Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

miałem dziś taka niespodziankę. Z ciekawości sprawdziłem sobie śruby na lewym kole i jak się okazało 3 szt. mogłem odkręcić palcami. Dodam, że koło nie było wcześniej ściągane. Co mogło być przyczyną poluzowanie się śrub?? Padające tarcze hamulcowe??

Opublikowano
w BMW to niespotykane , one się same dokręcają do tego stopnia że trudno je odkręcić , może jakieś nieorginalne ? całkiem możliwe że ktoś się za nie zabierał
Opublikowano
Tzone to zjawisko spowodowane było nierównomiernym dokręceniem śrub a mianowicie każda śruba była dokręcona innym momentem obrotowym , jak by były wszystkie tak samo dokręcone takie zjawisko by nie zaistniało.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w BMW to niespotykane , one się same dokręcają do tego stopnia że trudno je odkręcić , może jakieś nieorginalne ? całkiem możliwe że ktoś się za nie zabierał

w kazdym aucie same sie dokrecaja a nie tylko w bmw :8) moim zdaniem same sie odkrecic nie mogly. opcja ze ktos sie dobieral bardzo realna. jezeli miales dokrecone porzadnie sruby to same odkrecic sie nie mogly.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może mnie ktoś oświecić czemu to miały by się dokręcać?

Śruby ani się nie dokręcają ani nie odkręcają.

To , że ciężej jest odkręcić niż dokręcić jest normalne jak się śruby dokręca na siłę < często do granic wytrzymałości śrub>

Proponuję się zaopatrzyć w klucz dynamometryczny. Niejeden się przekona o ile za mocno dokręcał śruby.

A o posmarowaniu gwintów to już nikt nie pamięta.

Jeśli się poluzowały śruby to były niewłaściwie dokręcone lub niewłaściwie dobrane i tyle.

Instrukcja od e36 nakazuje sprawdzić dokręcenie śrub po 100 km.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
Oświecenia szukaj w sklepie elektrycznym :) No pewnie że sie nie dokręcają (pierwsze słyszę), po pierwsze ciężej się odkręcają bo docisk do felgi jest na powierzchni stożkowej (śruba się klinuje) a po drugie zachodzi korozja i adhezja między metalami zwłaszcza stali z aluminium i tyle. Tak jak wyżej kolega napisał warto przesmarować a po przejechaniu paru kilometrow jeszcze raz sprawdzić dokręcenie śrub. No ale nie za często śruby się luzują same, a często felgi (fajne) giną dlatego ten trop też jest słuszny :)
Opublikowano

Wulkanizatorem nie jestem, ale kiedys dla "testów" jednej sruby nie dokręcałem mocno- palucami tylko i po jakis 1500-1700km trzymała jak cholera.

No i że niby 3 śruby na sie poluzowały...???? Może mąż sąsiadki sie wku... czy jak??? :D :D :D

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

Samo z siebie nie mogło się odkręcić. No chyba, że ... sam nie wiem. ;)

Panowie, nie jestem fizykiem ale podczas jazdy nie ma czegoś takiego jak siła odśrodkowa "dokręcająca" śruby w kołach? Ja tak ileś tam razy słyszałem. Teraz słyszę co innego i chcę się i tego dowiedzieć. :wink: :mrgreen:

Opublikowano
Śruby dokręcają się podczas jazdy :!: Co innego, że jeżeli są dokręcone innymi momentami to mogą powstawać siły odkręcające.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców:)
  • 8 lat później...
Opublikowano

Witam

Widzę że wątki są prawie 10 lat wstecz, ale właśnie wczoraj sprawdziłem przypadkiem śruby w e65 w przednim kole i jedną dokręciłem palcami a 3 pozostałe miałem dosyć poluzowane . Niemożliwe , że mechanik nie dokręcił. Zdarzyło mi się to 3 raz. Po jednym wypadzie okolo 800km jedna ze śrub po prostu wypadła podczas jazdy. Zobaczyłem przypadkiem brak śruby i byłem zdziwiony bardzo o co kaman? Nie mam pojęcia czy to może wina piasty czy jak? Koła mam proste, tarcze wymienione na nówki bo biły.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokręć je z momentem 120nm i obserwuj, powinno być ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano (edytowane)

weź lekki klej do gwintów i już, odkręcić odkręcisz bez problemu, a samo się nie odkręci.

metoda inna to nawiń odrobinę teflonu do uszczelniania na gwint srub. Bedzie ciaśniej siedzieć.

Edytowane przez K3m0T1989
szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tylko jak coś to klej do połączeń rozłącznych a nie nierozłącznych :8)

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.