Skocz do zawartości

Tylna Klapa Touring - Jakieś pomysły ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam taki oto problem:

W tylnej klapie mojego Touringa E34 działa:

1. Ogrzewanie tylnej szyby

2. Światła przeciwmgielne

3. Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Natomiast NIE działają:

1. Światła wsteczne,

2. Centralny zamek klapy.

3. Otwieranie szyby

4. Wycieraczka i spryskiwacz

Dziś auto było u elektryka, który posprawdzał przewody idące do klapy i twierdzi, że wszystko jest ok.

Możecie poradzić, co może być z moim autkiem, ew. może znacie jakiegoś specjalistę w Warszawie/Białymstoku od elektryki BMW.

Pozdrawiam,

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano
Witam,

Mam taki oto problem:

W tylnej klapie mojego Touringa E34 działa:

1. Ogrzewanie tylnej szyby

2. Światła przeciwmgielne

3. Oświetlenie tablicy rejestracyjnej

Natomiast NIE działają:

1. Światła wsteczne,

2. Centralny zamek klapy.

3. Otwieranie szyby

4. Wycieraczka i spryskiwacz

Dziś auto było u elektryka, który posprawdzał przewody idące do klapy i twierdzi, że wszystko jest ok.

Możecie poradzić, co może być z moim autkiem, ew. może znacie jakiegoś specjalistę w Warszawie/Białymstoku od elektryki BMW.

Pozdrawiam,

/Andrzej

co to za elektryk :?: :?: :?:

Opublikowano
dokładnie zmień elektryka - nie mówie złośliwie ale po takiej odpowiedzi na cos jak nie jest zrobione ze jest OK swiadczy o jego nie pełnych kompetencjach
(OO)=== OO===(OO)
Opublikowano

Witam

Miałem to samo okazało się że to przypadłość tych aut a mianowicie przy zawiasach idą wiązki przewodów i one lubią się przerywać może się przerwać jeden kabel a mogą też wszystkie. Mnie nie działała wycieraczka ogrzewanie szyby i zamek od szyby. Zamek nawet czasami się załączał jak gdzieś dostał styk zwłaszcza podczas otwierania całej klapy. Trzeba tę wiązkę rozciąć bo idzie w takim oplocie i wtedy wszystko będzie jasne. Przy prawym zawiasie idzie wiązka od otwierania szyby wycieraczki oraz ogrzewania szyby i chyba coś jeszcze.

To tyle u mnie tak było i wielu osób (poszukaj na forum). Dziwne, że elektryk tego nie wykrył.

Pozdrawiam

Opublikowano

Oj podejrzewam że Ty u elektryka to nie byłeś wcale, bo elektryk z powodu awarii wycieraczek to raczej rąk nie rozkłada.

Oczywiście przewody przy zawiasach sprawdź i bezpieczniki bo mogło być już zwarcie.

A otwieranie tylnej szyby to już na pewno usterka mechaniczna czyli zamek.

Opublikowano
Prawdopodobnie wiazka jest przerwana u mnie tez tak jest ale nie dziala tylko wycieraczka i ogrzewanie. Natomiast jezeli chodzi o otwieranie tylnej klapy to moze sparawdz elektromagnes...
Opublikowano

Witam,

Dzięki za info, z tego co piszecie wychodzi, że muszą być to jednak kable wiązki.

Co do elektryka z braku czasu (bo wstawiłem mu auto po sąsiedzku do kolejki bez kolejki :) nie sprawdzał wiązek na całej długości tylko w klapie.

Myślę, że gościu się zna na rzeczy, bo chłopaki z MCARS-ów (na rzemieślniczej) oddają czasami do niego samochody do robienia, jak jest coś z elektryką, więc jak cos jeszcze jedna szansa dla Pana elektryka a jak nic to nie da to zmiana.

Pozdrawiam i życzę posiadaczom Touring-ów wszystkiego sprawnego w tylnej klapie :)

/Andrzej

"Gdyby wybory miałyby coś zmienić, to dawno zostałyby zakazane" - JKM

!!! ZOBACZ MOJE AUKCJE !!!

Opublikowano

A ja w moim kombi mam tak:

Zerwana wiązka po lewej stronie - kable na 100 % od ogrzewania szyby

Kable mam zaizolowane a bezpieczniki ok.

Jak próbowałem zmierzyć czy prąd dochodzi na te przewody to jedynym efektem po włączeniu przycisku od ogrzewania na konsoli środkowej było żażenie kontrolki ładowania a prądu na przewodach jak nie było tak nie ma.

Co jeszcze dziwniejsze mi sie wydaje to to że lusterka zewnątrzne grzeją mi cały rok, zma lato a one ciepłe bez włączonego guzika ogrzewania!!!

Wiek ktoś o co może tutaj chodzić?

Opublikowano
qba-525 - mówisz poważnie że mają cały rok się grzać :shock: ?jesli tak to mam jeden problem mniej :D