Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

dzisiaj wymieniłem olej w mojej beti , wlałem 6 litrów syntetycu , pojezdzilem chwilke i sprawdziłem ponownie stan na bagnecie i jest 1 mm ponad maximum ;/ czy można tak jeździć czy mam troche zlać ?

pozdr

Opublikowano (edytowane)

Jeśli to naprawdę 1mm to pojeździć możesz wypali Ci. Jeśli jest dużo ponad stan to jest to niezdrowe. Producent przewiduje max poziom i po coś go stosuje.

Ja natomiast przy wymianie nigdy nie zalewam na max. Zawsze poniżej. Między środkiem a max

Edytowane przez Adam318
Opublikowano
Dokładnie, pierścienie wygarną nadmiar :D Ja nalałem 2-3 mm za dużo 1000km temu i obecnie mam już 1mm ponad max a nic z silnika nie wycieka. Przepali swoje i tyle. Nie ma problemu. Lepiej trochę więcej niż za mało.
Opublikowano
Witam

dzisiaj wymieniłem olej w mojej beti , wlałem 6 litrów syntetycu , pojezdzilem chwilke i sprawdziłem ponownie stan na bagnecie i jest 1 mm ponad maximum ;/ czy można tak jeździć czy mam troche zlać ?

pozdr

sprawdz stan z rana nim odpalisz silnik

Opublikowano

U mnie mechanik zalał 7mm za dużo - to było jakieś 600-700 ml wiec u Ciebie 1 mm to pikuś :D

A tak w temacie nie sadze żeby silnik wiedział ile ma za dużo i potrafił tyle spalić w 1000 kilometrów! Jak pali to przepali ale nie dlatego że jest za dużo :D

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano
sprawdziłem rano stan,

olej nie wychodzi ponad maximum

a po rozgrzaniu jest 1mm poza maximum

czyli wszystko ok :?:

Tak. Skoro na zimnym nie wychodzi poza max to jak najbardziej w porządku

Opublikowano
A co niby jest w instrukcji że przepali olej jak ma za duzo? :) I po co tyle agresji w wypowiedzi- gdzybym był złośliwy to bym jeszcze poprawił że juz jest NAPISANE a nikt tam teraz (w instrukcji) nic nie PISZE! :D Doczytam i ewentualnie zwrócę honor- a na której stronie w instrukcji to znalazłeś jeśli mogę prosić???
Opublikowano
A co niby jest w instrukcji że przepali olej jak ma za duzo? :) I po co tyle agresji w wypowiedzi- gdzybym był złośliwy to bym jeszcze poprawił że juz jest NAPISANE a nikt tam teraz (w instrukcji) nic nie PISZE! :D Doczytam i ewentualnie zwrócę honor- a na której stronie w instrukcji to znalazłeś jeśli mogę prosić???

Przy nadmiernym ciśnieniu oleju część nadmiaru przechodzi przez pierścienie na tłokach i jest spalana (rozwala katalizator po drodze), część zostaje wypluta na uszczelnieniu wału korbowego poprzez pierścień sprężynujący. Gdy poziom zbliży się w okolice MAX, czyli nadmiar zostanie wydalony z silnika, działanie silnika wraca do normy, pierścień sprężynujący na zimeringu wału nie przepuszcza już oleju (za niskie ciśnienie), tak samo z pierścieniami na tłokach.

A więc jest tak jak wcześniej napisałem - silnik przepali nadmiar w tempie o wiele szybszym niż normalnie spala olej. A KAŻDY silnik spala olej, mniej lub więcej, litr na 1000km i setkę na 15000km, ale spala.

Opublikowano

Max na zimnym jest OK.

A co do tego nadmiaru to nie jestem fachowcem ale jak zamiast 5,5 litra zalejemy 6,5 albo 7 litrów to czy aby uszczelniacze wytrzymają ciśnienie i nie zostaną wypchnięte\uszkodzone itp zanim zdążą przepalić (przepuścić dyskretnie) ???

Opublikowano
Jak zalejesz taką ilość to najszybciej pójdzie Ci wszystkimi uszczelkami, odmą i gdzie tylko się da wypchnie ciśnienie. To w najlepszym wypadku.
Opublikowano

Szybko zużyty tak jak youlca nipisał\a? :). To w najlepszym przypadku. szybkie zużycie oleju w nadmiernej ilości wcale nie oznacza ze odbędzie sie to w sposób bezpieczny dla silnika. Nigdzie tam nie napisali : "lej ile chcesz silnik BEZ PROBLEMU" wyreguluje poziom! Napisali tylko ze jak nam dużo ubędzie to nie powód do paniki. Nic więcej. To nie jest opis sposobu postępowania z nadmiarem oleju. Nie napisali że nadmiar jest bezpieczny6 wrecz przeciwnie. Gdyby opisany przez Ciebie sposób pozbywania sie nadmiaru był OK nie napisano by że to NIEBEZPIECZNE dla silnika, tylko napisaliby za BMW w cudowny sposób radzi sobie z nadmiarem oleju i NIE jest to niebezpieczne. Oczywiście że cisnienie wyciśnie olej ale pytanie brzmi czy oby na pewno bez ryzyka uszkodzenia? Po to masz max na miarce żeby było bezpiecznie!

Jak kolega przelał 1mm to można sie nie niepokoić ale jak przelałby 1 cm to nie radziłbym mu czekac aż olej wypłynie (nie wiadomo którędy) i cieszyć sie że to nie efekt palenia oleju.

Opublikowano

no wiesz jakby ktos przelał o 1cm oleju to byłby idiotą totalnym!!!!

a co do tego co napisałem to chyba nie umiesz czytac ze zrozumieniem!!!tam pisze jak byk: nadmiar oleju jest szkodliwy dla silnika

to chyba jasne...?????????a jak jest za duzo to oczywiste ze silnik spali nadmiar! i o co takie wonty...????????i to nie jest tak ze lejesz ile chcesz i silnik ci spali ale bez przesady! tam jest napisane ze jak lekko przelejesz to nic nie bedzie !!!!!!!!! i jak pisze ze nadmiar zostaje szybko usuniety z silnika to chyba ci co pisali ta instrukcje nie pisali by tak jakby to szkodziło silnikowi! tylko by napisali ze jak sie przeleje to mozna juz wymieniac silnik!!!!!!!!!!NIEBEZPIECZNE to znaczy ze silnik nie lubi az tyle i pozbywa sie nadmiaru!!!!!!!!!!!!!!!!!!

POZDRO!