Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jaka powinna być optymalna temperatura silnika podczas jazdy po mieście i na trasie. Chodzi mi o wskaźnik temperatury.

Dzięki

Baureihe: E34

Fahrzeugtyp: 520i

Motor: M50

SPRZEDANA :(

ale może E46 albo E39 tylko jaka :)

Opublikowano

W moim przypadku wskazówka układa się dokładnie w pionie (z tendencją do wracania w stronę niebieską - o swoją grubość). Największe wychylenie w stronę czerwoną zanotowałem jedynie w upalne dni latem, podczas postoju w korku – wtedy też wychyliła się jedynie o własną grubość.

Reasumując: po jakimś czasie jazdy, ruchy wskazówki u mnie odbywają się jedynie o jej grubość w jedną lub drugą stronę od pionu.

pozdrawiam

moje BMW (the SILVERY)

E34 520i M20 (R6 12V) Lachssilber Metallic, Chrome-line, 1988r., pasja /klasyk, żółte tablice/

E39 525i M54 (R6 24V) Touring, Titansilber Metallic, Shadow-line, 2000r., daily driving

podpis.png

Opublikowano

A co jeśli u mnie nie dochodzi nigdy do środka? Zawsze zatrzymuje się na kresce wcześniejszej? Poziom płynu w zbiorniczku wyrównawczym jest do kreski.

Znowu pojawił mi się problem przydławiania na gazie podczas dłuższej drogi. Jadąc muszę przełączyć na benzynę, przejechać na niej jakiś kilometr, potem spowrotem na gaz. I to spalanie- 14 litrów gazu na 100km przy spokojnej jeździe (do 110km/h).

Dodatkowo w czasie jazdy załącza się dźwięk taki jak przy nie zgaszonych światłach i otwarciu drzwi przy wyłączonym silniku (auto wtedy traci moc, spadają obroty, gaśnie i nie mogę go odpalić).

Gaz zamontowany został 3 tygodnie temu, nie byłem jeszcze na regulacji. Czy to regulacja zlikwiduje problem dławienia? I nadal te same problemy z odpalaniem na zimno...

Opublikowano

chyba gaz nie jest za dobrej jakości, albo delikatnie mówiąc - spartaczono montaż..

z tego co sie orientuje - problemy z temperaturą to wina wpięcia się z instalacją gazową w nie odpowiednie miejsce do układu chłodzenia... - ale jest zawsze cień szansy że regulacja coś pomoże... a jak nie - reklamować gazownie...

Tak miałem w moim pierwszym samochodzie (sierra - gaz IIgen). I ten sam problem miałem na początku... potem musiałem sie wykłócić i dobiłem swego - instalke przerobili i temp. było ok.

A w beemce - wskazówka zawsze w połowie - i tak jak pisze solaris: max przesunięcie o własną grubość.

pozdr.

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
Zawsze idealnie do góry, znajomy który ma tak jak ja M50TUB25 i silnik ten nie mógł się rozgrzać tak jak trzeba i zawsze był za zimny, wymienił termostat i jest w porządku..... tylko że nie jest zagazowany to troche upraszcza sprawę....
Opublikowano

a co jeśli jest tak pogoda jak teraz to spoko mam na środku wskazówka ale jak było zimno i po noc odpaliłem to na odcinku około 20 km to wskazówka dochodziła mi za zielone pole ale tak jak teraz to jak w korku stanę to pokazuje mi środek ( ewentualne wychylenie w prawo albo w lewo ale niewielkie) a jak jade normalnie to jest przed środkiem.

Czy to jest oki ?

Opublikowano
a co przerabiali?

gaz tankuje na BP

Prawdę mówiąc to ... nie wiem....

W tamtych czasach nie miałem pojęcia w ogóle...

Ale wydaje mi sie ze połączyli instalacje gazową z obiegiem wody w innym miejscu.... Ale głowy uciąć nie daje...

Auto Klinika nieautoryzowany serwis BMW - Warszawa Bialołęka: Danusi 6: 503 520 220 | 503 520 320 http://www.aklinika.pl
Opublikowano
pionowo w gore - tylko i wylacznie! czy trasa, czy miasto ,czy zima, czy lato :nienie:

Dokladnie.. nic dodac nic ujac.

Moim zdaniem sprawny uklad (tak jak u mnie na dzien dzisiejszy) gwarntuje to ze w kazdej sytuacji od -25 stopni do +35 wskazowka stoi na sztorc

http://img571.imageshack.us/img571/7404/logotds.jpg

Naj.... forum o TDS-ach http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

A jeżeli po mieście jest na pionie i skazówka nie wychyla sie dalej.

A na trasie wskazówka na 1/4 ( za polem niebieskim a środkiem jest jeszcze jedna kreska ) albo prze środkiem na 2 grubości kreski .

To jest oki czy nie ?

Opublikowano

Stary! 8 osob Ci napisalo ze wskazowka ma stac w pionie a Ty 3-ci raz pytasz czy jak Ci sie wychyla za niebieskie pole to dobrze?

to ja to wytlumacze lopatologicznie - jak wskazowka w trasie za niebieskim polem a przed srodkiem wiecej niz na jedna grubosc kreski to nie OKI

wg mnie masz termostat walniety i/lub parownik pelni role 3 chlodnicy i wychladza plyn az nad to

pozdrawiam

Opublikowano
Dolanczam sie do pytania...ja mam 2.0 24v motor i tez mi sie trzyma jedna kreske przed pionem...przy gwaltownej jezdzie do polowy rowno dochodzi....co jest nie tak???grozi to czemus to ze jest mniejsza temp niz polowa??
Opublikowano
...tez mi sie trzyma jedna kreske przed pionem...przy gwaltownej jezdzie do polowy rowno dochodzi....co jest nie tak???grozi to czemus to ze jest mniejsza temp niz polowa??

Auto po całej nocy (temp. w granicach 0^C), odpalamy i jedziemy ok 4-5 km powinna znaleźć się w pionie. Uzależnione to też jest od tego czy nawiew chodzi na max od zapalenia czy np. na prędkości 1. Im szybciej nawiew chodzi tym wolniej się motor nagrzeje.

A czemu to grozi :?: No wiadomo im wolniej się nagrzewa motor , a co za tym idzie olej, tym szybciej wszystko sie wyciera bo olej jest gęsty.