Skocz do zawartości

STŁUCZKA :/ czy ubezpieczalnia pokryje koszta??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj miałem stłuczkę na parkingu. Na dworze ciemno, szyby zaparowane, wrzucam wsteczny i BUM w c-klase :mad2:

Problem jest taki że auto kupiłem ponad miesiąc temu i nie przerejestrowałem i nie ubezpieczyłem go na siebie :/ wiecie może czy będę musiał zapłacić za szkody z własnej kieszeni czy ubezpieczenie zapłaci?

Aha.. w Mercedecie połamany zderzak i stłuczony kierunkowskaz a w BMW tyko kilka rysek :)

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
jesli ta osoba od ktorej kupiles samochod nie zglosila do urzedu komunikacji tego ze sprzedala samochod a ma na to chyba 30 dni to nic sie nie przejmuj z jego polisy leci.
Opublikowano
Do 30 dni to ty dziedziczysz polisę od niego licząc od dnia na umowie kupno-sprzedaż, Jeśli po 30 dniach go uderzyłeś, nie przerejestrowałeś i nie wykupiłeś ubezpieczenia już na siebie to masz problem jeśli to było głoszone na policji, że była stłuczka...
Opublikowano

z tego co wiem, to ubezpieczenie jest na samochod czyli jest aktualne, a stluczke bedziesz mial na swoim koncie bo liczy sie data zakupu auta. ale to jak rozwiaza problem ze nie przerejestrowales samochodu po 30 dniach od daty zakupu to nie mam pojecia.

btw. mi zostaly 2 dni na przerejestrowanie i jak nie zrobie tego w tym czasie to nie bede mogl jezdzic czy jak ?

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
To na przerejestrowanie jest jakiś czas?? ja swój po pół roku przerejestrowałem, a mój znajomy po roku :D w urzędzie jak się pytałem to powiedzieli, że nie ma określonego czasu na przerejestrowanie. wiem tylko, że na opodatkowanie umowy są trzy tygodnie lub cztery
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano
Na przerejestrowanie jest 30 dni tyle, że ustawa nie przewiduje żadnych sankcji za nie dotrzymanie terminu, więc kary za to nie ma, jest to obowiązkiem moralnym :wink: . Co do ubezpieczyciela to on zawsze będzie szukał sposobu żeby się wykręcić od odpowiedzialności więc takie przekroczenie terminu będzie dla niego na pewno dobrym pretekstem.
Opublikowano
Tak jak kolega pisze jest ustawa że masz do 30 dni na przerejestrowanie samochodu lecz nie ma żadnej kary za to że nie przerejestrowałeś lecz w ciągu 2 tygodni od momentu zakupu musisz go zgłosić w urzędzie skarbowym i zapłacić podatek a ubezpieczenie do 30dni. Po przekroczeniu tego czasu jak miałeś stłuczke a nie zgłosiłes go u ubezpieczyciela prawdopodobnie ścignie cię fundusz gwarancyjny a to już nie jest tania rzecz.
Było E39 523i, E30 320i Coupe, E32 730iA, E34 540iA M-Pakiet, E34 525TDS touring X2, E38 750iA pakiet Alpina
Opublikowano
wtrącę się co do ubezpieczenia, bezpłatnie można zrobić aneks do niego i jeździ się dalej bez dokładania gotówki
http://images33.fotosik.pl/376/633352ed1b63d463.jpg
Opublikowano

Hej,

Chciałbym zauważyć, że przedmiotem ubezpieczenia jest samochód, a nie właściciel.

Jak kupiłem samochód, to też miałem cudze OC.

Jest obowiązek przy przerejestrowaniu auta zgłosić to w ubezpieczalni.

Tak jak pisze silver, robi się aneks i tyle.

Z tego co się wtedy orientowałem, to dopóki ubezpieczenie jest ważne, to samochód jest ubezpieczony i nie wpływa na to zmiana właściciela.

Natomiast z racji, że nie dopatrzyłeś obowiązków kupującego możesz mieć problemy w innych urzędach.

Zaznaczam, ze to co pisze dotyczy OC, nie wiem jak przy AC.

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
Te3raz jest tak że nawet jak nie zawrzesz sobie umowy sam zrobią to za Ciebie tzn przedłużą automatycznie umowę z Twoim nazwiskiem bo żaden samochód nie może nie mieć ubezpieczenia, tak więc nie daj się zrobić i walcz o kasę. Wiem to bo sam mam dwie umowy i walczę z ERGOHESTIA o anulowanie umowy którą sami zawiązali ze mną pomimo tego że wysłałem im wypowiedzenie. A tak wogóle nie polecam tej firmy absolutnie bo oni tylko umieją zawierać umowy ale jak coś człowiek chce od nich to nikt nic nie wie i za każdym razem ktoś inny odbiera i nie wie o co chodzi. NIE POLECAM ERGOHESTIA Sopot!!!