Skocz do zawartości

pytanie o chromowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czy ktos moze wie ile kosztuje chromowanie lub zna takie firmy na górnym slasku
Opublikowano

Moze nie na temat troche ale wiem że jest jedna dość duża w Poznaniu, potem gdzieś w Toruniu-ale to już facet ręcznie sie bawi...

Z tego co sie orientowałem to to strasznie drogo wychodzi i chorm się schodzi po zimie zazwyczaj od soli:cry2:

Więc nie jest to na długo :doh:

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano
tego co sie orientowałem to to strasznie drogo wychodzi i chorm się schodzi po zimie zazwyczaj od soli:cry2:

od razu odradzam bo po pierwsze nie jest to profesionalne chromowanie w wanach galwanicznych tylko pod ciśnieniem z pistoletu (te firmy zajmują się połyskiem dla takich bubli jak słuchawki pryśnicowe, plastikowe klamki jakie są za 19 zł chromowane w dużych marketach)

po drugie - kiedy ci lekko zejdzie pseudo chrom to dopiero narobisz bałaganu na aucie > ja tak zrobiłem kiedyś w audi i lusterka niby chromem - przez 2 tygodnie pięknie ale kiedys zaczeło schodzić - istna wiocha.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano

1. A czy gdzieś padło, co ma być chromowane ?

2. A jak trzeba pochromoawać i innej możliwoci nie ma ?

3. Są galwanizerie elektrolityczne, niestety nie mam konkretnych namiarów, szczególnie na Śląsku nie powinien być kłopot - bardzo często są takie przy hutach

4. Albo szukać po znajomych pracujacych przy galwanizowaniu - niegdyś mój wujek miał dostęp i chromował wiele rzeczy i chrom trzyma od kilkunastu lat ...

5. chrom na metalu przeważnie będzie dobrze trzymał, na plastiku to juz trzeba naprawdę profesjonalnie zrobić

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
1. A czy gdzieś padło, co ma być chromowane ?

Moja odpowiedź tyczy się cytatu -

jeżeli chrom schodzi po zimie zazwyczaj od soli:cry2

To znaczy że to nie było robione w żadnym zakładzie galwanicznym , tylko sztuka dla sztuki - jest takich miejsc dużo bo kiedyś się tym interesowałem. Dobre zakłady nawet na plastik narzucą taką warstwę ochronna że nawet w najbardziej narażonmych miejscach nie ma prawa zejść w przeciągu kilku dobrych lat ani się przetrzeć.

A jak trzeba pochromoawać i innej możliwoci nie ma
A są takie potrzeby ?? dziś większość części nawet używanych można kupić na rynku wtórnym w nieskazitelnym stanie - ostatnio listwy kupowałem na zderzak przedni - chrom prawie jak z nowego E60.

Są galwanizerie elektrolityczne
- plastików nie przyjmują. Tylko aluminium i to w dużej ilości
Opublikowano
Pochromować się da plastik o nazwie ABS ( nie mylić z tym w samochodzie) a z resztą to już sprawa wygląda nieciekawie.Wiem gdzie taki zakład jest, ale na Dolnym Śląsku.
Opublikowano
Czy mówisz o Wrocławiu koło Marino ??
Opublikowano
Pochromować się da plastik o nazwie ABS ( nie mylić z tym w samochodzie) a z resztą to już sprawa wygląda nieciekawie.Wiem gdzie taki zakład jest, ale na Dolnym Śląsku.

To może podał byś jakieś namiary na ten zakład

http://img182.echo.cx/img182/3667/bmwx25qo.jpg

Sprzedaje materiał na podsufitki.

Opublikowano
A jak trzeba pochromoawać i innej możliwoci nie ma
A są takie potrzeby ?? dziś większość części nawet używanych można kupić na rynku wtórnym w nieskazitelnym stanie - ostatnio listwy kupowałem na zderzak przedni - chrom prawie jak z nowego E60.

Sorki, ale bardzo "wąsko" patrzysz - może kolega chce pochromować sobie np. ramię wycieraczek, lub sprężyny od zawieszenia tego chyba nie kupi ?! bo BMW nigdy czegoś takiego nie robiło.

Są galwanizerie elektrolityczne
- plastików nie przyjmują. Tylko aluminium i to w dużej ilości

Nadal powtarzam - A skąd wiesz, że chce chromować plastiki ?!

Najlepiej nie pytający usciśli o co mu chodzi ?

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Najlepiej nie pytający usciśli o co mu chodzi ?

Moze o felgi? :D

http://www.tkl.pl/zdjecia/tuning_newsy/mini/1084460189.jpg

Pozdrawiam

Opublikowano
Jeżeli chodzi o felgi to w tym zakładzie tego nie zrobią,bo też to chciałem zrobić ,ale nie mają jakiś oddczynników.
Opublikowano

jesli ktos chce chromowac PLASTIKI to sprawa jest problemowa

jestem na etapie chromowania przelacznikow i pokretel

w swojej E30 i szukalem w calej polsce firmy ktora to zrobi

jedynie znalazlem www.fantachrome.pl - KOSZMARNIE DROGO

oraz jedna firme ktora chromuje plastiki ale tylko nowe,

uzywki po jakims czasie ukazuja swoje wady - zab czasu robi swoje

znalazlem inny sposob - moge polecic super spray

orginalnie sluzy on do chromowania luster reflektorow samochodowych (na marginesie SUPER EFEKT) wytrzymuje do 400 stopni C

mozna go dowolnie uzywac, nawet psiknac

na niego lakierem bezpabrwym

(sprobujcie kupc chrom w spray z castoramy

i psiknac na niego lakierem - lakier rozpusci chrom)

ten lakier z racji swoich wlasciwosci przyjmuje lakier

psiknalem w swoim E30 wloty powietrza (z przodu kolo wycieraczek)

i wszystko we wnetrzu (klamki, przelaczniki itp)

wyszlo SUPER

tak wiec jakby ktos chcial chromowac plastiki to prosze na PRIV

.: www.tuning-studio.pl :.

ALUFELGI * LAMPY * LUSTERKA * NEONY * STROBOSKOPY

HAMULCE * TŁUMIKI * AMORTYZATORY * SPRĘZYNY * FILTRY * OLEJE

Opublikowano
  • Autor
chodzi mi o chromowanie pokrywy zaworów jednym slowem czesci silnika
Opublikowano
  • Autor
dzieki koledzy a ile kosztuje taki spray do plastików o którym wspomnial kolega i gdzie go moge nabyc
Opublikowano
Nie jestem pewien,ale obudowa chyba jest aluminiowa,a aluminum możesz zapolerować i pokryć lakierem bezbarwnym.
Opublikowano
Chrom w spreyu to wydatek z tego co pamietam od bodajże 12 do 20 zł.Możesz go kupić w sklepie z farbami.
Opublikowano
oraz jedna firme ktora chromuje plastiki ale tylko nowe,

uzywki po jakims czasie ukazuja swoje wady - zab czasu robi swoje

no i jeszcze jedno trzeba dodać do tego że nowy to jeszcze TYLKO gładki plastik - bo inaczej nie dają gwarancji.

Opublikowano
Popytam mojego dobrego kumpla - razem ze swoim ojcem odrestaurowali Opla Kapitana rocznik 1952 i robili wszystkie "chromy" od nowa. Podobno zakład jest solidny.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Chromowaniem , niklowaniem zajmuje się 10 lat.

Nie dajcie się zwieść firmom które chętnie przyjmą plastiki do chromowania gdyż plastików się nie chromuje !!!!! jest to stara zasada od dziada pradziada. Fakt u nas można wszystko ale trzeba się liczyć że chrom zejdzie do roku czasu z plastiku.

Minusy "chromowania" plastiku:

- nie ma pełnej procedury przygotowawczej do procesu chromowania;

- krótka trwałość;

- tylko nowe gładkie plastiki bez żadnych uszkodzeń;

- brak gwarancji;

- wysoki koszt jednostkowy;

- zakaz mycia auta w myjniach mechanicznych (inaczej chrom zejdzie od razu)

Teraz firmy reklamują się nowymi technolagiami "bez miedziowymi" - my też się tak reklamujemy ale nawet na aluminium chrom taki trzyma się krótko.

razem ze swoim ojcem odrestaurowali Opla Kapitana rocznik 1952 i robili wszystkie "chromy" od nowa. Podobno zakład jest solidny.

muszę tutaj dodać , że ważne jest ile ten samochód robi miesięcznie kilometrów , każde bicie piasku po plastikowym chromie zmniejsza jego trwałość.

Opublikowano
razem ze swoim ojcem odrestaurowali Opla Kapitana rocznik 1952 i robili wszystkie "chromy" od nowa. Podobno zakład jest solidny.

muszę tutaj dodać , że ważne jest ile ten samochód robi miesięcznie kilometrów , każde bicie piasku po plastikowym chromie zmniejsza jego trwałość.

Może wyraziłem sie dwuznacznie :) "chromy" - miałem na myśli oryginlane elementy chromowane jak zderzaki i całą galanterię fabryczną w tym Oplu. Samochód jest w zasadzie cały czas używany jako "auto weselne" ale nieobce są mu wypady do Zakopanego i z tego co wiem to chyba nawet do Chorwacji :shock:

Pozdrawia Elwis

Opublikowano
Może wyraziłem sie dwuznacznie "chromy" - miałem na myśli oryginlane elementy chromowane jak zderzaki i całą galanterię fabryczną w tym Oplu

To faktycznie zmienia postać rzeczy. Pewnie stare chromy zostały zeszlifowane i dobrze oczyszczone i nałożone nowe na aluminiową część (chromowanie miedziowe) .

A tutaj przepiękne zdjęcie Kapitana : http://www.autocentrum.pl/oceny_aut/Opel_Kapitan.html

Opublikowano
Może To faktycznie zmienia postać rzeczy. Pewnie stare chromy zostały zeszlifowane i dobrze oczyszczone i nałożone nowe na aluminiową część (chromowanie miedziowe) .

A tutaj przepiękne zdjęcie Kapitana : http://www.autocentrum.pl/oceny_aut/Opel_Kapitan.html

Takiego tylko w czarnym kolorze posiada mój kolega.

http://www.dyna.co.za/cars/Opel_51_Kapitan_Blue.jpg

Pozdrawia Elwis

Opublikowano

A TO TAKA RADA DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW BMW KLUB POLSKA -- CHROMY CZYŚCI SIĘ NAFTĄ -- ZWYCZAJNĄ NAFTĄ KUPIONĄ NA STACJI PALIW.

CHROM CZYSZCZONY NAFTĄ POWINIEN BYĆ PO MYCIU SAMOCHODU I WYSUSZENIU AUTA. WARTO ZROBIĆ TĄ CZYNNOŚĆ 2 RAZY W ODSTĘPACH 15 MINUTOWYCH. ZAPEWNIAM ŻE BĘDĄ LŚNIŁY JAK NOWE !