Skocz do zawartości

BMW - Piekna rzecz ale czy dla wszystkich?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

"BMW - Piękna rzecz ale czy dla wszystkich?

:cry2:

Sprawa wygląda tak: aby sie dostać do domu muszę pokonać nie małą górkę i w dodatku z 3 zakrętami - idzie zima... Pytanie czy w ogóle mogę marzyć o BMW (E30 1.8 Pb manual) w tych warunkach, łańcuchy mogły by coś pomóc? Proszę o opinię i ewentualne porady. :modlitwa:

Tak na marginesie. Rodzice mieli kiedyś autko zwane Isuzu Midi-mały lekki busik z silnikiem z przodu i napędem z tyłu i wiadomo co było w zimie ale tata wykombinował dać do tyłu tego wynalazku betonową płytę i powiem że potem już szedł jak burza. Wiem że to bardzo brutalne posunięcie ale czy obciążenie tylnej osi(niekoniecznie płytą betonową) w ogóle by coś pomogło?

Prosze piszcie :modlitwa: Pozdro dla wszystkich Fanów BMW :cool2:

Opublikowano

trzeba bylo kupic 325ix :lol:

a tak serio to nie obejdzie sie bez nowych dobrych zimowek a na poczatek radzilbym troche potrenowac latanie bokami na placyku gdy spadnie pierwszy snieg bo nie ogarniesz w zime tylnego napedu.

Opublikowano

nie obawiaj się tylnonapędówek! jeden dzień treningu i to opanujesz.

miej łańcuchy w bagażniku i może zamontuj sobie blokadę mostu- miałem to w 325i i dużo pomagało, szczególnie pod górę

Opublikowano

dobre zimówy... na duuuży snieg łancuchy... ale mysle ze to w sporadyczncyh przypadkach...

no ale wyczucie napewdu koniecznie.. bo nei jest to takie hop siup...

Ps... belka z tylu pomaga ...woziłem kiedys w e36 ... bo nie zdarzylem zmienic na zime.. mailem wyjazd a spadł duuzy snieg... było swieto ... wiec nikt nei chcial nic zrobic... krawezniki ok160 kg... i szedl nieporównywalnie lepiej... (brutalne ale skuteczne )

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Jak wyżej piszą koledzy-ja mam nauczke z PF 125p-zawsze na zime dwa wory piachu z tyłu i dawał rade, no i dobre kapcie zimowe(tak na marginesie jak byś potrzebował to mam w garażu 4 org.alusy z super zimówkami-odpale za grosze bo mi już nie potrzebne-mam e34)
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
NIe ma co za bardzo panikować,ja powiem tak ,załóz dobre zimówki i nie bedzie problemu z wjazdami pod górki,bmw to nie duży fiat :D,jeśli jezdziłes samochodem z przednim napędem,no to musisz trochę potrenować.ale spoko nie jest tak strasznie,gdybyś był kobietą to rozumiem,swoja drogą napęd na tył ma swoje plusy i minusy ,tak ja naped na przod,pozdro
Opublikowano

Dzięki bardzo za liczne odpowiedzi i porady na pewno sie przydadzą :cool2:

A już myślałem że będe musiał się pożegnać ze swoimi marzeniami.

Dzieki i pozdro dla wszystkich.

Opublikowano
nowe zimowki wyczucie sprzegla i gazu i niedaj boze ostro po hamulcach a dasz rade jak ktos wspominal potrenowac poznac samochod jak sie zachowuje w danej sytulacji jakie manewry najlepsze i moga dolozyc jeszcze z 2 zakrety bo to juz bedzie piukus dla ciebie :D
Opublikowano
na zime polecam opony z kolcami(tu uwaga w PL uzycie ich jest nielegalne) ale sa bardzo skuteczne!!! przy cofaniu uwazaj! oslona pod chlodznica nagarnia snieg!!!
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!
Opublikowano
na zime polecam opony z kolcami(tu uwaga w PL uzycie ich jest nielegalne) ale sa bardzo skuteczne!!! przy cofaniu uwazaj! oslona pod chlodznica nagarnia snieg!!!
to po co mu polecasz to tak samo jak bys napisal daj sobie w zyle zjedziesz bez problemy ALE uwaga w pl jest to nie legalen :// ziomal pyta o realne rozwiazanie problemu i rady godne uwagi

zobre opony wyczucie gazu i sprzegla panowanie nad autem i dasz rade jak inni a jak przywali lod albo metr sniegu to moze plug da rade :DDD

Opublikowano
a po to mu polecam bo sa skuteczne i sam uzywam! tylko wole ostrzec ze mozna stracic dowod. ja wywalilem 2 zewnetrzne rzedy kolcow na tylnj osi i jak pobieżnie rzucisz okiem to nic nie widac. slychac jak jedziesz po asfalcie, ale jak ktos nie wie o co chodzi to sie nie domysli.
POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASZ, NIBY NIC A TAK WIELE!!!!!!!!!!!