Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Next year na wiosne chciałbym zakupić jakieś autko. Myślałem nad Audi A6 ale mi odradzają bo ma wielowachaczowe aluminiowe zawieszenie którego koszt naprawy/wymiany jest dość koszmarny zaś diesle 2,5 TDI V6 to istna maszyna pełna awarii. Zastanawiam sie na E39 98r-00r + automatic transmition ale jaki silnik byście mi zaproponowali. Wstępnie byłem zainteresowany 2,5 TDI lecz w tych rocznikach to przebiegi poniżej 180k km nie występują i boje się ,że jak coś padnie w tym dislu to naprawa mnie zabije . Zaś engine 520 jest tańszy z zakupie/serwisowani i przebiegi te auta mają jakieś ok 140 k km. Wadą jego jest to ze benzyna kosztuje ok 4 zł i pali jakieś 12 l/100 a diesel ok 9l/100 przy 3,6 za litr. Jestem w kropce i proszę o rady/pomoc.
Opublikowano

Witam!

Zanim zadasz tyle pytań przeglądnij forum.

Było wiele o awaryjności, zaletach, wadach i spalaniu.

Mam wrażenie, że nie stać cię na to auto skoro 12l/100km to drogo.

Jak ja jeździłem 2.5 diesel to palił conajmniej 12 :D

W E39 zawieszenie z tyłu i z przodu też jest aluminiowe .

Pozdro!

Opublikowano
czytałem sporo na forum o tych dislach i wiem ze te TDS to chyba raczej są do Du..y :duh: zaś dobre i bez awaryjne są 2,5 CR . I chyba benzynka 2,3 czy 2,5 lub 2,8 będzie bardziej żywotniejsza. Ogolnie to jeśli chodzi o spalanie to jestem troche zdegustowany po tym jak mi E36 z M43 paliła 12 w manualu (bo myślałem ,że mały silnik będzie ekonomiczniejszy ). :mad2:
Opublikowano
czytałem sporo na forum o tych dislach i wiem ze te TDS to chyba raczej są do Du..y :duh: . :mad2:

Do d...y to moze byc kazdy samochod.Ja nie nazekam na TDS-a wrecz jestem zadowolony.Moze jest podatny na przegrzanie ale nie uwarzam zeby odrazu byl do bani.Miesiecznie robie okolo 2500-3000tys i jeszcze nigdy mnie nie zawiodl.Dopiero robie pierwsza naprawe , padla sprezarka klimy.Bylem na poludniu wloch gdzie byly upaly po 35s i radzil sobie.Smigal az milo po gorach a jechalem rodzinka pelen bagaznik po sufit.Mi sie wydaje ze problemem jest dbanie o bunie, nie wystarczy wybulic na zakup jeszcze sa tematy eksploatacyjne i tu sie zaczyna czasami bol np lanie wody do chlodnicy i tym podobne patenty.

Pozdrawiam

Opublikowano
12l to rzeczywiscie sporo...... :P a co powiesz kiedy ponizej 20 nie schodzi nigdy !!!!!!! norma to 20-25 l/100 km wiec chyba nie ma czym sie lamac.....jesli chcesz jezdzic w miare szybko i oszczednie polecam 530 d .....tylko ze tania pewnie to nie bedzie

De' sant de' Salvadore

Idąc na śmierć śmieję się

Opublikowano
Myślałem nad Audi A6 ale mi odradzają bo ma wielowachaczowe aluminiowe zawieszenie którego koszt naprawy/wymiany jest dość koszmarny Zastanawiam sie na E39 98r-00r + automatic transmition ale jaki silnik byście mi zaproponowali. Wstępnie byłem zainteresowany 2,5 TDI lecz w tych rocznikach to przebiegi poniżej 180k km nie występują i boje się ,że jak coś padnie w tym dislu to naprawa mnie zabije . Zaś engine 520 jest tańszy z zakupie/serwisowani i przebiegi te auta mają jakieś ok 140 k km.

To serii 5 też nie kupuj ponieważ również ma zawiechę aluminiową i wielowachaczową.

Nie było silników TDI w BMW.

Jak chcesz auto z 98 i mówisz że ma 140tys i najgorsze że w to wierzysz to nie wiem w jakim ty świecie żyjesz.

Jak już się napalisz na 5 i uzbierasz kasę oraz przemyślisz to że musisz wydać parę stówek miesięcznie na utrzymanie wozu to kup sobie diesela bo raczej stawiasz na niego. Szukaj z silnikiem 3.0d lub 2.5d 163KM (po lifcie, nie tds)

Opublikowano

najlepsze sa te rozmowy ile pali komu auto..

sa to rozmowy o niczym!!!!

moje poprzednie auto a4 1,8 t palilo mi okolo 10,5 po miescie.

a nowemu wlascicielowi pali 18 litrow.....

na spalanie ma zatem glownie wplyw wlasciciel a nie auto....

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

CZĘŚCI ZA GROSZE-skrzynie od 250zl,mosty tylne od 150zl,zawieszenia,blachy

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

zawieszenie to tez kwestia tego czy chociaz troche w ramach zdrowego rozsadku uwazamy na dziury

jeden dobije wahacze po miesiacu,innemu starcza na dwa lata!!!

technika i styl jazdy panowie.

oraz jakie czesci uzywamy..

jak kupuje sie bmw e39 a potem wahacze z tajwanu po 100 zl,to nie ma sie co dziwic ze robi sie zawieszenie co 3 miesiace!!

apotem wlasciciel tajwanskiego bmw napisze-awaryjne!!

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

jezdzilem a6 2,5 tdi i przy dobrym serwisie i odpowiednim traktowaniu jest to bezawaryjna i dobra jednostka

problemy sa z rozrzademi pompa, ale jak zrobi sie to raz a porzdnie to jest luz

nie ma sie co dziwic za a6 czy bmw e39 sa awaryjne,jesli na granicy z niemcami ma miejsce cud!!!

przebiegi w dizlach z 400 tysiecy zamieniaja sie w 140!!

a potem sa dramaty

za dobre bmw trzeba dobrze zaplacic.

nie ma okazji

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

dzisiaj ogladalem passata z 2003 roku co moj kolega kupil okazyjnie za 28 tys w dizlu....

po dokladnych ogledzinach ten sliczny srebrny passat okazal sie ex taxi a sliczna tapicerka to "skora z plastikowej krowy"

uwielbiam takie akcje...

WYPRZEDAŻ CZĘŚCI E30 E34

#####Kasacja aut#####

tel.787482121

gg 208272

Opublikowano

Kup 528i, przeszukaj forum i bedziesz wiedzial dlaczego

To najrozsadniejsza jednoska wg. mnie do E39 i nie mowie tego tylko dlatego, ze mam wlasnie taki samochod.

Opublikowano
do Du..y

Do d...y to

Naruszenie pkt. 4, rozdz. I Regulaminu BKP.

Proponuję dokładnie zapoznać się z treścią Regulaminu BKP i przestrzegać, pod rygorem określonych w nim sankcji.

:evil:

Opublikowano
Kup 528i, przeszukaj forum i bedziesz wiedzial dlaczego

To najrozsadniejsza jednoska wg. mnie do E39 i nie mowie tego tylko dlatego, ze mam wlasnie taki samochod.

Spotkałem sie także z takimi opiniami ,Dobry stosunem wielkości auta do mocy silniki i momentu obrotowego. Przy normalnej jeździe mozna osiągnąć wynik spalania ok 13. I mysle ze ten silnik będzie bardziej żywotniejszy niż diesel.

PS.

Moderatora przepraszam za Naruszenie punktu 4

Opublikowano
nie kupuj tds bo to straszny muł i pali jak smok, to by bylo tyle narzekania a co do plusow, to jest wygodny, malo awaryjny, i podnosi ego facetowi bo za punciakiem nikt oka nie pusci wiec chyba warto a do tego mozna znalesc te ktore maja ponizej 200 kola przebiegu ,moj ma 190 ,orginal odkupiony z plebani ,radio maryjne bylo tylko jedyna stacja ktore radio wyszukiwalo
czy jestem mądrym i dobrym czlowiekem?zdarza mi sie byc.
Opublikowano
nie kupuj tds bo to straszny muł i pali jak smok

Z tym sie do konca nie zgodze - jesli oczywiscie porownamy 525tds do 530d, to logiczne ze tds wypadnie gorzej i pod wzgledem spalania i pod koatem osiagow.

natomiast jak na auto o tej masie to spalanie (u mnie ok 8,5-9l po miescie) nie jest znowu takie wysokie, a elastycznosc jest duzo lepsza niz 520.

Facet z próchnicą grał w kości i... wypadły mu cztery szóstki.
Opublikowano
Nie kupuj tylko 2l silnika. Ja jestem szcześliwym posiadaczem e39 z tym motorem ale niestety żałuję że nie mam więcej mocy.

Pozdro

mocy zawsze będzie brakować co by sie nie kupiło aż do M5, ja mam 528 i jakos mi mało tej mocy :(

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

bardzo subiektywne odczucie - mowie o poczuciu braku mocy

doloze swoje 3 grosze... zanim kupilem moj 530d naczytalem sie o czipowaniu, bo tez chcialem dokonac tego zabiegu, po kupinie okazalo sie, ze mocy jest naprawde sporo i do jazdy na granicy bezpieczenstwa/rozsadku jest jej wystaraczajaco - jezdze samochodem 1,5 roku i uczucie to nie minelo

wyleczylem sie z czipowania - tym bardziej, ze sa pewne ryzykowne obszary (skrzynia, turbina, wtryski)

podsumowujac, mysle ze dla wielu e39 530d w wersji cywilnej 193 km powinno wystarczyc

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
nie zgadzam się z twierdzeniem, że 525 tds jest mułem, zwłaszcza po modzie (u mnie 80-120 na IV 8,5s)- kolego, który piszesz te rzeczy, może masz coś z silnikiem nie tak...
Opublikowano
czyli widze Bono ze po poltora roku wciaz Ci nie brakuje mocy,to dobrze , bo ja ciagle mysle o M.....power

De' sant de' Salvadore

Idąc na śmierć śmieję się

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ano wystarczy... 193km wystarczy do ladnego bujniecia tej karocy, opon nie pale, wiec jest gites :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Gorąco poleca 528 naprawde dobry samochód jeżdzę od 99 roku 528ia rewelacja tylko naprawde nie pan Heniu z młotkiem tylko dobry serwis tzn. taki który zajmuje się bmw, a nie złota rączka do wszystkiego, a jeżeli chodzi o zawieszenie to zdecydowanie najlepsze w swojej klasie i bardzo dobrze że aluminiowe