Skocz do zawartości

Dzwonienie z wału napędowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich specjalistów od problemów z układem napędowym.

Od kilku tygodni mam dziwne dzwonienie z wału napędowego w moim e39 530d Touring. Problem pojawia się kiedy dodaję lub puszczam pedał gazu w czasie jazdy - dzwonienie - metal o metal stukanie.

Byłem w serwisie i problem mozna symulować puszcając sprzęgło (wsteczne lub jedynke) na ręcznym. Dzwięk pochodzi z drugieg (tylnej) połowy wału napędowego. Do tej pory zostały wymienione:

1. gumowy przegub na wale

2. przegub przy wejściu do dyfru (dyfra ??)

Nie ma luzu na krzyżaku na środku wału a łożysko na wieszkau wału jest czyste.

Dzwięk jest sam sam stukając młotkiem w drugą połową wału - ale niekoniecznie dzwięk ów powstaje w tej części wale.

Ktoś ma jakiś pomysł? - dyfer?, jednak krzyżak na śrdoku wału?

Edytowane przez RobertS

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

.....ja też jeżdżę E30 z wyboru!

Opublikowano
  • Autor

Miał ktoś podobny problem jak opisany wyżej?

dzwonienie = dzwięk jak stukanie w dzwonek (metal o metal)

Na zjęciu: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=26_0188&hg=26&fg=10

wymieniłem już części o numerach 2 i 16.

Huston....? :mad2:

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
  • Autor

Rysunek wału: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=26_0188&hg=26&fg=10

"Hello Huston....?" :mad2:

Oto jedyna informacja na ten temat .... Podjadę do mechanika w poniedziałek i zapytam się. http://www.m5board.com/vbulletin/showthread.php?t=119485

Edytowane przez RobertS

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
Witaj, mam identyczny problem z tym dzwonieniem i tez nie wiem co jest tego przyczyną
Opublikowano
A podpora wału? Nie jest to droga część.
Opublikowano
Ja również mam pdoobny problem, nie wiem czy nazwac to dzwonieniem, problem pojawia się tylko jak autko złapie temperature i tylko jak dodaje gazu na biegach kiedy powstaje najwieksze obciązenie np. przyspieszam jadac na 4-tym biegu jadac z predkoscia 60km/h. U mnie słychac to tak jakby jakies głuche buczenie a raczej ocieranie się zardzewiałego metalu o metal. Przejechał sie tym koles, który zna się na tym, od dziecka że tak powiem naprawia BMw i mówił, ze to nie most na 100% tylko wał obciera o jakas czesc ktora mogla sie poluzowac, trzeba rozerbac oslone i sprawdzic. Denerwuje mnie to ale nie mam czasu podjechac do niego zeby to zrobil :mad2: i to tez dochodzi jakby z tyłutak jakby cos sie taróło głuchym metalicznym ogłosem puszczonym jakby ze studni, to bardzo specyficzne, bo nie to nie jest buczenie z mostu tylko takie dziwne cos. Jak kolega rozwiąze problem prosze dac znac, ewentualnie jakies inne sygestie..
Opublikowano
  • Autor
...... Jak kolega rozwiąze problem prosze dac znac, ewentualnie jakies inne sygestie..

Będę wdzięczny.

U mnie jednak to wyrażny dzwięk (stuk, ale nie guchy....tylko w metal jak dzwonek). Zapytaj się kolegi eksperta proszę.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
  • Autor
A podpora wału? Nie jest to droga część.

Wygląda dobrze - guma w porzadku a na luzie jak obracam wał, nic nie słychać - chyba, że to poajawia się tylko pod obciążeniem np przy ruszaniu. Część niedroga, ale trzeba zdjąć cały wał aby wymienić ją. Dzięki za podpowiedż - moze faktycznie pod pora pod obciążeniem zachowuje tak dziwnie bo w środku jest łożysko.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
Panowie sprawdzcie poduszki pod skrzynia biegow czy nie sa zerwane.pozdrawiam.
Opublikowano
Ja miałem podobny problem- były to luzy na krzyżaku. Metaliczny dźwięk był irytujący więc pojechałem do mechanika i na podnośniku było widać, że wał trochę lata. Za tą część zapłaciłem 640+robocizna 250. No i w tym wliczone uszczelki kolektora, bo trzeba było wymienić :). Pzdr
Opublikowano
  • Autor
Panowie sprawdzcie poduszki pod skrzynia biegow czy nie sa zerwane.pozdrawiam.

Sprawdzałem. Skrzynia biegów leży dobrze a poduszki są zdrowe. Krzyżak też jest bez luzów.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
Ja miałem podobny problem- były to luzy na krzyżaku. Metaliczny dźwięk był irytujący więc pojechałem do mechanika i na podnośniku było widać, że wał trochę lata. Za tą część zapłaciłem 640+robocizna 250. No i w tym wliczone uszczelki kolektora, bo trzeba było wymienić :). Pzdr
A co on wymieniał,ze 640 zł????Wał latał,moze podpora...koszt nowej 180 zł a krzyzak ...jesli gdzies dostaniesz to jaskies 100 zł.Hcyba,ze wymienił czesc wału z krzyzakiem ale wtedy wał do wywazenia.Czy aby nie zostałes naciagniety???
Opublikowano
Dołączam się do tematu - mam podobny problem z dzwonieniem - byłem 2 razy aby sprawdzili lecz sami nie wiedzą co to - ciekaw jestem czy ktoś z nas wreszcie rozwiąże ten problem i podzieli się z forumowiczami
Opublikowano

Na zjęciu: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DP71&mospid=47559&btnr=26_0188&hg=26&fg=10

Huston....? :mad2:

ja w 750-tce miałem ten problem - przy starcie albo zwiększeniu obciążenia (np: redukcja biegów i gaz pod górę) wał dzwonił przez ok 1-2 sek a po nabraniu prędkości przestawało....

pojechałem do serwisu i wymienili podporę nr 7 z rysunku i problem ustąpił...

Gość mówił, że takie dzwonienie to częsy objaw "starych" samochodów - bo podpora to kawał gumy i łożysko i po latach może się wyrobić...

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Marcinie - ja jeszcze nie wymieniłem podpory - bo wygląda dobrze! - nie ma luzu ani śladów zużycia.

Chętniej wymienię podporę niż dyfer :) Wymienię ją!

Dam znać co się dzieje dalej.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Wracam od mechanika - problem zdiagnozowany - jest to krzyżak w środku wału. Wał składa się z dwóch części. Teoretycznie trzeba wymienić cały wał bo nie mozna wymieniać krzyżaka - Mechanik oddał sprawę do speca od wałów, który powiedział, że wymieni krzyżak i wyważy wał w całości przed założeniem. Naprawa będzie robiony w najbliższy czwartek- dam znać jak tylko dostanę samochód z powrotem.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
zapytaj mechaniorow jak mozesz czy mozna z tym jzedzic :mrgreen: czy w razie czego nie posypie sie pozniej pol samochodu ;] pozdroawiam !
NO BMW - NO FUN !!!
Opublikowano
  • Autor
zapytaj mechaniorow jak mozesz czy mozna z tym jzedzic :mrgreen: czy w razie czego nie posypie sie pozniej pol samochodu ;] pozdroawiam !

Nie polecają jazdy....bo jeśli sie urwie, to będę musiał wymienić conajmniej wał :( ... awięc czekam.

zachorował mechanik w tym tygodniu, który umie wyważyć wał po złożeniu. Będzie za 10 dni dopiero........ a więc czekam ceirpliwie.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano
Takie dźwięki często pochodzą ze zużytego dwumasowego koła zamachowego.
Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Opublikowano

Nie polecają jazdy....bo jeśli sie urwie, to będę musiał wymienić conajmniej wał :( ... awięc czekam.

zachorował mechanik w tym tygodniu, który umie wyważyć wał po złożeniu. Będzie za 10 dni dopiero........ a więc czekam ceirpliwie.

U kogo ważysz w Krakowie? Ja kiedyś robiłem u Zuby.

Opublikowano
  • Autor

U kogo ważysz w Krakowie? Ja kiedyś robiłem u Zuby.

na Wadowickiej - nie pamiętam jak się nazywa - wazy z 120Kg :D

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

Opublikowano

na Przewozie (numeru nie pamiętam) są spece od wałów. Szef nazywa się Zuba, tel: 0602193478. Możesz im zawieźć wał wymontowany lub oni sami wymontują, wymienią krzyżak, wyważą i zamontują. Nie pamiętam ile płaciłem, ale coś ok. 300 zł.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

DarioKa

:cool2: dzięki. Wybiorę się tam w poniedziałek.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
DarioKa

:cool2: dzięki. Wybiorę się tam w poniedziałek.

i jak ? pomogło ?

BMW X3 3.0d LCI

było:

BMW 3 E46 330d - ten silnik to poezja !

Audi A6 quattro 2.5 TDI- silnik specjalnej troski

Audi A4 1.8 Turbo 200 PS.., b.mile wspominam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

.... naprawione :)

ani nie dyfer - jak Serwis BMW stwierdził...

ani nie poduszki pod skrzynia biegow

ani nie luzy na krzyżaku (bo krzyżak na wale w tym samochodzie nie jest do wymiany)

ani nie dwumasowe koło zamachowe

ani przegub przy dyfrze

tylko michals i marcin750 mieli rację od samego początku. Guma od popory dobrze wygląda od zewnątrz a jednak łożysko w niej .... hmmm do ... wymiany :wink:

dzieki wszystkim za radę i pomoc.

Uzależniony od 325iC

Zakochany w żonie