Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko odnoście tego co pokazuje komputer. Jako że E-39 530dA mam od tygodnia, więc może wyolbrzymiam problem:

Przy miejskiej jeździe komputer pokazuje

średnie spalanie rzędu 9 l/100 ( +- 0,5 ) :cool2:

Przy trasie ( prędkości powyżej 140 km/h )

śrfednie spalanie 11l/100 ( +-0,5) a czasami nawet 12,3 l/100 :jawdrop:

tankując za 200 zł po cenie 3,85 / litr ( a więc średnio 52 litry ) robię na tym ponad 600 km w jeździe mieszanej miasto - trasa, w więc średne spalanie wynosi 8,5 l/100 km

Co sie dzieje z tym komputerem, bo jego wskazania są jakieś poronione? Terż tak macie :?:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam jeszcze raz w temacie po dłuższej przerwie. nie kumam dalej tych zależności. średnio na baku robię 700 km w jeździe mieszanej, z regóły to ja wyprzedzam :lol: a nie odwrotnie, więc faktyczne spalanie rzedu 10l//100 km.

Uparty komputer spalanie w miescie pokazuje rzędu 8l/100 a na trasie 12.5 l/100. Powinnio być odwrotnie a nie jest. Czyżby inżynierowie z BMW byli tak pogięci, czy to moja bryka wariuje? Sprawdzałem to wielokrotnie na różnych trasach.

Czy jest jakieś logiczne wytłumaczenie tego ( bez stwierdzeń że ten typ tak ma ) :?:

Opublikowano
Czy kasujesz kompa przed próbą w danych warunkach? Nie wiem jakiego masz kompa i czy jest u Ciebie taka opcja, ale może masz ustawione wskazanie w km/l??? Mój szwagier - cymbał ma Punto HGT (koń by się uśmiał) i cieszył się, że mu fura w zimie przy -10 C pali tylko 8 l/100 km, a to było 8 km/l, czyli 12,5 l/100 km...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

thenygoos - dla Ciebie wirtualny browar. żyłem w ciemnocie dzieląc losy twojego szwagra. Cały czas leciałem ma km/l zamiast l/100 co oczywiście zmienia się w ustawieniach kompa. średnie spalanie na całym baku wyszło 9,7 l/100 a z ostatniej trasy 7.3 l/100.

dzięki za podpowiedź i pozdrawiam

Opublikowano
ja moge odpowiedziec odnośnie dużego Ekranu z NAVI - wchodzisz w główne MENU, wybierasz opcję na samym dole SET, wybierasz po ichniemu spalanie i tam jest do wyboru km/l, l/100 i cos jeszcze ale nie pamiętam
Opublikowano
Moja na trasie przy jeździe ok 100km/h i wczesniej wyzerowanym komputerze pokazuje spalanie ok 6l. Czy jest to możliwe- dodam iż często uzywam tempomatu, a w mieście to ok 7, 7,5 l????Wasze spalania są trochę większe
Opublikowano
Moja na trasie przy jeździe ok 100km/h i wczesniej wyzerowanym komputerze pokazuje spalanie ok 6l. Czy jest to możliwe- dodam iż często uzywam tempomatu, a w mieście to ok 7, 7,5 l????Wasze spalania są trochę większe

Można tyle osiągnąć jeżdżąc jak emeryt lub jak kto woli bezpiecznie :twisted:

Opublikowano

Przed planowanym pomiarem ilości spalanego paliwa przed wyruszeniem w trasę, albo na miasto, należy wyzerować wskazania komputera dotyczące spalania (L/km).

Gdy np. wyzerujemy i przejedziemy np. 400 km to komputer wskazuje spalanie na poziomie (załóżmy) np. 11 L w ciągu tych 400 kilometrów, a gdy będziemy jechać 401 kilometr i bardzo cisnąć na gaz to wskazanie spalania w ogóle się nie zmieni :), ponieważ komputer przelicza średnią ze wszystkich przejechanych kilometrów, czyli w tym przypadku 401 km :)

Opublikowano
mi pokazuje 7,8-8 przy jeździe na trasie do 120km/h natomiast miasto pokazuje 9 -10 a pali 11-12:) 3,0DAT 2000, tylko mam trochę słabsze ciśnienie z turbo(około 20% za mało) może jak zmienię turbo to będzie trochę mniej palić. Ktoś się orientuje ile teraz mogę mieć mocy jak normalnie powinienem mieć 193KM