Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zamierzam zmienic klocki, przod i tyl, zdecydowalem sie na ATE (najwiecej zwolennikow chyba, teraz nawet nie wiem jakie mialem)

Ostatnio w AŚ opisywali, że podróbki maja jasno niebieskie opakowanie.

Czy sa jakies jeszcze sposoby jak mozna rozroznic oryginal od podrobki?

Kolejna sprawa, to o czym pamietac przy wymianie?

Nie wiem w jakim stanie sa tarcze / jak to sprawdzic?

Nigdy ich nie wymienialem, a kiedy poprzedni wlasciciel wymienial i czy wogole to nie do ustalenia...

Wiadomo, ze dochodza jeszcze czujniki, ale czy cos jeszcze?

Wymieniac tez plyn hamulcowy, nawet jesli tester pokazuje, ze jest dobry jakosciowo, czy nie ma sensu?

Czy ktos kupowal od tego goscia?

http://www.allegro.pl/item315056435_klocki_ate_bmw_e36_e34_e32_z3_przod_najlepsze_hit.html

A tak poza tym to na ile srednio Wam starczaja klocki?

Pozdrawiam
Opublikowano

Nie wiem czy koles ma oryginały ale wystawia je w takiej cenie ze ja w Focie na maksymalnych rabatach nie mógłbym ich kupic. A przypuszczam ze nie bierze takich ilosci od producenta jak Fota :) Cena jest podejrzanie niska, jednak mnie nie stac na eksperymenty. Wolałbym kupic je w sklepie, niz na aukcji charytatywnej :) Przeciez sprzedawanie bez marzy jest nielogiczne. Chyba ze są to Chiny w niebieskim pudełku...

Minimalna grubosc tarczy tylnej podawana jest w przypadku E34 jako 8,4 mm.

Czujnik kosztuje kilkanascie zł i w E34 masz z tyłu po prawej stronie, z przodu po lewej.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

W serwisie bmw chca 190 za klocki na przod i 140 za tyl (ate) + 150 robota.

Jeszcze wynalazlem cos takiego:

http://www.allegro.pl/item315822259_tarcze_klocki_bmw_5_e34_e32_przednie_rewelacja_.html

tylko pytanie czy jest to cokolwiek warte, zarowno tarcze jak i klocki, bo wychodzi po cenie na to ze pol darmo... moze ktos sie zetknal tu z firma jc brake?

W sumie jeszcze nie zamowilem, ale wiekszosc krzyczy ze ATE...

wszystkie sa w podobnych cenach, zreszta cena nie ma dla mnie znaczenia, maja byc najlepsze :twisted2:

Textar 100

Valeo 80

Ferodo 150

Co szlo na 1 montaz? Niektorzy mowia ze ate, inni ze textar, jak to w koncu jest?

BTW. TSA, pamietasz jeszcze o mojej starej PM?

Po ile u Ciebie by wyszedl komplecik na przod i tyl + czujniki? ;)

Pozdrawiam
Opublikowano
Zapomniałem o Twojej PM. Sprawdzę jutro w pracy co sie da zrobić i szczerze móiwąc polecam ATE. Bujam sie 2 tygodnie na nowiutkich tarczach i klockach ATE z przodu i jestem bardzo zadowolony.
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
to ze w serwisie klocki kosztuja 190 zl to nie znaczy ze tyle sa warte i nie mozna taniej kupic. ja rok temu kupowalem u jakiegos goscvia na allegro ATE za wlasnie okolo 130zl i byly to oryginaly. tdo teraz smigaja w mojej trojce. w swojej piatce wymienialem teraz na juridy- i sa twardsze od ATE. na klockach nie oszczedzac ale tez ni przeprlacac:) polecam ATE! z wymiana sam sobie poradzisz chociaz ostatnio zimno:( pozdro
Opublikowano

Witam..

Polecam też ATE.ostatnio kuipiłem tarcze i klocki i jest ok.Juz zrobiłem ok 3tys km i wszystko ładnie "gra".Zobacz czy tłoczki dobrze pracują bo np u mnie przy wymianie okazało się ze jeden nie pracuje-wogóle nie reagował na pedał hamulca.Oprócz tego zobacz tarcze czy jest ok i to chyba wszystko.Filozofii tam nie ma... :D

http://img236.imageshack.us/img236/9483/podpis1wx9.png

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Z mojego kilkunastoletniego doświadczenia z beemkami i po przejechaniu nimi kilkuset tysięcy kilometrów mogę z pełna odpowiedzialnością powiedzieć, że z ogólnie dostępnych klocków najlepiej sprawdzają się Juridy w kompletacji J-AS. Robią spokojnie 40 tys. i nie dobijają tarcz. ATE mają tendencję do przegrzewania tarcz i dzieje się to już po przejechaniu 20 tys.

Pozdrawiam

Opublikowano

Waham sie czy nie wziac tych JC. Za 170 komplet nowych tarcz i klockow przod brzmi zachecajaco. Nie jest to jakis 'noname' bo duza firma... nawet z polskim oddzialem, robia rowniez czesci dla F1...

http://www.jcbrake.com.tw/anaiysis.htm

Gosciu z tej aukcji ma same pozytywy i wiele dobrych opinii o tym produkcie, wiec raczej jakis shit to nie jest...

http://www.jcauto.pl/

ceny faktycznie zblizone do tych z aukcji w sklepie, wiec raczej odpada tez jakas mozliwosc podrobki... ciekawe...

Pozdrawiam
Opublikowano

J0hnny,

Przemyśl za co odpowiada układ hamulcowy w samochodzie i potem się zastanów, czy to jest akurat układ, na którym warto oszczędzać. Jak wsadzi się w silnik jakąś taniochę, to najwyżej samochód nie pojedzie, a jak nie zahamuje to problem innej kategorii.

Ja w piątek zamówiłem u kolegi Stones1 tarcze (ZIMMERMANN 150-1264-00) 144PLN i klocki JURID (571355J) 138 PLN.

Myślałem, że znajdę gzieś taniej, ale to tylko złudne wrażenie.

Znalazłem na Allegro JURID-y za 100 PLN, ale jak sprawdziłem to się okazało po oznaczeniu, że to jakaś wersja ekonomiczna (571355D), więc lipa.

Obecnie mam u siebie tarcze jakieś no-name (były jak kupiłem auto) i sa choć jeszcze grube to krzywe jak cholera więc wymieniam je, żeby dmuchać na zimne.

Życzę rozważnych zakupów,

Pozdrawiam,

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

jesli chodzi o JC to podobnie jak ze sprzetem audio...

Boschmann,Roadstar,Dalco...-znane firmy,sporo tego jest,sporo ludzi ma,duzo tez slyszalo o nich.ale czy jakosc jest najlepsza? nie sadze...

Opublikowano

Bardzo dobry przyklad York.

Johnny kiedys wyrzucił kilkaset zł na zarówki, a teraz mota sie czy kupić dobre klocki i tarcze (ATE) czy jakies JC. Proponuje tarcze Racer. Pewnie wyjmiemy je po 40 zł i klocki Tomex. Cena podobna.

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Nie ide tutaj tokiem rozumowania, zeby wyszlo jak najtaniej.

Po prostu wiem ze u chinczykow i tak wszystko jest robione nie wazne co, kosztuje tyle samo, a reszta to zysk posrednikow.

Co do jakosci to nie mam watpliwosci ze jest to dobry produkt, zbyt duza firma, zeby produkowac shit

http://www.jcauto.pl/pl/informacje_o_firmie/system_zarzadzania_jakoscia/

Certyfikaty sa, wiec "why not"?

Jak mi odpisal sprzedawca:

"Niektórzy nie mają dostępności dobrych części w dobrej cenie."

vodka40 1 tarcza 144 czy komplet? Podejrzewam, ze 1.

Pewnie jednak wezme te JC, jak po numerach serii okaze sie ze sa to te z wyzszej polki.

Pozdrawiam
Opublikowano

Niestety,

144PLN/sztuka.

Zanim kupisz, to upewnij się, co jest w przypadku, gdy tarcza się pokrzywi.

W ZIMMERMANNACH teoretycznie dopóki tarcza jest grubsza niż 20,4mm to jak się pokrzywi w czasie 2 lat to wracają do producenta na gwarancji (ciekawe jak w praktyce). U innych producentów chyba jest podobnie, ale warto się upewnić.

Pozdrawiam,

Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

Dobra, wezme same klocki ATE jednak, mam nadzieje, ze te tarcze ktore mam jeszcze wytrzymaja pare miechow zanim je zmienie...

TSA55 fajnie by bylo gdybys dzis dal rade powiedziec ile tam to u Ciebie, bo zalezy mi na czasie, a jeszcze nei wiem gdzie zamowic ;)

Pozdrawiam
Opublikowano

Załóż jakies tam tarczę "made in japan" tylko nie marudź potem po tysiącu km ze bije Ci kierownica.Będziesz pisał zaraz posty ze to napewno nie tarcze bo ostatnio zmeniałeś.Zastanów sie czy nie lepiej teraz będzie dołożyć te parę zł niż potem kombinować i robic sobie robote jeszcze raz z wymianą tarcz.Przecież nikt Ci nie chce źle doradzić a wręcz przeciwnie.Ale założysz to co będziesz chciał....Tylko żebym za miesiąc nie powiedział "a nie mówiłem??"

Zastanów sie nad tym jeszcze....

Pozdro

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
Tarcza tył 110. przód pełna 115, wentylowana 174. Co jesio Ci sprawdzić?

klocki same jeszcze looknij pls ;)

staram sie zamowic tam gdzie znajdzie sie caly komplecik czego potrzebuje (klocki, filtr powietrza + kabinowy, szczeki i linka recznego, cylinderki, czujniki) zeby nie zamawiac iles przesylek, tylko nikt nie ma cylinderkow, a chcialbym je zmienic na wszelki wypadek bo nie wiem w jakim sa stanie, gdzie to dostac?

Pozdrawiam
Opublikowano

Sorry chłopaki trochę z tematu zboczę ale mam pytanie do Wojtka(TSA55)

Masz w podpisie napisane 15.7L/100km.Czy to trochę nie za dużo?Mi E32 spala ok 16L przy "dobrej" jeździe.no ale jest 3.5

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano
BLOS sprawił ze autko odzyskało wigor, ale warunki uzytkowania (zimno i czasem ogrzewanie na postoju), jazda miejska i ładowanie prawie całej butli - zawór nie odbijałi prawdobodobnie była zbyt bardzo "ukrócona" co tez dało własciwy wynik. Myśle ze czesciowy wpływ na wzrost moze miec całkowita zmiana ukladu wydechowego. W tej chwili zmieniłem 3 cewki na nowiutkie BOSCHa i widzę poprawę kultury pracy silnika, pomimo tego ze na starych jeździło sie dobrze. Średnie spalanie pomalu powinno zacząc stopniowo spadać do włąsciwych 12,5, jednak dynamiką jaka wróciła po montazu Blosa kompensuje mi tą drobna róznice. Naprawdę nie ma porównania. Nie jeżdze jak dziadek :)
Bandite Motor Wagen
Opublikowano
Wiadome ze nie jak dziadek...A mam pytanie jeszcze co do BLOS-a.Ja kompletnie nie mam o tym pojęcia-Dosłownie ZERO.Jacek w swojej 525 24v założył blosa o mówi ze u mnie by juz nie dało rady.Tzn że by "niewyrabiał".Mowi ze ledwo daje rade w 2.5 wiec w 3,5 nie ma o czym gadac.Możesz mi cos poradzić?Gdzie to zakładałeś i jaka cena tego jest?

One heart,one beat

Moja E32 735i

Opublikowano

Co do blosa to sie przylaczam bo tez rozwazalem montaz u siebie, ale ze chodzi ok to zeszlo na dalszy plan.

Spalanie tez mam takie, nawet wieksze, w miescie to 20/100. Na trasie czasem potrafie zejsc na 8/10/12-15 zaleznie od predkosci/stylu jazdy.

Faktem jest, ze jest walniety sterownik z sonda a co do przeplywki pewnosci nie mam, lecz na gazie chodzi ok (tez w planach do zrobienia)

Narazie pozostal mi jeszcze jeden dylemat na juz: filtr oleju, jakiej firmy polecacie i gdzie to dostac, bo na necie nie widze zadnego wyboru poza hartem :/

Pozniej dojdzie olej, ale to pozniej... jeszcze sa 2 kreski :)

Przy zmianie filtrow, nagle sobie przypomnialem ze przezciez w instalacji lpg tez jest jakis filtr ale o tym to nie mam wogole pojecia, instalka 2gen elpigaz, moze ktos bedzie wiedzial co wziac? ;)

Pozdrawiam
Opublikowano
i jak kupiles kolego te klocki??ja patrzylem w Focie u nas tyl za 129 zl ale wiesz ze naprawde to ATE:)ja jako pracownik i zasluzony w oczach kierownika mialbym za jakies 80 zl