Skocz do zawartości

INPA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
,,,

Czy w menu masz wybor ms 41.0 bo taki modul sterujacy ma M52b20

,,,

F2 zwraca mi co nastepuje:

Nacharbeitsprogram: MS42.0

Steaergerat: MS42.0 fuer M52 mit EWS3

Steaergeratebeschreibbungdatei: MS420DS0

z tego screenu który wrzuciłeś jak wybieram MS42.0 for M52 new to krzyczy że błąd bo znalazł MS420DS3 zamiast oczekiwanego MS420DS0

no i program oczywiście aborted

posłuchałem twojej rady i wybrałem MS41.0 i wiesz co mi zwrócił? MS410DS3 found! ale dalej niestety wraca do menu głównego zakładki Engine

czy to możlwe aby w tym roczniku było M420DS3 :duh:

wersja Bella Italiana, ale język ma niemiecki

i co oznacza to M52 EWS3 :jawdrop:

Sprzedam oryginalną nową cewkę zapłonową (1szt.) do E39.
  • Odpowiedzi 3,2 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

z tego screenu który wrzuciłeś jak wybieram MS42.0 for M52 new to krzyczy że błąd bo znalazł MS420DS3 zamiast oczekiwanego MS420DS0

no i program oczywiście aborted

Ten sterownik jest w silnikach M52TU z podwójnym Vanosem, chyba raczej w 97r nie było jeszcze takich w e39.

Tak jak pisze Nerwus u Ciebie tylko i wyłącznie MS41.0 .

i co oznacza to M52 EWS3

EWS3 oznacza wersję immobilizer-a (epromu), w którym koduje się kluczyki.

EDIT: przypadkowo zdublowałem się z kolegą klubau :mrgreen:

Edytowane przez kwiatus19

Opublikowano

Witam,

z tego co sie orientuje to "M52 new" to wersia po 9/98 z podwojnym Vanosem, a EWS3 to bodajze imobilajzer w 3 wersji, ale nie jestem pewien.

na razie

Opublikowano

W takim razie skąd zczytuje te informacje:

Nacharbeitsprogram: MS42.0 ver. 1.04
Verantwortung: BMW TI-433 Schiefer 
Steaergerat: MS42.0 fuer M52 mit EWS3 ver 1.32
Sprache: deutsch

i dlaczego powraca do głownego menu po wyborze MS41.0 ?

Sprzedam oryginalną nową cewkę zapłonową (1szt.) do E39.
Opublikowano

Witam

A wiec mądre głowy moze powiecie mi co zle robie podczas aktywacji webasto w e39 z duzą navi podczas programowania w ncs-ie według tego:

Odpal NCS. Zapłon - 1. Załaduj profil expert. F1,F3,E46,IKE. Odpal sobie w tle jakiegoś totalcmd. przejdz do katalogu WORK w katalogu gdzie zainstalowales NCS. Skopiuj FSW_PSW.TRC do FSW_PSW.MAN. Weydytuj plik MAN, znajdz standheizung, zmień na active. Wróć do NCS, edytuj profil, podaj hasło (repxet), włącz w FSW_PSW odczytywanie MAN. OK. Potem F6, Code Car. Prościej nie umiem Ci napisać. Nie znajdziesz standheizung - to masz za stare skrypty w ncs. Zepsujesz - nie płacz

całość leci pieknie az do momentu "OK. Potem F6, Code Car" u mnie czegos takiego niema :mad2: co robie zle??ptaszek przy manipulieren MAN zaznaczam jak na zrzucie klikam OK i nic :duh: przycisk F6 pusty i niewidze nigdzie Code Car :worried:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img21.imageshack.us/img21/5553/beztytuugif.jpg

Edytowane przez Dr wirus

Opublikowano
  • Członkowie klubu
W takim razie skąd zczytuje te informacje:

Nacharbeitsprogram: MS42.0 ver. 1.04
Verantwortung: BMW TI-433 Schiefer 
Steaergerat: MS42.0 fuer M52 mit EWS3 ver 1.32
Sprache: deutsch

i dlaczego powraca do głownego menu po wyborze MS41.0 ?

Ze skryptu. Nie powinien wracac. Zainstaluj inpa z moich linkow.

Opublikowano
Witam! A wiec problem z INPA tego typu ze po instalacji wszystko sie uruchamia tzn program startuje jest wybor aut ale IGNITION jest caly czas off(kolko jest puste)niezaleznie od tego czy wlacze zaplon w pozycje 0 1 czy 2. A druga sparawa to jak chce zdiagnozowac cokolwiek wywala cos takiego: na gorze okienka jest napis INPALOAD a komunikat to Error compiling script file. Wie ktos o co chodzi??? Z gory dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Witam! A wiec problem z INPA tego typu ze po instalacji wszystko sie uruchamia tzn program startuje jest wybor aut ale IGNITION jest caly czas off(kolko jest puste)niezaleznie od tego czy wlacze zaplon w pozycje 0 1 czy 2. A druga sparawa to jak chce zdiagnozowac cokolwiek wywala cos takiego: na gorze okienka jest napis INPALOAD a komunikat to Error compiling script file. Wie ktos o co chodzi??? Z gory dzieki za podpowiedzi. Pozdrawiam

Wykrywanie igntion zalezy od interfejsu. Jak interfejs masz?

Wrzuc screen. Prawdopodobnie zle sie inpa zainstalowala.

Opublikowano

A wiec kabelek mam z Viakena ten http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=4&prodid=185 a co do screen'a to tak to wyglada:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img4.imageshack.us/img4/8657/beztytuuhzv.jpg

A co do poprawnosci instalacji to pewnie masz racje, bede probowal ponownie zainstalowac tylkoe pytanie czy lepiej bedzie jak ja odinstaluje i zainstaluje na nowo czy tylko wystarczy dac naprawianie starej wersji..? Dzieki za pomoc. Pzdr

Opublikowano
  • Członkowie klubu
A wiec kabelek mam z Viakena ten http://www.viaken.pl/sklep.php?lang=pl&kat=4&prodid=185 a co do screen'a to tak to wyglada:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img4.imageshack.us/img4/8657/beztytuuhzv.jpg

A co do poprawnosci instalacji to pewnie masz racje, bede probowal ponownie zainstalowac tylkoe pytanie czy lepiej bedzie jak ja odinstaluje i zainstaluje na nowo czy tylko wystarczy dac naprawianie starej wersji..? Dzieki za pomoc. Pzdr

Ten interfejs z tego co wiem Ignition zmiany nie wykrywa.

Co do scrennu to masz blad w skrypcie startowym. Jaka wersje zainstalowales.

Opublikowano
Mam jakies dwie wersje inpy, obie z tego forum jedna z nich to ta ktora kolega muras wrzucil linka niby pelna wersja. Ale obie nie chodza a probowalem na rozne sposoby. Mozesz mi polecic jakas instalke co dziala w 100% i instrukcje jak ja instalowac co podmieniac itd..?? Bo juz sily na to niemam....
Opublikowano
  • Członkowie klubu
Popatrz do mojego opisu. Masz link do watku o interfejsie ADS i tam wszystko jest.
Opublikowano
Dzieki wielkie. Juz sie sciaga, zainstaluje i dam znac jak chodzi. Pozdrawiam
Opublikowano

Panowie mam problem z układem DSC, świeci się kontrolka plus ta od hamulca. Auto było po drobnej stłuczce, była robiona zbieżność.

Problem to czujnik skrętu. W jaki sposób ustawia się go ponownie, aby układ DSC działał?

Czy dam rade zrobić to INPA?

Auto to 318d E46

http://ziomal.resmoto.com - Strefa BMW serii 3.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Panowie mam problem z układem DSC, świeci się kontrolka plus ta od hamulca. Auto było po drobnej stłuczce, była robiona zbieżność.

Problem to czujnik skrętu. W jaki sposób ustawia się go ponownie, aby układ DSC działał?

Auto to 318d E46

Co to znaczy problem z czujnikiem skrętu ?? Może po prostu jest walnięty i trzeba go wymienić.

Opublikowano
Co to znaczy problem z czujnikiem skrętu ?? Może po prostu jest walnięty i trzeba go wymienić.

Czujnik rzadko pada, jest w takim miejscu, że trudno go uszkodzić. Ale nie mogę tego wykluczyć, mam nadziej że tylko wystarczy wykalibrować.

Pozdro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czujnik rzadko pada, jest w takim miejscu, że trudno go uszkodzić. Ale nie mogę tego wykluczyć, mam nadziej że tylko wystarczy wykalibrować.

Pozdro

Sorki że wpadam w pytanie, ale do czego dokładnie służy ten czujnik ? czy automat i manual robi tu jakąś różnicę i jak to skalibrować ?

Opublikowano

Czujnik kąta skrętu jest to element układu DSC (w innych autach zwane ESP). Jego zadaniem jest mierzenie kąta skrętu kierownicy, aby wiedzieć które koło ma przyhamować. Jest ściśle powiązany z układem ABS, od którego pobiera informacje o prędkości kół.

Kalibracja jest potrzebna, aby system wiedział w jakiemu położeniu kierownicy odpowiada jada na wprost.

Tak w skrócie można powiedzieć . Nie ma znaczenia czy jest to skrzynia manualna czy automat. Jak jest DSC to musi być czujnik kąta skrętu.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Czujnik kąta skrętu jest to element układu DSC (w innych autach zwane ESP). Jego zadaniem jest mierzenie kąta skrętu kierownicy, aby wiedzieć które koło ma przyhamować. Jest ściśle powiązany z układem ABS, od którego pobiera informacje o prędkości kół.

Kalibracja jest potrzebna, aby system wiedział w jakiemu położeniu kierownicy odpowiada jada na wprost.

Tak w skrócie można powiedzieć . Nie ma znaczenia czy jest to skrzynia manualna czy automat. Jak jest DSC to musi być czujnik kąta skrętu.

Ok, dzięki bardzo wszystko kumam :wink:

Opublikowano

Auto to 318d E46

Miałem taki problem w ojca e46.

Walnięty był czujnik prędkości/abs w jednym kole.

Po zmianie czujnika abs nadal świecił się DSC. Inpa pokazywała błąd czujnika skrętu. Czujnik kąta skrętu, asc i dsc to zintegrowany system. W INPA wejdziesz w Chasis/steering angle sensor i sprawdzi go sobie. Jego się chyba nie kalibruje, bynajmniej w INPIE tego nie znalazłem. Skasowanie błędu powinno zadziałać, u mnie pomogło.

Pozdrawiam.

jak suka nie da to pies nie weźmie
Opublikowano
Jego się chyba nie kalibruje, bynajmniej w INPIE tego nie znalazłem. Skasowanie błędu powinno zadziałać, u mnie pomogło.

Kalibracje robi się w "Specjal Test --> Steering angle ajustment E46

Podobno działa również dla E39, dla nowszych pozostaje podobno tylko DIS.

Opublikowano
Koledzy bawiłem się z programem INPA w bmw e39 525 d 2001 r. Po wejściu w komputer od nawigacji wszedłem w opcję AKTIVATION i dalej już dokładnie nie pamiętam ale chodziło o jakieś konfiguracje. Zanikł ekran nawigacji a po chwili poprosił mnie o włożenie właściwej płyty z softem i ten komunikat nie daje się zlikwidować. Czy może mi ktoś pomóc co z tym dalej zrobić - wygląda to tak jakby wykasował stare ustawienia komputera nawigacji a do wgrania nowych chciał odpowieniego programu. Czy coś z tym da się zrobić?
Opublikowano
  • Członkowie klubu

Na forum popatrz za CD/DVD z softem do nawigacji.

Trzeba czytac co sie robi. Sprobuj dojsc co to za funkcja byla. Inpa ma rowniez mozliwosc "czyszczenia" zawartosci pewnych parametrow.

Opublikowano

Witam! pytanie do znawców INPY!!!

wczoraj robiłem diagnostykę i wykazało coś takiego :mad2:

co to jest i co mu brakuje?

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//s41.radikal.ru/i093/0904/ed/dfdf4c5de56e.png

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//s58.radikal.ru/i162/0904/03/d1e239939a9c.png

Opublikowano
Witam! pytanie do znawców INPY!!!

wczoraj robiłem diagnostykę i wykazało coś takiego :mad2:

co to jest i co mu brakuje?

Dobre pytanie - mam to samo (z tego co wiem nie tylko ja :mrgreen: ) :cry2: :mad2: :cry2:

BMW KLUB PRZEMYŚL

1 Jeżeli coś może się nie udać — nie uda się na pewno.

2 Nigdy nie kłóć się z głupcem — ludzie mogą nie dostrzec różnicy.

3 Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo — na pewno to zepsujesz.

4 Wszystko co dobre jest nielegalne, niemoralne albo powoduje tycie.

5 Niemożliwe jest zbudowanie niezawodnego urządzenia — głupcy są zbyt pomysłowi.

6 Wniosek to punkt, w którym nie masz już siły dalej myśleć.

7 Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał.