Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jestem nowy i przymiezam sie kupic bmw 320d w sumie to jestem zdecydowany ale czy moze mi ktos cos wiecej napisac o tym samochodzie.

Mam okazje kupic lekko uszkodzonego do wymiany jedne drzwi no i prog ma pogiety troche czy sa tam jakies elementy aluminiowe czy wszystko blacha ? no i ogolnie kilka slow od siebie na temat auta

z gory dziekuje i pozdrawiam

[email protected]

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

mam i jestem nie zadowolony :?

tylko 3.0d

2.0d cienizna, brak dołu słaba moc , mam 136KM nie wiem jak 150KM

ale pewnie szału nie ma ..a spalanie podobno tylko w 3.0d 2l większe a komfort, praca, kultura bez porównania :D

Lubię jak diesel objeżdża benzynę, to miłe...
Opublikowano
ChciaŁem kupić 320d. Jezda próbna zakończyŁa się zanim się zaczęŁa. Drgań kabiny i dźwięku silnika nie rekompensuje nawet spalanie.
Opublikowano

tylko 3.0d

ale pewnie szału nie ma ..a spalanie podobno tylko w 3.0d 2l większe a komfort, praca, kultura bez porównania :D

mam i jestem zadowolony.

punkt widzenia zalezy od punktu odniesienia.kupujac 2.0d nie oczekujesz sportowych osiagow,sa od tego inne wersje,niemniej jednak zawalidroga nie bedziesz,nie martw sie.jak najbardziej polecam :mrgreen:

Opublikowano

wiesz ja mam 2.0 i jestem z autka bardzo zadowolony.

ale zgodze sie z kolega ze 3.0 jest o niebo lepszy.

ja na poczatku szukalem własnie 3.0 ale ciezko bylo znalezc dobrze utrzymana a trafiła mi sie warta uwagi 320d i pokusilem sie. i powiem Ci szczerze ze nie żałuje. wg mnie auto jest naprawde dynamiczne (oczywiscie nie oczekuj rasowo sportowych osiągów, ale silniczek ciagnie niezle) a przy tym ekonomiczne niecale 6 litrów w trasie, 8 w miescie wiec jest całkiem przyzwoicie.

pozdrawiam

Opublikowano
swoja 320d 150KM zrobilem juz 50tkm , bezawaryjnie (odpukać) ,wymieniałem jedynie czesci eksploatacyjne - klocki , filtry ,tarcze hamulcowe, a z zawieszenia : tuleje wachacza oraz wachacz -niestety na naszych drogach zawias szybko sie zurzywa. osiagi na nasze warunki drogowe bardzo dobre , spalanie na taką moc silnika niskie- miasto ok 7.5l/100 . ogólnie jestem zadowolony, nadwozie e-46 jest całe ocynkowane - jeszcze nie aluminiowe.
Opublikowano
ChciaŁem kupić 320d. Jezda próbna zakończyŁa się zanim się zaczęŁa. Drgań kabiny i dźwięku silnika nie rekompensuje nawet spalanie.

W takim razie to nie opinia posiadacza 320d tylko okazyjnego użytkownika, który trafił na jakieś barachło ;) Ostatnie trzęsienie kabiną w dieslu to ja czułem kilkanaście lat temu w Oplu Asconie. Potem miałem jeszcze okazję jeździć dieslami z Vectry B i Golfa IV i w żadnym takich atrakcji nie było. O obecnym e46 nie wspominając, tutaj klekot (który oczywiście jest) bije na głowę pompowtryski golfa. Po rozgrzaniu silnik w dużym stopniu traci swoje dieslowskie zdolności klekotania i z perspektywy kierowcy nie zauważam żadnych związanych z tym niedogodności.

Opublikowano

Ja mam tez 320d i jestem zadowolony osiągi są super kolega ma 530d i jediemy łeb w łeb czyli jest OK ale w niedalekiej przyszłosci szykije sie na chipa

POZDRAWIAM

Opublikowano
Ja mam tez 320d i jestem zadowolony osiągi są super kolega ma 530d i jediemy łeb w łeb

Chyba ta 530d Kolegi coś niedomaga :lol:

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

tylko 3.0d

ja zaś czytam że w 3.0d spalanie nie jest wysokie , moja 2.0d spala chyba więcej bo srednio w trasie 7-7,5 litra , mam chip ale i automat no i nie jestem oszczędnym kierowcą

Opublikowano
Ja mam tez 320d i jestem zadowolony osiągi są super kolega ma 530d i jediemy łeb w łeb czyli jest OK ale w niedalekiej przyszłosci szykije sie na chipa

POZDRAWIAM

to chyba kolega ma coś nie tak z silnikiem ,530d robi wiatrak z 320d w tej pierwszej odmianie

Opublikowano

A ja mam 320td compacta a moja zona ma 330d touringa. Jezdze glownie swoim ale czasami, dlugie trasy robie touringiem z zona.

Moje wrazenia w obu przypadkach sa pozytywne:

- 320d ma aktualnie okolo 180KM (jak padnie turbina to moze zaloze se twinturbo i bedzie ponad 200KM ;). Spalanie w okolicy 8l/100km w miescie i ponizej 7l/100km w trasie. Mam ciezka noge wiec tempomat w trasie zatrzymuje sie w okolicy 150km/h. W miescie tez sa 3 cyfry..

- 330d ma tez cos kolo 180KM ale do poprawienia jest nieudolny chiptuning z wloch (cos im nie wyszlo i masakrycznie kopci na 3 biegu). Roznica w spalaniu to 1-1.5l/100km bo zona tez wolno nie jezdzi. Jednak jesli w trasie smigamy rowno w okolicy 100-110km/h spalanie wynosi 5.6l/100km w obu maszynach.

Touring ma przecudowny gleboki dzwiek pracujacego silnika i za to go kocham :) Moj za to miesci sie w kazda mysia dziure na drodze i parkingu. Do tego to w sumie wizytowka mojej firmy i "auto reprezentacyjne szefa" :D

W sumie kompletnie nic nie trzeba bylo w nim robic, mogl jezdzic taki jakiego go kupilem ale,ze to moje oczko w glowie to zmodyfikowalem go lepiej niz fabryka przewidziala :twisted:

Na koniec jedna uwaga: nie porownywac 320d 136KM do 150KM, roznica jest olbrzymia w osiagach i komforcie jazdy. Mialem okazje przesiasc sie na 100km do 136KM i nie chce powtarzac tego doswiadczenia....

Ps. Nastepne BMW na pewno bedzie X3 z duuuzym dieslem, bi turbo i calymi rodzynkami :) Ale to za co najmniej 5 lat.

Opublikowano
i konia z rzedem temu kto rozpozna ze to silnik diesla przy predkosci powyzej 100km/h

u mnie się skapli kiedyś jak przypadkowo podwoziłem znajomych , po prostu zauważyli w licznikach napis ' diesel' :mrgreen: nie rozumiem co to znaczy 'trzęsienie' fakt że na wolnych obrotach słychać diesla to normalne ale trzesienie ?? chyba coś nie tak z poduchami było , poza tym miałem wcześniej audi benzyna i było głośniej od obecnego diesla podczas jazdy bo diesel nie ma wysokich obrotów i to jego zaleta , nawet przy 200km/h 4000obr i tak nie słychać

Opublikowano

Ps. Nastepne BMW na pewno bedzie X3 z duuuzym dieslem, bi turbo i calymi rodzynkami :) Ale to za co najmniej 5 lat.

papik optymista z ciebie niezły :mrgreen: za 5 lat to będzie tylko lej po bombie jak tak dalej będzie jak w tym roku z podwyżkami i będziemy chyba latać jak w Powrót do Przeszłości a ty chcesz wtedy X3 ?? no nie :duh:

Opublikowano

papik optymista z ciebie niezły :mrgreen: za 5 lat to będzie tylko lej po bombie jak tak dalej będzie jak w tym roku z podwyżkami i będziemy chyba latać jak w Powrót do Przeszłości a ty chcesz wtedy X3 ?? no nie :duh:

Wiem ile X3 3.0d pali koledze :) Wyniki pod korek i z kompa sa zblizone do 330d touringa mojej kobiety a osiagi w automacie SMG2/3 ? nieporownywalne :) Kolega ma cos kolo 350KM :D hiih

Opublikowano
ten kolega go przypadkiem nie chipował w tamtym roku u Masters'a ? jeżeli to on to ryzykant z niego , auto świeżutkie bo jak pamiętam jeszcze chyba na dotarciu
Opublikowano
ten kolega go przypadkiem nie chipował w tamtym roku u Masters'a ? jeżeli to on to ryzykant z niego , auto świeżutkie bo jak pamiętam jeszcze chyba na dotarciu

Nie, Mastersi maja slabsze :) Kolega zmienil turbine, skrzynie i cos jeszcze. Dotarte ma juz od dawna :)

W warszawie "zabijaja sie" o jego X3 aby tylko moc pozyczyc na weekend :)

Opublikowano

ja mam 136 KM diesla...

nie przesadzajcie ze slaby jest bo to auto ma ladny pazur... jak ladnie zlapie oborty to idzie pieknie...

wiekszosc z Was ( nie obrazjaca nikogo) jezdzila pewnie tdi 90 km i nikt nie plakal...

to jest moc ktora wystraczy na przemieszczanie sie z odpowiednimi osiagami...

zawali droga nie bedziesz... jak motor jest zdrowy... to praktycznie cale VW objezdzasz...

co do dzwieku diesla slychac tylko na wolnych obrotach - na luzie... i na 1 i 2... pozniej jest juz cisza... i to tylko wtedy kiedy silnik jest zimny... - goracy silnik naparwde dla kogos z boku bedzie chodzil jak benzyna...

ale jezeli masz porownac ten silnik do silnika VW to niebo a ziemia... tam to jest diesel i ciezko to ukryc... tu naparwde kultura jest bardzo wysoka...

mozna odczuc leciutkie drgania na luzie jak stoisz... - ale ten typ tak ma... - niech nikt nie pisze ze mam cos nie tak - szukalem na ten temat i ogladalem kilka takich modeli... - to jest diesel cos za cos...

moje auto ma 82 tys km

ale drgania sa minimalne... no i oczywiscie przy odpaleniu i gaszeniu czuc ze mamy z dieslem do czynienia...

koledzy... kolega napsial ze chodzi mu o 320 a nie 330 ! to jest niebo a ziemia... wszyscy sie podniecaja spalaniem... fakt wtedy oplaca sie brac 330d ale jest cos takiego jak koszty serwisowania i czesci... a 6 garnkow w dieslu swoje robi..

Opublikowano
koledzy... kolega napsial ze chodzi mu o 320 a nie 330 ! to jest niebo a ziemia... wszyscy sie podniecaja spalaniem... fakt wtedy oplaca sie brac 330d ale jest cos takiego jak koszty serwisowania i czesci... a 6 garnkow w dieslu swoje robi..

Koszty to mit, wystarczy tylko dobrze trafic na allegro albo do znajomego w ASO i masz po kosztach serwisowych :)

Problemy zaczynaja sie jak trafisz do "specow", ktorzy potrafia wszystko i nic...

To temat rzeka dlatego prosze go nie kontynuowac...

Nie zgadzam sie z Toba,ze czuc,ze to diesel. Przy zimnym silniku a i owszem ale przy odpaleniu i gaszeniu ??? :jawdrop:

Mialem robione poduchy pod silnikiem wiec po wymianie mam w odczuciach benzyne :P

Ps. Jezdzilem CC700 a nie jakims tam VW :>

Opublikowano

wow :jawdrop: coz za zgodnosc pogladow :mrgreen:

wszyscy posiadacze 320d zadowoleni! :dance:

do zalozyciela watku: po przeczytaniu powinno byc wszystko jasne.

Opublikowano
No ja swoją bumke chyba tez zamienie na lepszy model.Chociaz ta praca silnika mi pasuje.

Ja też nie narzekam , wcześniej miałem moc podobną w A4 ale to było 1.8T , na lepszy model to co masz na myśli ? bo ja tylko jedno widzę - A8 :twisted2: