Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po włożeniu i przekręceniu kluczyka, w czasie gdy zapalają się i gasną kontrolki włącza sie jakiś silniczek czy pompa na chwile - nie wiem dokładnie, ale problem w tym, że hałasuje mocno. Czasem jeszcze po zapaleniu słychać chwile ten hałas i ustaje po kilku sekundach. Hałas jest tym większy im zimniejszy jest silnik, czasami wogóle go nie ma. Tak poza tymi odgłosami nic się nie dzieje, wszystko pracuje jak należy. W czasie jazdy nigdy nic takiego sie nie dzieje. Ale mam obawy czy po jakimś czasie nie stanie się coś poważniejszego, bo troche niepokojące są te dźwięki. Chociaż dzieje się tak prawie od początku jak kupiłem auto i przejechałem juz prawie 7000 km.

Czy może ktoś miał coś podobnego i sobie z tym poradził?

Opublikowano

Wsłuchaj się lepiej z kąd pochodzi ten dźwięk.Jeżeli gdzieś z tyłu to jest to pompa paliwowa.Zwłaszcza że piszesz że dźwięk ten zaczyna się po przekręceniu stacyjki.Ale jeżeli nic złego się z autem nie dzieje to się tym narazie nie przejmuj.Staraj się też nie jeździć na rezerwie.Z odpaleniem silnika czekaj aż ten dźwięk ustanie.

Pozdrawiam.

www.swiatdrewna.eu
Opublikowano
Gość pisze że hałas z silnika, więc ja stawiałbym na pompe oleju

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano
Ja u siebie czasami też mam taki odgłos jest to dokładnie jak by rezonans niosący sie po przewodach paliwowych, ale pompa jest cicha nawet w momęcie tego chałasu, wymieniłem filtr paliwa i nie ustało wiec jest to albo gdzieś dotykający przewód paliwowy do nadwozia, albo regulator ciśnienia paliwa, ja mam to od samego początku jak kupiłem i nic sie ie dzieje

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

i przypomina mi to halas jaki czasami sie rozchodzi w rurach od centralnego ogrzewania...... mi sie wydaje jednak ze u mnie to nivo (moze jakies wyrownanie cisnienia ?)

nie zawsze sie to ujawnia, ale auto chodzi ok wiec nie robie na razie halasu bo nie ma o co.

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

Stawiam na pompę paliwa - niestety ale tak niesie pomimo że pompa jest z tyłu słychac ją z przodu (jakby z pod maski i to z lewej części silnika).

Miałem tak samo jak ty, buczało rok czasu zrobiłem 50 tyś. km no i padła a po założeniu nowej już nastała cisza chociaż jak mam naprawdę bardzo mało paliwa w zbiorniku to i tak potrafi czsami jeszcze zabuczeć dokładnie w ten sposób jak u ciebie ale po zalaniu kilku litrów cisza niczym makiem zasiał aż do momentu kiedy znowu pusto w baku :) (poprostu nie mozę sobie zassać odpowiednoi i stąd to buczenie.

Jak masz zamontowany gaz to może poprostu masz mało paliwa w zbiorniku bo nie zwracasz na to uwagi, spróbuj zalać a może przejdzie.

Jeżdżąc na gazie pamiętaj aby w zbiorniku zawsze było paliwo bo niestety właśnie wtedy najczęściej zacieraja się pompy, gdy nie ma paliwa (ja tak zlekceważyłem i się doigrałem).

http://img221.imageshack.us/img221/9561/bmw9bq.jpg
Opublikowano
Jeżeli od strony silnika, to mam nadzieję, że nie chodzi o elektrozawory nagrzewnicy... Działają w zależności od ustawienia... a nie temperatury...
"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

A ja też mam pytanie, czy pompa paliwowa musi się załączyć już po przekręceniu stacyjki, czy w czasie jazdy? U mnie słychać ją dopiero jak przekroczy 1500 obrotów - a może mówię o czymś innym, ?

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano

Jest to na 100% silniczek krokowy. Mam dokladnie takie samo auto i mialem ten problem rowniez. Dziwne chrobotanie. Jak sie wsluchac pochodzi dokladnie spod kolektora dolotowego.

Wystarczy nasmarowac i cisza :)

Pozdrawiam!

Opublikowano
No gazu nie mam, jestem przeciwnikiem lpg w BMW i zwolennikiem 98-oktanów :) Najbardziej pasuje chyba z tym rezonowaniem przewodów paliwowych gdy włącza się pompa. Bo właśnie coś tak brzeczy jakby w rezonans (gdzieś po stronie kierowcy) wchodzilo jak silnik jest zimny. W każdym bądź razie dzięki za sugestie. Mam tylko nadzieję, że to nie wysiadająca powoli pompa ;) Auto kupowałem jak miało 207 tyś. teraz ma prawie 214.
Opublikowano

takie jest zalecenie by go nasmarowac.

Jesli obroty nie plywaja, , to jest jeszcze sprawny :)

Tak wiec lepiej teraz niz wymieniac, moze sie zatrzec do konca.

Smar grafitowy do tego najlepszy, nie zazdne WD-40

Opublikowano

może bendix przestał działać ?

Hm .. ale może sięmylę.

Bo mówisz, że jak już wsadzasz kluczyk do stacyjki

Hm

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano
A też mam hałas(taki zgrzyt lub coś podobnego) ale nie po przekręceniu kluczyka tylko podczas zapalania, a dokładniej jak zapali to przez sekunde tak słychać.Co to może być?? :cry:

No własnie pompa panowie, to słychać pompe paliwową, pompa paliwowa,pompa paliwowa i jeszcze raz pompa paliwowa.

Opublikowano

a ja bym sobie posluchal pompy wody elektrycznej , ktora jest pod elektrozaworami !! - ona startuje po wlaczeniu zaplonu, a ( glowyy nie dam , bo nie pamietam ) pompa paliwa rusza z impulsu z rozrusznika.

Kostka od tej pompy jest na samym wierzchu ( 2 grubsze przewody ) kolo elektrozaworow . Wystarczy odpiac i posluchac.

Fiu , fiu - zaszczekał kot Filemon :-))
Opublikowano
a ja bym sobie posluchal pompy wody elektrycznej , ktora jest pod elektrozaworami !! - ona startuje po wlaczeniu zaplonu, a ( glowyy nie dam , bo nie pamietam ) pompa paliwa rusza z impulsu z rozrusznika.

Kostka od tej pompy jest na samym wierzchu ( 2 grubsze przewody ) kolo elektrozaworow . Wystarczy odpiac i posluchac.

Pompa wody pod elektrozaworami ????? Nigdy nie słyszałem ani widziałem!!!!!!!

Jest pompa wody ale w bloku a żeby jakaś pod elektrozaworami?????

Czy to nie czasem jakaś mała pomyłka :)