Skocz do zawartości

Antena w tylnej szybie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam w miare dobre radio ale kazda stacje odbiera z szumami ;]

Orientuje sie ktos ktore linie na tylnej szybie to antena , u mnie jedna z tych calkiem na gorze jest przerwana moze to miec wplyw na odbior (o ile to jest antena) ? kabel jest na 100% caly

tak to wyglada u mnie:

http://tolo.miedzyn.eu.org/szyba.jpg

zaznaczone przerwane miejsce to antena czy ogrzewanie?

samochod to 316 m43 1994 rok

Opublikowano
mi szumi czasem jak włącze ogrzewanie tylnej szyby , pewnie jakies zakłucenia sie robią

ZAWIOZĘ NA ŚLUB !!!!

%5B640%3A129%5Dhttp%3A//xenonis.whitestarprogramming.de/save_the_e36/img/pics/banner.gif

Opublikowano

najlepiej to sprawdzić jak masz zaparowana szybę lub śnieg antenowe paski nie grzeją.

Weż miernik i sprawdz na których paskach jest przejście z kablem antenowym przy radiu.

Umnie w e34 3 górne paski to antena widać bo jest wydzielony obwód

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano

najlepiej to sprawdzić jak masz zaparowana szybę lub śnieg antenowe paski nie grzeją.

Jestes pewien, za antenowe paski nie grzeja? Pamietam, ze kiedys w Omedze antene tez mialem w szybie, ale wszystkie paski grzaly... :shock:

Teraz w BMW rzeczywiscie pare paskow mi nie grzeje, ale myslalem, ze to jest defekt... :roll: Dasz sobie kiokio głowę uciąć, ze tak jest?

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
  • Autor
a moze ma ktos w e36 taki sam rozklad przewodow na szybie jak ja? i moglby sprawdzic czy u niego tez w tym miejscu zaznaczonym na rysunku jest przerwa ? :wink: z gory dzieki za poswiecenie :D
Opublikowano
  • Członkowie klubu
a moze ma ktos w e36 taki sam rozklad przewodow na szybie jak ja? i moglby sprawdzic czy u niego tez w tym miejscu zaznaczonym na rysunku jest przerwa ? :wink: z gory dzieki za poswiecenie :D

No dobra, poświęciłem się i zszedłem na dół :lol:

U mnie też jest ta przerwa i wszystko (antena i grzanie szyby) działa jak należy.

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Ja tez nie mam anteny wstającej, a szybę mam zupełnie inną niz ta na schemacie. Montawali anteny jeszcze gdzieś indziej oprócz szyby tylniej?
Opublikowano
być może masz antene w przedniej szybie, taka obwódka na około szyby powinna być

Tylko BMW jest ważne...

http://ot.mklub.net - Ciemna strona wpływu BMW na umysł człowieka :-]

Opublikowano
  • Autor

w nowszych e36 chyba od 1996 roku przestali robic anteny w szybie i zastapili jest odstajcymi krotkimi antenkami na srodku tylnej szyby :)

widocznie te na szybie nie spelnialy zadania a jednak zwykla odstajaca antena jest najpewniejsza chociaz nie wyglada najlepiej

No dobra, poświęciłem się i zszedłem na dół :lol:

U mnie też jest ta przerwa i wszystko (antena i grzanie szyby) działa jak należy.

dzieki za info widze ze masz taki sam uklad na tylnej szybie, a moze wiesz jeszcze czy to miejsce w ktorym mamy przerwe to antena?:>

Opublikowano
Oprocz anteny wazny jest u ciebie jeszcze wzmacniacz antenowy. Zmieniles radio i to jest powodem ze wzm. nie dziala. W oryg. instalacji radia jest cienki bialy przewod. Musisz podac na niego plusa najlepiej z radia.
Opublikowano
  • Autor
nie ucinalem kabli tylko kupilem przejscie z kostki bmw na kostke iso i zaden kabel nie zostal luzny...
Opublikowano
w nowszych e36 chyba od 1996 roku przestali robic anteny w szybie i zastapili jest odstajcymi krotkimi antenkami na srodku tylnej szyby :)

Ta krotka antenka to antena telefonu komorkowego.

Opublikowano
Mam w miare dobre radio ale kazda stacje odbiera z szumami ;]

Orientuje sie ktos ktore linie na tylnej szybie to antena , u mnie jedna z tych calkiem na gorze jest przerwana moze to miec wplyw na odbior (o ile to jest antena) ? kabel jest na 100% caly

tak to wyglada u mnie:

http://tolo.miedzyn.eu.org/szyba.jpg

zaznaczone przerwane miejsce to antena czy ogrzewanie?

samochod to 316 m43 1994 rok

A masz przyciemniona tylna szybe folia? Jezeli tak to sprawe wyjasnia skad te szumy. TO samo stalo sie w moim e46 po przyciemnieniu szyb folia czulosc radia spadla zdecydowanie w dol. Zaczely sie klopoty z poprawnym odbiorem stacji radiowych, szczegolnie tych slabych.

Opublikowano
  • Autor
nie mam przyciemnionych szyb. ale juz mam pewnosc ze to nie przez ta przerwe ktora zaznaczylem na rysunku bo forumowicz Bastek tez taka ma i moj znajomy u ktorego dzis bylem tez ma...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Oprocz anteny wazny jest u ciebie jeszcze wzmacniacz antenowy. Zmieniles radio i to jest powodem ze wzm. nie dziala. W oryg. instalacji radia jest cienki bialy przewod. Musisz podac na niego plusa najlepiej z radia.

Tak, to jest najprawdziwsza prawda, biały cienki kabelek to zasilanie (+12V) do wzmacniacza antenowego schowanego w lewym tylnym słupku (E34). Masę bierze sobie z karoserii. Kabel ten najlepiej podłączyć do wyjścia 12V z radia (aktywne przy włączonym radiu, nazywane jest właśnie Antenna - do wysuwanych anten; lub Remote - do włączania zasilania urządzeń współpracujących z radiem, np. wzmacniaczy). Wspomniany biały kabel jest oczywiście dostępny w oryginalnej kostce radia BMW.

Antena natomiast: na tylnej szybie są dwie anteny, jedna do odbioru AM, a druga do odbioru FM, anteny te są paskami, które również grzeją. Zasilanie ogrzewania szyby podłączone jest przez cewki.

Kai
Opublikowano
  • Autor
u mnie paski od anteny nie grzeja, grzeja tylko te poziome na calej szerokosci szyby, 2 pionowe i te prostokaty w ktorym jest przerwa nie grzeja.
Opublikowano

W moim E34 trzy górne paski nie grzeją. To antena.

Chciałbym się podpiąć z tematem... jak to jest z anteną w E30? Mam teleskopową ręcznie wysuwaną i jestem zawiedziony jej działaniem. Kiedyś kombinowałem z anteną teleskopową do E34 - chciałem taką montowac, bo ta w szybie wydawała mi się zbyt słaba, teraz mam porównanie - w E30 cabrio teleskopowa jest do kitu. Sprżężona jest z oryginalnymn radiem Pioneera made for BMW. Nie wiem, tylko czy jest wszystko ok... - elektryk podłączał to radio i oryginalną kostkę, którą musiałem dokupić, bo poprzeni właściciel miał niefabryczną instalację. Czy od tej anteny teleskopowej też idzie jakiś kabel pod wzmacniacz? Jeśli tak to jaki to kolor?

A może wszystko jest dobrze, tylko ja mam zbyt wygórowane pragnienia. Faktem jest, że w obu BMW mam identyczne radio i w piątce z anteną w szybie odbiór jest o wiele lepszy.

Pozdrawiam, Michał
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale mi wstyd... niedopowiedziałem.

Racja - grzeją wszystkie - z wyjątkiem trzech górnych!

Nie zrażajcie się, te, co grzeją to też antena :)

Kai
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

mam malutki problem z antena.

podlaczylem do radyjka antene i nic. zadnej stacji nie znajduje.z lewej strony w bagazniku znalazlem odkrecona koncówke chyba od anteny ale drugiej polowy nigdzie niema.Mozecie mi powiedziec jaka antena jest stosowana w e36 z 96`i gdzie jej ewentualnie szukac??

Opublikowano

Witam, Mam zupelnie rzeciwny problem: radio dziala mi bez zarzutu, natomiast ogrzewnie tylnej szywy w ogóle nie dziala.

W czym moze byc problem, czy ktos tez tak mial?

Mateusz

Opublikowano

Ja mam w E-36 z 92' teleskopową antenę wysuwaną elektrycznie w lewym tylnym "nadkolu" (ale przydałby się jeszcze wzamacniacz) a pytanie mam takie: w tylnej szybie nie mam anteny co można sprawdzić po przewodach które sa do niej przyłączane (jest tylko + do ogrzewania i masa). Problem w tym że 4 środkowe paski są przerwane (milimetrowe przecięcia) - znacie może jakis (zaczaroweany ołówek) sposób na połączenie tego aby prąd mógł sobie spokojnie przepływać i grzać jak należy szybę??

Pozdrawiam

Opublikowano

Hm .. ja też sprawdziłem u siebie, chciaż mam e32. Sprawdziłem dzisiaj na zamarzniętej szybie - wszystkie paski grzeją. Nawet antenowe. Myślę, że anteną jest cała szyba. chciaż mogę się mylić.

Pozdrawiam

BMW - najlepsza metoda na łagodzenie wewnętrznej natury
Opublikowano
Witam, Mam zupelnie rzeciwny problem: radio dziala mi bez zarzutu, natomiast ogrzewnie tylnej szywy w ogóle nie dziala.

W czym moze byc problem, czy ktos tez tak mial?

Mateusz

Zerwane sciezki ogrzewawania mozesz uzupełnic specjalnym lakierem elektroprzewodzacym. taki lakier mozesz kupic np tu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=41499191

a co do mojego poprzedniego postu to mozecie mi powiedziec gdzie jest podłaczona antena bo to co znalazlem to jest przewod od anteny GSM popoprzednim wlascielu :roll:

Opublikowano
Mam w błotniku z tyłu taką chromowana zaślepkę i od dłuższego już czasu chodzę z zamiarem dołożenia w to miejsce drugiej anteny . I teraz mam pytanie czy można będzie z mostkować dwie do kupy przez co wzmocni się sygnał :?: :roll:
Opublikowano
u mnie była kiedyś instalacja tel. ale telefon zniknął :) W każdym razie została antena telefoniczno-radiowa. Więc mam dwie anteny - w szybie i zewnętrzną. Jak odkręcę tą telefoniczną, żeby przez myjkę przejechać, to czasem zapominam ją przykręcić spowrotem, ale żadnej różnicy w sygnale nie ma. Radio odbiera tak samo z tą dodatkową anteną i bez. teraz się zastanawiam jak ją wywalić.