Skocz do zawartości

opinia posiadacza bmw 320d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy i przymiezam sie kupic bmw 320d w sumie to jestem zdecydowany ale czy moze mi ktos cos wiecej napisac o tym samochodzie.

Mam okazje kupic lekko uszkodzonego do wymiany jedne drzwi no i prog ma pogiety troche czy sa tam jakies elementy aluminiowe czy wszystko blacha ? no i ogolnie kilka slow od siebie na temat auta

z gory dziekuje i pozdrawiam

[email protected]

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 65
  • Wyświetleń 9,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

mam i jestem nie zadowolony :?

tylko 3.0d

2.0d cienizna, brak dołu słaba moc , mam 136KM nie wiem jak 150KM

ale pewnie szału nie ma ..a spalanie podobno tylko w 3.0d 2l większe a komfort, praca, kultura bez porównania :D

Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano
ChciaŁem kupić 320d. Jezda próbna zakończyŁa się zanim się zaczęŁa. Drgań kabiny i dźwięku silnika nie rekompensuje nawet spalanie.
Opublikowano

tylko 3.0d

ale pewnie szału nie ma ..a spalanie podobno tylko w 3.0d 2l większe a komfort, praca, kultura bez porównania :D

mam i jestem zadowolony.

punkt widzenia zalezy od punktu odniesienia.kupujac 2.0d nie oczekujesz sportowych osiagow,sa od tego inne wersje,niemniej jednak zawalidroga nie bedziesz,nie martw sie.jak najbardziej polecam :mrgreen:

Opublikowano

wiesz ja mam 2.0 i jestem z autka bardzo zadowolony.

ale zgodze sie z kolega ze 3.0 jest o niebo lepszy.

ja na poczatku szukalem własnie 3.0 ale ciezko bylo znalezc dobrze utrzymana a trafiła mi sie warta uwagi 320d i pokusilem sie. i powiem Ci szczerze ze nie żałuje. wg mnie auto jest naprawde dynamiczne (oczywiscie nie oczekuj rasowo sportowych osiągów, ale silniczek ciagnie niezle) a przy tym ekonomiczne niecale 6 litrów w trasie, 8 w miescie wiec jest całkiem przyzwoicie.

pozdrawiam

Opublikowano
swoja 320d 150KM zrobilem juz 50tkm , bezawaryjnie (odpukać) ,wymieniałem jedynie czesci eksploatacyjne - klocki , filtry ,tarcze hamulcowe, a z zawieszenia : tuleje wachacza oraz wachacz -niestety na naszych drogach zawias szybko sie zurzywa. osiagi na nasze warunki drogowe bardzo dobre , spalanie na taką moc silnika niskie- miasto ok 7.5l/100 . ogólnie jestem zadowolony, nadwozie e-46 jest całe ocynkowane - jeszcze nie aluminiowe.
Opublikowano
ChciaŁem kupić 320d. Jezda próbna zakończyŁa się zanim się zaczęŁa. Drgań kabiny i dźwięku silnika nie rekompensuje nawet spalanie.

W takim razie to nie opinia posiadacza 320d tylko okazyjnego użytkownika, który trafił na jakieś barachło ;) Ostatnie trzęsienie kabiną w dieslu to ja czułem kilkanaście lat temu w Oplu Asconie. Potem miałem jeszcze okazję jeździć dieslami z Vectry B i Golfa IV i w żadnym takich atrakcji nie było. O obecnym e46 nie wspominając, tutaj klekot (który oczywiście jest) bije na głowę pompowtryski golfa. Po rozgrzaniu silnik w dużym stopniu traci swoje dieslowskie zdolności klekotania i z perspektywy kierowcy nie zauważam żadnych związanych z tym niedogodności.

Opublikowano
i konia z rzedem temu kto rozpozna ze to silnik diesla przy predkosci powyzej 100km/h
Opublikowano

Ja mam tez 320d i jestem zadowolony osiągi są super kolega ma 530d i jediemy łeb w łeb czyli jest OK ale w niedalekiej przyszłosci szykije sie na chipa

POZDRAWIAM

Opublikowano
Ja mam tez 320d i jestem zadowolony osiągi są super kolega ma 530d i jediemy łeb w łeb

Chyba ta 530d Kolegi coś niedomaga :lol:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano
.. to jest może 520d :wink:
Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano

tylko 3.0d

ja zaś czytam że w 3.0d spalanie nie jest wysokie , moja 2.0d spala chyba więcej bo srednio w trasie 7-7,5 litra , mam chip ale i automat no i nie jestem oszczędnym kierowcą

Opublikowano
Ja mam tez 320d i jestem zadowolony osiągi są super kolega ma 530d i jediemy łeb w łeb czyli jest OK ale w niedalekiej przyszłosci szykije sie na chipa

POZDRAWIAM

to chyba kolega ma coś nie tak z silnikiem ,530d robi wiatrak z 320d w tej pierwszej odmianie

Opublikowano

A ja mam 320td compacta a moja zona ma 330d touringa. Jezdze glownie swoim ale czasami, dlugie trasy robie touringiem z zona.

Moje wrazenia w obu przypadkach sa pozytywne:

- 320d ma aktualnie okolo 180KM (jak padnie turbina to moze zaloze se twinturbo i bedzie ponad 200KM ;). Spalanie w okolicy 8l/100km w miescie i ponizej 7l/100km w trasie. Mam ciezka noge wiec tempomat w trasie zatrzymuje sie w okolicy 150km/h. W miescie tez sa 3 cyfry..

- 330d ma tez cos kolo 180KM ale do poprawienia jest nieudolny chiptuning z wloch (cos im nie wyszlo i masakrycznie kopci na 3 biegu). Roznica w spalaniu to 1-1.5l/100km bo zona tez wolno nie jezdzi. Jednak jesli w trasie smigamy rowno w okolicy 100-110km/h spalanie wynosi 5.6l/100km w obu maszynach.

Touring ma przecudowny gleboki dzwiek pracujacego silnika i za to go kocham :) Moj za to miesci sie w kazda mysia dziure na drodze i parkingu. Do tego to w sumie wizytowka mojej firmy i "auto reprezentacyjne szefa" :D

W sumie kompletnie nic nie trzeba bylo w nim robic, mogl jezdzic taki jakiego go kupilem ale,ze to moje oczko w glowie to zmodyfikowalem go lepiej niz fabryka przewidziala :twisted:

Na koniec jedna uwaga: nie porownywac 320d 136KM do 150KM, roznica jest olbrzymia w osiagach i komforcie jazdy. Mialem okazje przesiasc sie na 100km do 136KM i nie chce powtarzac tego doswiadczenia....

Ps. Nastepne BMW na pewno bedzie X3 z duuuzym dieslem, bi turbo i calymi rodzynkami :) Ale to za co najmniej 5 lat.

Opublikowano
i konia z rzedem temu kto rozpozna ze to silnik diesla przy predkosci powyzej 100km/h

u mnie się skapli kiedyś jak przypadkowo podwoziłem znajomych , po prostu zauważyli w licznikach napis ' diesel' :mrgreen: nie rozumiem co to znaczy 'trzęsienie' fakt że na wolnych obrotach słychać diesla to normalne ale trzesienie ?? chyba coś nie tak z poduchami było , poza tym miałem wcześniej audi benzyna i było głośniej od obecnego diesla podczas jazdy bo diesel nie ma wysokich obrotów i to jego zaleta , nawet przy 200km/h 4000obr i tak nie słychać

Opublikowano

Ps. Nastepne BMW na pewno bedzie X3 z duuuzym dieslem, bi turbo i calymi rodzynkami :) Ale to za co najmniej 5 lat.

papik optymista z ciebie niezły :mrgreen: za 5 lat to będzie tylko lej po bombie jak tak dalej będzie jak w tym roku z podwyżkami i będziemy chyba latać jak w Powrót do Przeszłości a ty chcesz wtedy X3 ?? no nie :duh:

Opublikowano

papik optymista z ciebie niezły :mrgreen: za 5 lat to będzie tylko lej po bombie jak tak dalej będzie jak w tym roku z podwyżkami i będziemy chyba latać jak w Powrót do Przeszłości a ty chcesz wtedy X3 ?? no nie :duh:

Wiem ile X3 3.0d pali koledze :) Wyniki pod korek i z kompa sa zblizone do 330d touringa mojej kobiety a osiagi w automacie SMG2/3 ? nieporownywalne :) Kolega ma cos kolo 350KM :D hiih

Opublikowano
ten kolega go przypadkiem nie chipował w tamtym roku u Masters'a ? jeżeli to on to ryzykant z niego , auto świeżutkie bo jak pamiętam jeszcze chyba na dotarciu
Opublikowano
ten kolega go przypadkiem nie chipował w tamtym roku u Masters'a ? jeżeli to on to ryzykant z niego , auto świeżutkie bo jak pamiętam jeszcze chyba na dotarciu

Nie, Mastersi maja slabsze :) Kolega zmienil turbine, skrzynie i cos jeszcze. Dotarte ma juz od dawna :)

W warszawie "zabijaja sie" o jego X3 aby tylko moc pozyczyc na weekend :)

Opublikowano

ja mam 136 KM diesla...

nie przesadzajcie ze slaby jest bo to auto ma ladny pazur... jak ladnie zlapie oborty to idzie pieknie...

wiekszosc z Was ( nie obrazjaca nikogo) jezdzila pewnie tdi 90 km i nikt nie plakal...

to jest moc ktora wystraczy na przemieszczanie sie z odpowiednimi osiagami...

zawali droga nie bedziesz... jak motor jest zdrowy... to praktycznie cale VW objezdzasz...

co do dzwieku diesla slychac tylko na wolnych obrotach - na luzie... i na 1 i 2... pozniej jest juz cisza... i to tylko wtedy kiedy silnik jest zimny... - goracy silnik naparwde dla kogos z boku bedzie chodzil jak benzyna...

ale jezeli masz porownac ten silnik do silnika VW to niebo a ziemia... tam to jest diesel i ciezko to ukryc... tu naparwde kultura jest bardzo wysoka...

mozna odczuc leciutkie drgania na luzie jak stoisz... - ale ten typ tak ma... - niech nikt nie pisze ze mam cos nie tak - szukalem na ten temat i ogladalem kilka takich modeli... - to jest diesel cos za cos...

moje auto ma 82 tys km

ale drgania sa minimalne... no i oczywiscie przy odpaleniu i gaszeniu czuc ze mamy z dieslem do czynienia...

koledzy... kolega napsial ze chodzi mu o 320 a nie 330 ! to jest niebo a ziemia... wszyscy sie podniecaja spalaniem... fakt wtedy oplaca sie brac 330d ale jest cos takiego jak koszty serwisowania i czesci... a 6 garnkow w dieslu swoje robi..

Opublikowano
koledzy... kolega napsial ze chodzi mu o 320 a nie 330 ! to jest niebo a ziemia... wszyscy sie podniecaja spalaniem... fakt wtedy oplaca sie brac 330d ale jest cos takiego jak koszty serwisowania i czesci... a 6 garnkow w dieslu swoje robi..

Koszty to mit, wystarczy tylko dobrze trafic na allegro albo do znajomego w ASO i masz po kosztach serwisowych :)

Problemy zaczynaja sie jak trafisz do "specow", ktorzy potrafia wszystko i nic...

To temat rzeka dlatego prosze go nie kontynuowac...

Nie zgadzam sie z Toba,ze czuc,ze to diesel. Przy zimnym silniku a i owszem ale przy odpaleniu i gaszeniu ??? :jawdrop:

Mialem robione poduchy pod silnikiem wiec po wymianie mam w odczuciach benzyne :P

Ps. Jezdzilem CC700 a nie jakims tam VW :>

Opublikowano

wow :jawdrop: coz za zgodnosc pogladow :mrgreen:

wszyscy posiadacze 320d zadowoleni! :dance:

do zalozyciela watku: po przeczytaniu powinno byc wszystko jasne.

Opublikowano
No ja swoją bumke chyba tez zamienie na lepszy model.Chociaz ta praca silnika mi pasuje.
Opublikowano
No ja swoją bumke chyba tez zamienie na lepszy model.Chociaz ta praca silnika mi pasuje.

Ja też nie narzekam , wcześniej miałem moc podobną w A4 ale to było 1.8T , na lepszy model to co masz na myśli ? bo ja tylko jedno widzę - A8 :twisted2: