Skocz do zawartości

Stuka z tyłu przy jedynce i wstecznym - gumowy dzwięk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
pojawia sie nie zawsze, czestotliwosc jeden raz - głuchy odgłos gumowy czesciej słyszany przy cofaniu, na jedynce tez sie zdarza, ale nie zawsze. 320d 150 KM co może być wybite, do naprawy ?
Car Detailing - zrób to z Nami :-)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
pojawia sie nie zawsze, czestotliwosc jeden raz - głuchy odgłos gumowy czesciej słyszany przy cofaniu, na jedynce tez sie zdarza, ale nie zawsze.
Czy ten dźwięk pojawia się gdy wciskasz sprzęgło?

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
umnie sa wlasnie takie objawy przy wciskaniu spszegla co to jest???

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

-----------------------------------------------------

Opublikowano
pojawia sie nie zawsze, czestotliwosc jeden raz - głuchy odgłos gumowy czesciej słyszany przy cofaniu, na jedynce tez sie zdarza, ale nie zawsze.

No naciskam sprzegło chcąc cofnąć, ruszyć również, ale dzwięk idzie raczej definitywnie z tylniego mostu, ktoś sie z tym spotkał ? Jakiś podzespół przenosi ten stuk do tyłu ?

• Członkowie klubu
Opublikowano

No naciskam sprzegło chcąc cofnąć, ruszyć również, ale dzwięk idzie raczej definitywnie z tylniego mostu, ktoś sie z tym spotkał ? Jakiś podzespół przenosi ten stuk do tyłu ?

Chodziło mi w którym dokładnie momencie jest ten dźwięk. U mnie jest taki leciutki stukot gdy np. jadę na wstecznym (sprzęgło puszczone) i nagle wcisnę sprzęgło.

W dwóch niezależnych ASO powiedziano mi że to jest normalne i na razie nie ma powodów do obaw (nieznaczne luzy).

Pozdrawiam

Michał

Opublikowano
U mnie jak tak stukało to wybite były 4 tuleje wózka do którego przykręcony jest most. Jak ktoś często zrywa asfalt to one lubią siadać. Pamiętam, że za wymianę zapłaciłem więcej niż za tuleje :duh:
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
dokładnie tak jak mówi przedmówca chodzi o tuleje.Ciężko jest to zdiagnozować i dopiero któryś z kolei mechanik wpadł na to co to za przyczyna.Wymiana jest kłopotliwa a jej koszt w moim przypadku(dwie przednie tuleje)to 250zł za robocizne.
Opublikowano
Wiem, że wymieniłem już chyba wszystko co możliwe i nadal stukało. Wtedy wszedłem u mechanika do kanału, który to zdiagnozował. Auto stało na ręcznym i mechanik próbował gwałtownie ruszać energicznie puszczając kilka razy sprzęgło (na jedynce jak i na wstecznym). W kanale zaobserwowałem, że cały wózek lata w górę i w dół. Stąd były te stukania przynajmniej u mnie. Było to dość głośne i wydawało się, że ktoś od spodu wali w podłogę. Po wymianie spokój.
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano
Sęk w tym ze ja nie daję autku po dupie :) jezdze bardzo spokojnie.... Zresztą na 18 calowych kołach i -35mm od serii zawieszenie nie da sie kopać po tych pieknych drogach ;) Stuki przynajmniej u mnie pojawiają się gdy delikatne ruszam i cofam (np. na sprzegle), stuk jest gumowy cos przeskakuje jeden raz... Koło zapasowe raczej odpada, stawiam na most, jutro jade do mechanika na ogledziny bo doprowadza mnie to do szału.... :mad2: