Skocz do zawartości

325 tds jakie zimówki najlepsze i jaki rozmiar ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy mogę zastosować 195/65/15.

jeśli nie to jaki rozmiar najlepszy i jaka firma .oczywiście w rozsądnej cenie.

Opublikowano

Najlepszy jest 185/65R15, albo 205/60R15 - te pierwsze lepiej trzymają na śniegu, błocie itp. 195 są dość znacznie wyższe od oryginalnych i przez to licznik może sporo przekłamywać (niekorzystnie, bo zaniżając wynik).

Co rozumiesz jako rozsądna cena? 150, czy 200zł?

Opublikowano

ceny do 200zl są cenami w miare rozsądnymi .

jeden z zakładu wulkanizacyjnego tłumaczył mi ze ceny powyżej 400 zł

spełniają dopiero wymagania każdego kierowcy.

Opublikowano
Ja mam 195/65/15 i zdecydowanie polecam. Oponki firmy Toyo, z zeszlego roku. Kupilem uzywane i osobiscie uwazam ze jezeli opona jest w dobrym stanie i nie starsza niz 2 lata to warto sie zastanowic. Moim zdaniem lepiej dobre oponki uzywane niz nowe z Tesco. BTW, przy rozmiarze ktory podalem nie ma przeklaman.

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

Opublikowano
ceny do 200zl są cenami w miare rozsądnymi .

jeden z zakładu wulkanizacyjnego tłumaczył mi ze ceny powyżej 400 zł

spełniają dopiero wymagania każdego kierowcy.

Co do zakładów, to po pierwsze zależy od wielkości opony, a po drugie niektórzy mają ceny z kosmosu. Ja za Nokian WR 185/65R15 dałem 195zł za sztukę - normalnie w serwisie z gwarancją, ale widziałem je też po 270zł (czy coś koło tego). Ciut droższe są np. Dunlop Winter Sport.

Opublikowano

orginalnie montowane sa opony 205/60 r15 ale ich zamiennikiem sa opony 195/65 r15 wiec to ktore zalozysz jest bez roznicy licznik nie bedzie oszukiwal bo wszystko miesci sie w normie

pozdrawiam

Opublikowano

195/65/15 Kleber za komplet 1250,-

Jestem bardzo zadowolony swietnie trzymaja sie drogi

po pierwsze pamietaj o wspolczynniku predkosci danej opony nie kup czasami poniezej 195km/h bo jak bedzie sucho posmigasz 5 tys km i opony do smieci

Opublikowano
mozna kupic uzywane opony ceny kompletu na gieldzie w lubinie zaczynaja sie od 300pln a za 400-600pln mozna kupic bardzo ladne oponki nie starsze niz 2 lata najlatwiej trafic 195 bo to uniwersalny rozmiar stosowany w passatach a4 vectrach itd
Opublikowano
195 to optymalna szerokość, waskie opony sa dobre na zime, ale czy jazda w polsce to 100% jazda po sniegu? 185 nie daje rady na asfalcie, przy masie e36 a jeszcze tym bardziej R6 jak w przypadku kolegi ktory temat zalozyl. To dosc ciezkie auto i osobiscie obawial bym sie takich eksperymentow, no chyba ze jezdzil bym tylko i wylacznie po sniegu po gorskich serpentynach;)

MaCkoS

Kocham 3jeczki:)

Nastepne bedzie M3!

Opublikowano
ja mam 205/55/16 continentale i wydaje mi sie ze na zime sa troszke za szerokie, już sie przekonałem, ze szybko mozna je zerwać, wydaje mi sie ze 195 były by lepsze i wyższy profil.
Opublikowano

Ja jeżdzę na Michelin Alpin 195/65/r15,doskonale sie spisują na śniegu jak i na asfalcie.Kupiłem używane po jednym sezonie w bardzo dobrym stanie i po okazyjnej cenie 100zł za sztukę.Nie wiem ile kosztują nowe,ale warto je kupić,bo to dobre zimówki.

Z nowych mógłbym polecić jeszcze Firestone Winterhawk,brat kupił teraz do Mesia i jest bardzo zadowolony,a są niedrogie.