Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Kupilem bmw z niemiec, minelo siedem dni i nezaplaczilem akcyze...... co teraz benze??? :(
Opublikowano
Witam! Kupilem bmw z niemiec, minelo siedem dni i nezaplaczilem akcyze...... co teraz benze???

CBA już jedzie... :D

tylko 1.8 ale daje rade;)
Opublikowano
Witam! Kupilem bmw z niemiec, minelo siedem dni i nezaplaczilem akcyze...... co teraz benze??? :(

Zapłać i po problemie. Akcyza to podstawa nie zarejestrujesz samochodu w Polsce.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Nie ma z tym problemu. Wg przepisów musisz zapłacić akcyzę najpóźniej w dniu rejestracji samochodu (bez opłaconej akcyzy i tak tego nie zrobisz). Lepiej jednak nie zwlekać.

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano
W ciągu pięciu dni, licząc od dnia nabycia samochodu, właściciel jest zobowiązany złożyć deklarację uproszczoną do właściwego urzędu celnego oraz opłacić akcyzę przed pierwszą rejestracją pojazdu w kraju. W przypadku spóźnienia z opłatą należy liczyć się z dodatkowymi karami finansowymi.

motoexpert

Tomek

Marzenia się spełniają...

Opublikowano
W ciągu pięciu dni, licząc od dnia nabycia samochodu, właściciel jest zobowiązany złożyć deklarację uproszczoną do właściwego urzędu celnego oraz opłacić akcyzę przed pierwszą rejestracją pojazdu w kraju. W przypadku spóźnienia z opłatą należy liczyć się z dodatkowymi karami finansowymi.

motoexpert

Samochód którym teraz jeżdżę został sprowadzony do kraju w lipcu, ja kupiłem go od gościa pod koniec sierpnia i to on opłacał akcyzę i to właśnie pod koniec sierpnia i nic mi nie wiadomo na temat tego że jakąś karę musiał zapłacić...

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano
Jak trafisz na jakąś larwę urzędową to i tak Ci dołoży karę. Generalnie w urzędach machają na tą ręką (no ale zawsze się może zdarzyć). Masz wg przepisów 5 dni, Tobie minął tydzień więc dlatego moim zdaniem nie będzie z tego wielkiej afery. Zawsze możesz powiedzieć, że czekałeś na zwrot długu i dopiero teraz dostałeś kasę (lub coś w tym stylu).

Pozdrawiam

Freude am Fahren - anytime, anywhere

Opublikowano

Jutro pójdę do celników , wieczorem napisze co i jak, dzięki wszystkim!!!

PawełH it must be in Polish (?) Is it?- A tak przy okazji jestem z Ukrainy tak ze przepraszam za moje pismo !

Opublikowano
Przez 3 miesiące jeżdziłem bez akcyzy miałem poskie oc i przegląd.Zapłaciłem kare w urzędzie celnym 250zl a akcyza wyniosła kolo 150 zł :D Pozdrawiam
Opublikowano

A wiec tak! Dzisiaj poszedłem do agencji celnej i trafiłem na młodo celniczkę która nawet Ne popaczyła na datę sprowadzenia pojazdu i wszystko poszło jak po maśle !!!

:cool2:

Opublikowano
A wiec tak! Dzisiaj poszedłem do agencji celnej i trafiłem na młodo celniczkę która nawet Ne popaczyła na datę sprowadzenia pojazdu i wszystko poszło jak po maśle !!!

:cool2:

mnie dopadli po trzech miesiącach, przy składaniu dokumentów nikt się nie czepiał.

Opublikowano
Japo trzech miesiącach składalem dokumenty i napisałem datę przekroczenia granicy 2 dni przed, pytała się dlaczego tak, a ja powiedziałem, że nie miałem jak auta przywieźć i napisałem jakieś oświadczenie.
http://img638.imageshack.us/img638/9205/panoramaaut.png
Opublikowano
Jak sie nie zapłaci w 5 dni to jest mandat 100 zł. Ja zaplacilem po 7 dniach i chcieli mi mandat dosolić, ale napisalem odwołanie do kierownika oddziału i mi umorzył :8)
Opublikowano
Akcyzę trzeba opłacić w ciągu pięciu dni od przekroczenia granicy RP.

Czyli samochody sprowadzone z zagranicy (te na allegro) powinny miec juz oplaconą akcyzę?

E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

Czyli samochody sprowadzone z zagranicy (te na allegro) powinny miec juz oplaconą akcyzę?

Napewno nie maja, bo handlarze robia tak, że siebie pomijają jako włascicieli sprzedawanego auta, tylko "podrabiają" w PL umowe, że jest bezposrednio miedzy zagranicznym sprzedjącym, a nowym nabywcą w PL. Robią tak ponieważ sprzedając auto przed pierwszą rejestracją muszą płacić drugi raz akcyze od różnicy między kupnem za greanicą, a sprzedaża w Polsce oraz dodatkowo od tej samej różnicy muszą zapłacić 22% vatu do Urzędu Skarbowego, więc sie im to poprostu nie opłaca. Sprzedając auto wypisują poprostu umowe na dwa dni wczesniej, pomimo, że auto stoi w Polsce pół roku... Troche zamotałem, ale mam nadzieje, że wszyscy zrozumieli :twisted2:

Opublikowano

To racja akcyzę trzeba płacić do 5 dni od deklarowanej daty przekroczenia granicy,nie jak niekórzy piszą ze 5 dni od daty zakupu to,jest głupota :mad2:

nie ważne kiedy auto było kupione warzna jest data kiedy wjechało do polski!!a tego nie da się sprawdzic teraz,

więc wypełniając deklarację musimy napisać że auto przyjechało do polski nie więcej niż 5 dni temu,koniec kropka.A kto nie wie o tym i wpisuję datę zakupu dostaje karę,i płaci gapowe,urzedy tylko czekają na takich gapowiczów

sam sprowadziłem z rzeszy już trzy auta,zdarzyło się że akcyzę płaciłem nawet po pół roku,nie dostałem żadnej kary

myślenie panowie,nie dajcie się przechytrzyć polskim urzedasom!!!płacimy niewiadomo za co kupę kasy,akcyzy,podatki ,służba ,zdrowia,składki emerytalne,niedługo będziemy płacić podatek od wdychanego powietrza,sorki to taka refleksja