Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
czym wogóle najlepiej ABS w E30 zdiagnozować?

dis-em bo tylko on ogarnie takie moduły

"3"

FEHLERSPEICHER

Needle motion sensor signal open circuit or KS after B+(wtryskiwacz?)

tak wtryskiwacz 4 cylindra : chodzi o czujnik iglicowy który rejestruje początek wtrysku i daje dla dde podstawę do sterowania wtryskiem jeśli taki błąd występuje to dde ogranicza min. dawkę wtrysku do 25 mg / skok, wyłącza kontrolę recyrkulacji spalin EGR , jak również przejście od początku wtrysku tzw closed-loop control do początku wtrysku open-loop control

poszukaj było o tym na forum dodatkowo wejdź sobie w odczyt statusu pracy silnika i w analog 1 zobacz jak się ma wartość kąta wtrysku (wartość rzeczywista i zadana )

dodatkowo

"4"

Glow plugs also glow relay defect ( przekażnik świec żarowych do wymiany?)

nie działa grzanie świec(przekaźnik masz w puszcze tam gdzie ecu) i masz odpowiedź czemu ciężko pali

Przekażnik sprawny okazało sie że wszystkie świece były nie sprawne, wymiana ich pomogła :) czyli problem 4 załatwiony

Jeśli chodzi o ten czujnik iglicowy to daje wykres z inpy:

Błąd http://img21.imageshack.us/i/inpaprintfilenafs.pdf/

Inpa analog1 http://img692.imageshack.us/i/inpaloader0.pdf/

z tygo co wyczytałem na forum to wtryskiwacz sterujący do wymiany

Mam jeszcze jeden wykres:

http://img692.imageshack.us/i/inpaloader1.pdf/

za co odpowiada czynnik LUFTMASSE bo jest troszkę za duzy

• Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
LUFTMASSE to jest to co mierzy przeplywka :)
Opublikowano

Jeśli chodzi o ten czujnik iglicowy to daje wykres z inpy:

Błąd http://img21.imageshack.us/i/inpaprintfilenafs.pdf/

Inpa analog1 http://img692.imageshack.us/i/inpaloader0.pdf/

z tygo co wyczytałem na forum to wtryskiwacz sterujący do wymiany

no właśnie i jak sam widzisz kąt wtrysku w analog 1 jest na - 1.50 z wykrzyknikiem i to właśnie przez uszkodzony czujnik iglicowy

niestety samej cewki na wtrysku nie da się wymienić trzeba cały wtrysk zmieniać

Mam jeszcze jeden wykres:

http://img692.imageshack.us/i/inpaloader1.pdf/

za co odpowiada czynnik LUFTMASSE bo jest troszkę za duży

LUFTMASSE to właśnie przepływomierz ale wartością z wykrzyknikiem się nie przejmuj niestety inpa w dde 3.0 tak właśnie pokazuje odczyty z przepływomierza (sprawdzałem na 4 rożnych m47 z dde 3.0 zawsze było 40 kg na wolnych obrotach mimo że przepławki były dobre )

jeśli masz disa to możesz zrobić test przepływomierza i wtedy określisz jego sprawność

Opublikowano
Dzieki chlopaki sprawdze disem jak znajde ta opcje:) jesli chodzi o ten wtryskiwacz to trzeba odrazu wymianiac czy mozna jeszcze troszke pojezdzic?
Opublikowano
  • Członkowie klubu
witam

pomoze ktos przy tym błedzie??instalacja przebiega bez zarzutu dopiero przy

odpalaniu obdsetup.exe wyskakuje błąd :duh:

inpa 5.0.2

win xp sp2

fejs od nerwusa ads na przejsciówce usb

Jaki masz OS?? Inpa laczy sie z autem?

Opublikowano
witam

inpa 5.0.2

win xp sp2

Jaki masz OS?? Inpa laczy sie z autem?

win xp prof sp2

łączy sie ale po podpieciu fejsu do auta beteria i zapłon na on po przekreceniu kluczyka wszystko off :duh:

o co chodzi :?: :cry2:

Opublikowano
zmien w obd.ini hardware na ads
Opublikowano
zmien w obd.ini hardware na ads

zmiana nic nie daje juz wczesniej to robiłem

próbowałem juz na wszystkie sposoby 2 formaty i dalej nic :duh: od czego jest ten konflikt w obdsetup.exe :?:

mozliwe ze to powoduje xp bez aktualizacji :?: wgrywam inpe na czystego xp-eka

sam juz niewiem :mad2:

Opublikowano
witam

inpa 5.0.2

win xp sp2

http://img42.imageshack.us/img42/6830/capture11302009204913.png

to ciekawe, mi wypluwa taki sam blad, lecz wszystko dziala jak trzeba.... No i ja takze uzywam przejsciowki USB.

Opublikowano
  • Członkowie klubu

Problem jest taki ze ADS i OBD fejs maja "obrocone" ignition wzgledem siebie. Takie zachowanie ADS na przejsciowce jest normalne.

Wpis w obd.ini powinien rozwiazac problem ale czasami tak sie nie dzieje i tu bym szukal problemu w przejsciowce. Te tanie nie maja wszystkich lini wyprowadzonych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kochani pomóżcie!

Kiedy w końcu się uporałem z zainstalowanie INPy na laptopie to okazuje się, że nie może się podłączyć z kompem. Nie reaguje na żadne kombinowanie. Uruchamiałem program przed przekręceniem stacyjki, po, itd, itp. i nic! Podłączony jest do USB kablem, który wygląda tak samo jak INPA-K-CAN-USB full EdiaBas, ale bez tych diod. Jest tylko świecąca dioda w momencie kiedy wkładam wtyczkę go gniazda diagnostycznego. Co robię nie tak? :mad2:

Poza tym, jak sprawdzić jaki jest silnik? Wydaje mi się, jak czytam w papierach, że jest NC72, ale w INPie nie ma takiego!

Pomóżcie, proszę!

Opublikowano

Witam kolegów

Zdiagnozowałem moje e39 525d z 2002r touring i pokazuje mi błedy w DSC:

ECU: DSC57

JobStatus: OKAY

Variant: DSC57

----------------------------------

RESULT: 1 errors in memory

----------------------------------

92 pressure Sensor (plausibility precharge pump)

Error frequency: 255

Vehicle speed :41.06

ASC not passiv

ABS-control passiv

stop light off

ASC-control passiv

ACB passive

HBA passive

ECD passive

HDC passive

może ktoś mi pomoże bo już sam nie wiem zmieniałem sterownik i czujnik ciśnienia

Dzięki za pomoc

Opublikowano

Cześć, ostatnio też zacząłem zabawę z INPA i zastanawiają mnie te 2 błędy

E R R O R M E M O R Y R E P O R T

Date: 12/20/09 15:51:55

ECU: LSZ_2

JobStatus: OKAY

Variant: LSZ_2

RESULT: 2 errors in error memory !

31 stepping-motor defect

Error frequency : 1

Error not present

32 reserve block 3

Error frequency : 1

Error not present

Skasowałem je właśnie jutro pojeżdżę i zobaczę czy się nie powtarzają. Można prosić o wytłumaczenie co oznaczają ? Z góry dziękuje :)

Opublikowano

Ja mam taki błąd "Couldn't find INPA configuration file c:\EC-APPS\INPA\BIN\..\cfgdat\e46.ENG"

Podmieniłem 3 pliki a mimo to jest ten bład. Nie moge nic zrobić w aucie ten bład wszystko blokuje, co robić?

Ktoś podpowie

Opublikowano
  • Członkowie klubu
Ja mam taki błąd "Couldn't find INPA configuration file c:\EC-APPS\INPA\BIN\..\cfgdat\e46.ENG"

Podmieniłem 3 pliki a mimo to jest ten bład. Nie moge nic zrobić w aucie ten bład wszystko blokuje, co robić?

Ktoś podpowie

Sprawdz do Inpa.ini czy masz tak po ustawiane?

F3 = E46

F3_Text = E46

F3_ARCHIV = SGBD_E46

Czy plik e46.eng jest w katalogu C:\EC-APPS\INPA\CFGDAT?

Opublikowano

Juz ogarnelem problem.

mam teraz kolejny chce aktywowac manetke bc i mate pasazera na stale, najlepiej w inpa.

szukam szukam i nie moge znaleśc

ps.patrzylem w ncs, nie znam na tyle niemieckiego by ryzykować,

Da rade sprawdzic realnie przebieg? w inpa? bo cięzko uwierzyc w teoriie wcisnietego stopu

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Da rade sprawdzic realnie przebieg? w inpa? bo cięzko uwierzyc w teoriie wcisnietego stopu

Niby ciężko, ale u mnie pasuje u mojego kolegi też, w zeszłym tygodniu kupowałem koledze E46 320D i też pasowało :cool2:

Inpą nic nie zakodujesz, pozostaje NCS

Opublikowano

No niby teoriia świateł stopu możne sie sprawdzic ale przykladowo auto jezdzilo glownie w dlugie trasy gdzie mniej sie używa stopu niz w kretych serpentynach w górach itp.

sa jakies inne metody? sprawdzenia przebiegu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
No niby teoriia świateł stopu możne sie sprawdzic ale przykladowo auto jezdzilo glownie w dlugie trasy gdzie mniej sie używa stopu niz w kretych serpentynach w górach itp.

sa jakies inne metody? sprawdzenia przebiegu?

Niestety nie ma, tylko moduł świateł, w nowszych modelach również w kluczyku. Przede wszystkim to najlepiej wzrokowo zbadać stan auta

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A kolega widział w viście coś takiego jak tryb zgodności z xp ?? Nie potrzebna jest "specjalne" INPA. Chodzi nawet pod windows 7.
Krzysztof
Opublikowano
juz znalazlem zapomnialem napisac tylko:D czekam tylko na kabel teraz po swietach musze zamowic, pierwsza inpa zainstalowana nie wyswietlala mi wogole modeli samochodow, zainstalowalem kolejna i dziala, zobaczymy jak z samochodem bedzie wspolgrac
Opublikowano

witam wszystkich, jestem nowy na forum i zaczynam zabawę w diagnozowanie mojego samochodu. Niestety juz na wstepie napotkalem problemy. Siedze na forum juz kilka dni, dzisiaj zassalem INPE i postanowilem ja zainstalowac, instalacja niby przebiegla OK, jednak kiedy odpalam INPA (.IPO) wyskakuje mi blad "Nie mozna odnalesc API.DLL", po dwukrotnym kliknieciu ZAMKNIJ, pojawia sie "Nie mozna odnalesc pliku C:\INPA\BIN\INPALOAD.EXE (lub jednego ze skladnikow)..."

O co chodzi i jak moge to rozwiazac?

problem rozwiazalem, okazalo sie ze popelnilem literowke w edycji patch.

Opublikowano
pytanko, bo podobno inpa nie ma testu ogolnego takiego ale jak wejde w zakladke functional jobs i tam zrobie test to sprawda chyba wszytkie albo wiekszosc modulow, i wyskoczylo mi tam pare bledow ktore mialem w poszczegolnych modulach, to moze i ma jakis taki test ogolniejszy:d aa sluchajcie jak przez inpe sprawdzic dane z kluczyka?