku pomiarowym 231KM (znaczy się było to jakieś 40tyś km temu) i takie rozwiązanie polecam.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany to mogę na priv wysłać namiary do gościa, który zajmuje się tym w okolicach Poznania

Opublikowano
Sorry że się przyłączę.Jak się ma taki chip do zużycia silnika i jego podzespołów i jak wygląda spalanie po zamontowaniu takiego ufa??? :?
Opublikowano
jeśli nie zmienisz swojego stylu jazdy to nie ma to większego wpływu na żywotność silnika i jego spalanie, jeśli natomiast będziesz ciągle korzystał z tej zwiększonej mocy co ja nazywam "pałowaniem" to oczywiście samochód spali więcej i krócej będzie jeździł
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Sorki, że się wcinam w temat... Oglądałem swego czasu salonowe A6 1.8T fabrycznie 110kW/150KM ze stanem drogomierza coś koło 5 tys. km. Po chipowaniu w firmie polecanej przez ASO (pojazd na gwarancji) moc wzrosła mu do około 180KM. Po chipowaniu auto zrobiło (tzn. by zrobiło gdyby dojechało do celu, ale nie dojechało) jedną trasę Polska-Francja prawie non-stop... I to była ostatnia trasa tej A6... Tłoki się uplastyczniły i rozmazały jak plastelina...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Bo robił to jakiś partacz!!!, zajmuje się tym od 8lat i jakoś na brak klientów nie nażekam, ale robie to profesjonalnie i posiadam stosowną wiedze i wyposażenie. Nie ma dobrego gotowca tzn gotowego programu, tak jak nie ma dwóch identycznych aut, każde musi być traktowane indywidualnie, tzn zczytany ori program obrobiony pod kątem oczekiwań klienta i stanu auta i efekt zweryfikowany na hamowni. przy czy jeszcze przynajmniej 30 procent aut przyjeżdzających na modyfikacje wymaga wcześniejszej naprawy tzn doprowadzenia do serii, bo to że właścicielowi zdaje że jest ok i 0 błędów w sterowniku silnika niejednokrotnie boleśnie weryfikuje hamownia.

Co do powerboxów, czyli zewnętrznych modułów, to w jakiś tam sposób działają tzn. generują przyrosty w jednych autach większe w innych mniejsze, ale wszystkie działają (przynajmniej w dieslach) na zasadzie zwiększenia dawki paliwa, czy to przez oszukanie czujnika ciśnienia na szynie przy CR, czy nastawnika pompy vp, tak więc jeśli ktoś pisze że sterują kątem czy doładowaniem to ściema. Sporadycznie montujemy takie kwiatki, nawet sami je produkujemy, jednak jest to tylko namiastka prawdziwego tuningu, gdzie szczególnie w nowszych autach nie polecam takiego rozwiązania. Jeśli macie jakieś pytania to chętnie rozwieje wasze wątpliwości :wink:

Opublikowano
Powiedz czy to jest bezpieczne dla silnika takie chipowanie o ktorym ty mowisz ?? czy nie stanie mi sie jak w tym audi ?? i czy takie chipowanie skraca w znacznym stopniu zywotnosc silnika ?? A i co jest narazone na najwiekszy stopien zuzycia ?? Hmm i jak poznac dobrego "tunera"?? bo mieszkam na podkarpaciu i oprocz rzeszowa nie wiem kto moze byc dobry znam tylko tego ale ma hamownie wiec rzemieslnik to nie jest www.at2000.pl
(oOO \ (||||)(||||) / OOo)
Opublikowano
kolego bulkowski pozwole sie dolaczyc do dyskusji mozesz sobie taki chip zamontowac ale i tak dobrze by było skorzystać z hamowni przed i po zamontowaniu w celu sprawdzenia wszystkich parametrów bo po co montowac cos co nie wiadomo czy spełnia Twoje oczekiwania,a przy okazji możesz skorzystać z naszej hamowni w krośnie koszt takiej przyjemności to 80zł
Opublikowano
czy ty jestes z tej firmy co w linku ?? A gdzie macie ten warsztat i czy zajmujeszsie tym profesjonalnie ??Jakie sa koszta u ciebie ??
Opublikowano
czy ty jestes z tej firmy co w linku ?? A gdzie macie ten warsztat i czy zajmujeszsie tym profesjonalnie ??Jakie sa koszta u ciebie ??

nie jestem z tej firmy ale mamy w naszej firmie gdzie pracuje hamownie i zakładaja chipy ale ingerują w sterownik w samochodzie a co do ceny to nie wiem moge sie dopytać wiem ile biorą za hamowanie samochodu i tak jak pisałem 80zł dostaniesz wykres z momentem i mocą silnika

Opublikowano
Powiedz czy to jest bezpieczne dla silnika takie chipowanie o ktorym ty mowisz ?? czy nie stanie mi sie jak w tym audi ?? i czy takie chipowanie skraca w znacznym stopniu zywotnosc silnika ?? A i co jest narazone na najwiekszy stopien zuzycia ?? Hmm i jak poznac dobrego "tunera"?? bo mieszkam na podkarpaciu i oprocz rzeszowa nie wiem kto moze byc dobry znam tylko tego ale ma hamownie wiec rzemieslnik to nie jest www.at2000.pl[/quote.

Jeśli program jest napisany poprawnie, z wykorzystaniem rezerw danego silnika to nie ma prawa nic się stać, oczywiście awarie mają również seryjne silniki i może się takie coś zdarzyć, ale czy chipowane czy seryjne auto można równie dobrze zakatować. Przy dobrze zrobionym programie auto chodzi jak seria, wymaga tylko dotrzymywania przeglądów okresowych, generalnie nie zauważyłem różnicy w trwałości silnika i podzespołów, praktycznie przy standartowych programach doładowanie podnoszone jest o 10-15 procent (diesle) Obsługuje głównie firmy i floty, wiele aut robiliśmy jako nowe, serwisujemy je równiez po gwarancji, dlatego myśle mam obiektywny pogląd, rekordziści poprzejeżdzali ponad 500000km (osobowe, dostawcze)

Co do konkurencji to nie chce się wypowiadać, jednak o w/w firmie słyszałem niepochlebne opinie, ale zaznaczam tylko słyszałem i nie mogę obiektywnie ocenić. Najbliżej masz chyba do wawki, polecam Mastersa (Marka Staszewskiego) lub Vtech Kraków. Moja firma mieści się w Poznaniu, a to "troszkę" daleko :-) Samo posiadanie hamowni jest oczywistym plusem, ale jeszcze trzeba czynić z niej użytek :-))) i poprawnie weryfikować efekty, nie tylko pod kątem szczytowych przyrostów, ale głównie przebiegu krzywych mocy i momentu.

Opublikowano
Powiedz czy to jest bezpieczne dla silnika takie chipowanie o ktorym ty mowisz ?? czy nie stanie mi sie jak w tym audi ?? i czy takie chipowanie skraca w znacznym stopniu zywotnosc silnika ?? A i co jest narazone na najwiekszy stopien zuzycia ?? Hmm i jak poznac dobrego "tunera"?? bo mieszkam na podkarpaciu i oprocz rzeszowa nie wiem kto moze byc dobry znam tylko tego ale ma hamownie wiec rzemieslnik to nie jest www.at2000.pl[/quote.

Jeśli program jest napisany poprawnie, z wykorzystaniem rezerw danego silnika to nie ma prawa nic się stać, oczywiście awarie mają również seryjne silniki i może się takie coś zdarzyć, ale czy chipowane czy seryjne auto można równie dobrze zakatować. Przy dobrze zrobionym programie auto chodzi jak seria, wymaga tylko dotrzymywania przeglądów okresowych, generalnie nie zauważyłem różnicy w trwałości silnika i podzespołów, praktycznie przy standartowych programach doładowanie podnoszone jest o 10-15 procent (diesle) Obsługuje głównie firmy i floty, wiele aut robiliśmy jako nowe, serwisujemy je równiez po gwarancji, dlatego myśle mam obiektywny pogląd, rekordziści poprzejeżdzali ponad 500000km (osobowe, dostawcze)

Co do konkurencji to nie chce się wypowiadać, jednak o w/w firmie słyszałem niepochlebne opinie, ale zaznaczam tylko słyszałem i nie mogę obiektywnie ocenić. Najbliżej masz chyba do wawki, polecam Mastersa (Marka Staszewskiego) lub Vtech Kraków. Moja firma mieści się w Poznaniu, a to "troszkę" daleko :-) Samo posiadanie hamowni jest oczywistym plusem, ale jeszcze trzeba czynić z niej użytek :-))) i poprawnie weryfikować efekty, nie tylko pod kątem szczytowych przyrostów, ale głównie przebiegu krzywych mocy i momentu.

I o to mi wlasnie chodzilo zeby dowiedziec sie cos na ich temat bo cos napewno jest w tym co mowisz bo nawet czlowiek sobie sprawy nie zdaje co mozna narobic takim czipowaniem u pana miecia bo wiadomo ze czesci i caly silnik do tanich nie naleza a jak narazie odpukac nie mam z nim problemow z wyjatkiem turbinki w sumie moj znajomy tez ma 530d i dal jakiemus gosciowi podlaczyl auto do kompa cos poprzestawial pogrzebal i auto idzie lepiej ale nie wiadomo o ile lepiej bo gosc to zaden profesjonalista ale ja jakos wole takich mijac szerokim lukiem

Opublikowano
I to była ostatnia trasa tej A6... Tłoki się uplastyczniły i rozmazały jak plastelina...

To jakis kiepski chip. Mialem u siebie w A4 1.8T soft firmy GIAC przez kilka lat (potem auto sprzedałem) i nie zanotowałem żadnych efektów ubocznych.

Pozdr.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ile można pytac o to samo ? Zrób tak. Kup sobie i bądź szczęśliwy ze wszystkimi konsekwencjami.

Wujku dobra rado to nie jest ten sam pozatym taki jest temat wiec co juz sie zucasz ?

Opublikowano
!!!!!!STOP CIOTOM DRGOWYM!!!!!!

Co to za manifest? Po dziurach nie jezdze szybciej niż 50, za mną robi się zator. Jestem ciotą na to wychodzi, ale żeby od razu STOP ?

Opublikowano
!!!!!!STOP CIOTOM DRGOWYM!!!!!!

Co to za manifest? Po dziurach nie jezdze szybciej niż 50, za mną robi się zator. Jestem ciotą na to wychodzi, ale żeby od razu STOP ?

Skoro tak sie uwazasz.... Ale ja Mam na mysli takich ludzi ktorzy po dobrej drodze jezdza 50 po lewym pasie w okolicach sanoka strasznie ich duzo

Opublikowano
Co kogo obchodzą "manifesty" pod nickiem ,co za ludzie. :roll:
"" jedż z butem ,ale nie na kapciu"", mów co myślisz , rób co mówisz