Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc

Kupiłem niedawno 530d touring 159 tys przebiegu. Przyspieszenie odczuwalne ma dopiero ok 3000 obrotow. czy moze wiecie jaka jest przyczyna?

samochod sprawdzany w bmw w de i wszytko ok.

znajomy mowi ze trzeba ja troche pogrzac aby odetkac ale wydaje mi sie to malo prawdopodobne.

doradzicie czy tak ma byc czy cos trzeba sprawdzic?

pozdr

Opublikowano

Turbo raczej nie - sprawdzali na komputesrze w bw w niemczech, mowli ze igla.

czy ten przeplywomierz latwo wymienic? czy tez nalezy przepchac jakas rure??

w trasie jest idealny ale w miescie na jedynce dwojce jakisch strasznie powolny - a ponic ma miec 8,1 do setki...

pozdrawiam

Opublikowano
Czesc

Kupiłem niedawno 530d touring 159 tys przebiegu. Przyspieszenie odczuwalne ma dopiero ok 3000 obrotow. czy moze wiecie jaka jest przyczyna?

samochod sprawdzany w bmw w de i wszytko ok.

znajomy mowi ze trzeba ja troche pogrzac aby odetkac ale wydaje mi sie to malo prawdopodobne.

doradzicie czy tak ma byc czy cos trzeba sprawdzic?

pozdr

Zacznij od węzyków podcisnienia sterowania turbo, wszystkie po kolei powymieniaj moga byc poparciałe i łapać lewe powietrze, oraz sprawdz akumulator podcisnienia przy turbo ,oraz zawór sterujący turbiną często się zapieka, na koiec możesz sprawdzić przepływomierz wypnij z niego kostke i sprawdz jaka jest róznica.

Opublikowano

hej

Na 99% przeklamuje przepływomierz. Po podlaczeniu do kompa nie bedzie bledow ale jak wejdzie sie glebiej i zapisze sie parametry pracy mozna zaobserwoac spadki do 50 % wartosci pzeplywajacego powietrza.

Spotkalem sie juz z kilkoma 530D ktore przyjechaly z wloch z odpietymi przeplywomierzami. Gdy sie zapina wtyczke momentalnie traca moc

Dlatego sugeruje odpiecie i sie upewnienie

masz do wykoanania:

trzy srubki na ampul

jedna wtyczka do odpiecia TYLKO NA NIEPRACUJACYM SILNIKU

i jazda probna jak jedze bez utaty mocy to juz na 100% do wymiany przeplywomierz

Opublikowano

ja własnie teraz z tym walcze.

dokłądnie powyzej 3000 auto zaczynalo costam ciągnąć ale jak na 200 koni to troche za slabo. mysle ze mam cos okolo 120-130koni.

odpielem przeplywke i zaczelo troche jechac. lepiej ale nie tak jak powinno. dlatego wlasnie zamowilem przeplywke MTM bo widizalem pochlebna opinie na forum od natalii z wroclawia.

jutro albo we wtorek bedzie u mnie.

mam nadzieje ze ruszy bez adaptacji.

pozniej jade na test pod kompa ile daje ta podroba i czy pokrywa sie z wartosciami fabrycznymi.

jak ktos zainteresowany to proponuje tu zajrzec w srode to napisze co i jak.

Opublikowano

Chlopaki, to nie musi byc wcale przeplywomierz.

Jest tu gdzies na forum bardzo ladny post ma temat tej przypadlosci. Zaraz go moze znajde i wkleje.

W kazdym razie gosc pisze, ze wystarczy przeczyscic dwa filterki w elektrozaworkach AGR i przy Turbo.

Koszt zaden i nie trzeba kupowac przeplywomierza:-)

Ja mam podobne zachowanie auta, przy 2 tys zalacza sie turbinka i fajnie ciagnie, a w okolicy 3tys nagle jakby sie lekko zatyka.

Na dniach oddaje auto do mechanika i razem z nim zamierzam wykonac operacje przyczyszczenia tych filterkow. Zobaczymy co z tego wyniknie:-)

Pozdr

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

WReszcie udalo mi sie znalesc kogos, kto pomogl mi przeczyscic owe filterki. Dostep do nich jest tak tragiczny, ze wolalem nie rozbierac sam silnika.

Do zaworka przy turbo dochodzi sie najlepiej od dołu i nie trzeba go wcale demontowac, wystarczy podwazyc sam filterem. To samo z zaworem AGR, ktory jest niestety tragicznie schowany i warto do niego zajrzec np przy okazji zmiany swiec zarowych, bo trzeba zdjac kolektor. Wtedy juz jest jak na dloni.

A najfajniejsze jest to, ze po przeczyszczeniu filterkow auto juz sie nie zatyka:-)!! Idzie jak burza!