Skocz do zawartości

Kiedy wymienić amortyzatory przednie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, ostatnio robiłem kontrolę amortyzatorów i wyszło mi, że z tyłu mam 65 oraz 62 % przyczepności a z przodu tylko po 41%. Mam założone felgi 17' z niskim profilem opon. Czy koniecznie muszę wymienić amortyzatory już teraz czy można z tym poczekać do wiosny? Czy niski profil opony może mieć znaczący wpływ na wyniki kontroli?
Opublikowano
Mam jeszcze pytanie odnośnie zmiany alufelg 17' 205 przód i 215 tył na felgi stalowe 15' 195 z zimówkami. Czy po wymianie trzeba ustawiać zbieżność???? Czy wystarczy tylko wywarzanie kół w serwisie opon?
Opublikowano
amory z przodu do wymiany, nie chodzi tu tylko o komfort a o bezpieczenstwo, szczególnie w zimie na nierównej nawierzchni, jedyny plus że autem ci nie kołysa na boki bo oba sa zużyte równomiernie, ale zasadniczo poniżej 50% skuteczności to tylko wymiana na nowe.
Opublikowano
Jak kolega TONKA powiedzial.AMORY ZA PRZODU DO WYMIANY!!! PRAWIE ICH NIE MA!!! JEZDZI SIE DO 50 i wymienia. w zimie przydzwonisz w cos na pewno bo nie trzymaja, droga hamowania tez sie baaaardzo wydluzy, nie mowiac o jezdzeniu w zakretach, ja bym sie nie zastanawial!!!
Opublikowano
WITAM.PODCZEPIę SIę POD TEMAT AMORTYZATORóW...TYDZIEń TEMU ZAKłADAłEM NóWKI BILSTEIN B4 NA TYł I PRZóD,WRAZ Z NOWYMI PODUSZKAMI,CZLI GóRNYMI MOCOWANIAMI AMORTYZATORA ZAKUPIONYMI W SERWISIE.JA POPRAWę W JEżDZIE I PROWADZENIU AUTA ODCZUłEM OD RAZU-PO PROSTU SUPER,TYLKO TROCHę SZTYWNE TE AMORKI...NO,ALE PONOć BILSTEINY MAJą TAKą CHARAKTERYSTYKę...PO ZAłOżENIU POJECHAłEM NA DIAGNOSTYKę ZBADAć NOWE AMORTYZATORY.SZCZęKA MI ZJECHAłA ZE ZDZIWIENIA,JAK ZOBACZYłEM WYDRUK...SAMI NIE UWIERZYCIE-PRZóD LEWE KOłO 49%,PRAWE 47%-TYł LEWE KOłO 51%,PRAWE 36%.... TAK WYSZłO BADANIE NOWYCH AMORTYZATORóW BILSTEIN B4,TYLKO ZASTRZELIć...NO WłAśNIE,KOGO??PRODUCENTA,SPRZEDAWCę,DIAGNOSTę,A MOżE SOBI PALNąć W łEB??POWIEDZCIE NA ILE WIARYGODNE Są TAKIE BADANIA.POZDRAWIAM

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano
POWIEDZCIE NA ILE WIARYGODNE Są TAKIE BADANIA.POZDRAWIAM

Właśnie na tyle co widać. Jedź na inną stacje to Ci pewnie pokaże 80% a na jeszcze innej 120% :duh:

PS. Na klawiaturze masz taki klawisz z napisem CAPS LOCK, postaraj się go nienadużywać.

Opublikowano
Też odczuwam, że te badania są mało wiarygodne. Po wymianie amorów badania wychodziły podobnie, a prowadzenie zupełnie lepsze na korzyść nowych (bardzo zauważalne w zakrętach i przy hamowaniu na tzw. tarce przy ABS).
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
...z tym CAPS LOCKIEM to masz rację-przegiąłem.A co do tych badań,to...też macie rację.Oni chyba tak mają te urzadzenia ustawione,żeby wymieniać wszystko jak leci i do nich przyjezdżać i kasę wydawać na ponowne badania...w sierpniu,jak przegląd robiłem i stare badałem,to wyniki podobne były do tych po wymianie...

KTO SZYBKO JEDZIE, TEGO WOLNO NIOSĄ !!!

http://img529.imageshack.us/img529/5021/qqqwr.jpg

Opublikowano

Witam.

Wynik z badań amortyzatorów pokazuje skuteczność tłumienia drgań z całego układu zawieszenia jeżeli masz wybite wahacze lub gumy drążka reakcyjnego wynik będzie marny.

Ja u siebie sprawdziłem i było 35% :shock: po wymianie wahaczy na nowe na tej samej stacji wynik 55% :( .

Zakupiłem nowe bils. B4 :D w przyszłym tygodniu wymieniam i dam znać jaki wynik.

Słyszałem że nowe amorki muszą się ułożyć i najlepiej pojechać na kontrole dopiero po przejechaniu około 500 km.

Opublikowano
Może zaczekam jeszcze 2-3 tygodnie i zrobię jeszcze raz pomiary na zimówkach? Jestem ciekaw wyniku, amortyzatory przednie i tak muszę wymienić ale porównam wyniki niskiego profilu na felgach 17' z zimówkami 15.
Opublikowano

jeżeli amory mają poniżej 70-65% to nadają się tlko i wyłacznie do wymiany i niechodzi tu tylko o komfort ale przedewszystkim o bezpieczeństwo-czyli wudłuża sie droga hamowania i samochód traci przyczepność do nawierzchni w trakcie jazdy zwłaszcza na nirównosciach-

to wszystko co musisz wiedziec o amortyzatorach pozdrawiam

Opublikowano

poniżej 70% skuteczności to ma jakieś 90% aut na drogach, więc kolego spreinterAP jak masz za dużo pieniędzy to sobie wymieniaj prawie nowe amorki...tak ogólnie to mało które nówki pokażą tyle na trzepaczce.

Co do wiarygodności badań to podam przykład z życia. Autoryzowana stacja obsługi Seata, samochód Renault Master, autem strasznie bujało więc wjechało na zawieszenie. Chłop patrzy w monitor i po skończonej diagnostyce twierdzi że nie jest idealnie ale jest w normie. Amortyzacja wyszła po ok 55% na tył i 42 na przód. Mniejsza z tym że stwierdził że jest ok, ale spytałem czy mogę zaglądnąć pod spód z kanału bo mu sie nie chciało. Wchodze i oglądam a tam rozerwany zaczep przy wachaczu i prawy przedni amorek sobie wisi luźno tylko złapany za góre :jawdrop: Czyli nawet bez amorka wg niektórych mechaników jest ok :mad2: ...

Wyniki (papierowe-na każdej stacji będę się sporo różnić na pewno) zależą od ciśnienia w oponie, twardości sprężyn, jak i stanu wachaczy no i jak widac niekiedy nawet bez amortyzatora można zaliczyć badanie na skutecznosc amortyzatorów :roll2: :D

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam.

Wynik z badań amortyzatorów pokazuje skuteczność tłumienia drgań z całego układu zawieszenia jeżeli masz wybite wahacze lub gumy drążka reakcyjnego wynik będzie marny.

Ja u siebie sprawdziłem i było 35% :shock: po wymianie wahaczy na nowe na tej samej stacji wynik 55% :( .

Zakupiłem nowe bils. B4 :D w przyszłym tygodniu wymieniam i dam znać jaki wynik.

Słyszałem że nowe amorki muszą się ułożyć i najlepiej pojechać na kontrole dopiero po przejechaniu około 500 km.

Witam.

Tak jak wcześniej pisałem przed wymianą skuteczność około 55%po wymianie skuteczność 70% zbieżność się nie zmieniła czyli wszystko ok.

Apropo skuteczność w granicach do 65% to stan amortyzatorów bardzo dobry kolega sprinterAP bzdury pisze :oops: