Skocz do zawartości

Uszkodzenie chłodnicy pod zbiornikiem wyrównawczym. Zdjęcia.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam wyciek z chłodnicy, tak jak widać na zdjęciu, tuż pod zbiornikiem wyrównawczym. Płyn ucieka tamtedy w czasie pracy silnika ale poziom płynu spada tylko do poniżej tego miejsca gdzie jest wyciek (czarny element pod zbiornikiem) i więcej już go nie ubywa. W warsztacie powiedziano mi że jedyną opcją jest wymiana chłodnicy. Czy sądzicie że istnieje inne rozwiązanie, czy można to jakoś skleić?

Po drugie w zbiorniuku wyrównawczym poziom płynu oscyluje tuż przy dnie - czy w związku z tym układ chłodzenia zapowietrza sie? Silnik się nie przegrzewa, odpowietrznika na razie nie odkręcałem.

Będę wdzięczny za pomoc.

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//free.of.pl/b/biapb/chlodnica/1.jpg[/url]

www.foto.gbart.pl
Opublikowano

Pewnie nastąpiło rozszczelnienie . Możesz spróbować wyjąć zbiorniczek wyrównawczy i uszczelnić silikonem. Ja tak próbowałem ale niestety skończyło się na zakupie chłodnicy.

P.S. nie przegrzałeś go ?

Opublikowano

Nie, nie przegrzal sie. Ubytek plynu następuje tylko poziomu poniżej miejsca gdzie cieknie i potem już nie ubywa. Jestem tylko ciekaw czy możliwe jest zapowietrzenie układu.

Kiedy byłem u mechanika to jeden z nich do drugiego powiedział coś o uszczelnieniu silikonem, ten odparł mu że "silikonem to wiesz co sobie możesz uszczlnić" ;-]

Zastanawiam się czy zaklejenie tego z zewnatrz tam gdzie cieknie np poxipolem coś by dało?

www.foto.gbart.pl
Opublikowano
Śliczne dzięki za znalezienie schematu. W jaki sposób zdemontować zbiornik wyrównawczy? Czy trzeba spuścić z chłodnicy płyn?
www.foto.gbart.pl
Opublikowano
?? Wyciekło ze zbiornika wyrównawczego więc brakuje około 0,5 litra chłodziwa w układzie i to wszytko, poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym nie jest równy temu w chłodnicy. Stąd pytanie czy trzeba spuszczać płyn z chłodnicy i silnika.
www.foto.gbart.pl
Opublikowano
Śliczne dzięki za znalezienie schematu. W jaki sposób zdemontować zbiornik wyrównawczy? Czy trzeba spuścić z chłodnicy płyn?

Żeby ściągnąć zbiornik wyrównawczy trzeba wyciągnąć chłodnicę z auta, wtedy wszystko można zrobić, jak pan Bóg przykazał.

Kup uszczelkę nr3 ze schematu w aso (około 11zł).

Spuść płyn, wyciągnij chłodnicę i do dzieła. Odkręcasz imbusy trzymające ten czarny plastik na górze zbiornika wyrównawczego i demontujesz go(oczywiście korek też odkręcasz). Następnie za pomocą 2 śrubokrętów podważasz na górze zbiorniczek i powoli wychodzi on do góry z uchwytu,a szczelina przez którą leciał płyn powiększa się... Jak zobaczysz schemat z realoem,to wszystko będzie jasne. Uważaj, żeby niczego nie połamać!!! Zmień uszczelkę i dowiesz się,że i tak cieknie.... a później zostanie Ci już tylko wymiana chłodnicy... standard :mad2:

A może akurat się uda :cool2:

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Hehe, no kolego, możesz sobie pojeździć z tym wyciekiem, ale szukaj juz nowej chłodnicy, wiele nie ździałasz, układ chłodzenia w BMW nie jest jakimś mega przemyślanym wynalazkiem ;) Ja mam malytki wyciek w miejscu technologicznie nienaprawialnym (jedynie poprzez "drutowanie") i jeżdżę z tym, jak zacznie sie lać ciurkiem to wymienię :cool2:
Opublikowano
Hehe, no kolego, możesz sobie pojeździć z tym wyciekiem, ale szukaj juz nowej chłodnicy, wiele nie ździałasz, układ chłodzenia w BMW nie jest jakimś mega przemyślanym wynalazkiem ;) Ja mam malytki wyciek w miejscu technologicznie nienaprawialnym (jedynie poprzez "drutowanie") i jeżdżę z tym, jak zacznie sie lać ciurkiem to wymienię :cool2:

powodzenia - ja mam inna nature - juz bym wymienial - ale ja bez autka nie pracuje.... :|

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia

Opublikowano

powodzenia - ja mam inna nature - juz bym wymienial - ale ja bez autka nie pracuje.... :|

Ja nie jestem aż tak pedantyczny, a w Twoim samochodzie zapewne znalazłbym wiele niedomagań o których nie wiesz, i co, nagle być zaczął naprawiać? :norty: Kilka kropel płynu na dzień mi nie przeszkadza, pozdrawiam, ja bez samochodu ani nie pracuję ani się nie uczę. Pozdrawiam

Opublikowano

Ja nie jestem aż tak pedantyczny, a w Twoim samochodzie zapewne znalazłbym wiele niedomagań o których nie wiesz, i co, nagle być zaczął naprawiać? :norty: Kilka kropel płynu na dzień mi nie przeszkadza, ja bez samochodu ani nie pracuję ani się nie uczę, robię ponad 2000km miesięcznie, więc. Pozdrawiam

Opublikowano

Co innego przyslowiowa dziura w chlodnicy, a co innego wymiana o-ringa pod zbiorniczkiem wyrownawczym.

Opublikowano
...

Ja nie jestem aż tak pedantyczny, a w Twoim samochodzie zapewne znalazłbym wiele niedomagań o których nie wiesz, i co, nagle być zaczął naprawiać? :norty: Kilka kropel płynu na dzień mi nie przeszkadza, pozdrawiam, ja bez samochodu ani nie pracuję ani się nie uczę. Pozdrawiam

Jednakze nie jezdzilbym z mala iloscia plynu, tylko sprobowal jak napisal mattiss, jesli uszczelka malo kosztuje warto sprobowac.

Ewentualnie kupic sprawny drugi zbiorniczek.

Co do moich niedomagan, moze cos ktos znajdzie (choc mam nadzieje ze nie) ale na biezaco staram sie robic wszystko, poniewaz autko to moje zrodlo zarobku, wiec nie zwlekam z niezbednymi naprawami.

Daj znac czy sama uszczelka pomogla :)

Gdyby pan Bóg był za przednim napędem - chodzilibyśmy teraz na rękach ;)

http://miniurl.pl/becia

Opublikowano
też mi puszczał zboiorniczek i niestety pomogła tylko wymiana na nową. Tą usterke naprawisz na krótki czas. Ja wymieniłem chłodnice i mam spokój. Nie grzeje się, nie wycieka, a wskazówka stoi jak [BAD] ;) pozdro
Pozdrawiam !!!