Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wiatm, mam problem, silnik (2500 w benzynie) mi bierze olej i to 5 lit od wymiany do wymiany i chyba stracil mocy. Jestem pierwszym wlascicielem i normalnie uzytkowałem, silnik nie przegrzany, nie ma dymku z wydechu, nic nie wykapuje z pod silnika, praca silnika w normie. Co moze byc przyczyna????????????????
Opublikowano
sprawdź dobrze czy na zimnym silniku (na zimnym najlepiej to widać) nie dymi na szaro przy wciskaniu pedału gazu (oczywiście nie za ostro z tym gazem na zimnym), bo coś mi się nie chce wierzyć że nic nie dymi, skoro mówisz że nie ma wycieków. Olej sam z siebie nie znika. Prawdopodobnie pierścienie puszczają i kompresja padła (to by też tłumaczyło spadek mocy).
Opublikowano
nemas vodu v oleji,nebo olej ve vode???? jestli jo,tak praskle tesneni po hlavou :(

pierwsze zdanie zrouzmialem ale niestety drugiego juz nie ;) Widze ze mamy tu kolegow z zagranicy ;)

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
pierwsze zdanie zrouzmialem ale niestety drugiego juz nie ;) Widze ze mamy tu kolegow z zagranicy ;)

Skoro w pierwszym mowa jest o oleju w plynie chlodzacym lub odwrotnie, to zapewne drugie mowilo o uszkodzonej uszczelce pod glowica :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
aby na pewno lekko nie poddymia? może nie wiesz, najlepiej daj się komuś przejechac a sam jedź za swoim autem, miałem taką pare lat temu i pamiętam, że miała to samo , oleju nie zmieniałem bo na 10000 km wlewałem go dużo więcej niż na wymiane potrzeba - z 2-3 razy więcej. Ale silnik oliwke jadł i pracował dobrze a potem sprzedalem to i już - polecam bo cie zeźre :D
Opublikowano
mi bierze 4 litry od wymiany do wymiany i jakos sie tym nie przejmuje. Ale w moim przypadku auto nie traci an mocy. Poprostu bierze. Ale tez czesto obroty podchodza na czerwone pole :twisted:

www.bts-bmw.pl

Opublikowano
mi bierze 4 litry od wymiany do wymiany i jakos sie tym nie przejmuje. Ale w moim przypadku auto nie traci an mocy. Poprostu bierze. Ale tez czesto obroty podchodza na czerwone pole :twisted:

Też masz coś nie teges, może nie czujesz ze spadła Ci moc bo od początku masz za mało mocy i nie wiesz o tym ;)

Całkiem możliwe.

Opublikowano
Wiatm, mam problem, silnik (2500 w benzynie) mi bierze olej i to 5 lit od wymiany do wymiany i chyba stracil mocy. Jestem pierwszym wlascicielem i normalnie uzytkowałem, silnik nie przegrzany, nie ma dymku z wydechu, nic nie wykapuje z pod silnika, praca silnika w normie. Co moze byc przyczyna????????????????

A nie zmienileś może przypadkiem oleju ostatnio ? :) Teoretycznie sprawny silnik nie powinien brać dużych ilości żadnego "normalnego" oleju ale na prawde wiele zależy jego jakości zwłaszcza jeżeli silnik nie jest już w idealnym stanie.

Mojemu znajomemu m50b25 w E36 bral nawet do 1 litra/1000km oleju Mobil 1 10w40 kiedy wskazówka obrotomierza często zaglądała na czerwone pole - po zmianie na Castrola RS 10w60 od wymiany do wymiany nie dolewa więcej niż litr...

Pozdrawiam

Opublikowano
wiadomo ze styl jazdy wplywa na ilosc pozeranego oleju:P pozs tym jego jakosc-marka tez. w moim przypadku mobil 1 10w40 nie byl odpowiedni i mi sporo moja bunia pila olejku. teraz jezdze na valvoline dura blend diesel 10w40 i prawie nic nie bierze. naprawde duza roznica, tylko valvoline ten akurat sporo drozszy jest, ale tym autem chce jeszcze pojezdzic....
Opublikowano

Też masz coś nie teges, może nie czujesz ze spadła Ci moc bo od początku masz za mało mocy i nie wiesz o tym ;)

Całkiem możliwe.

no tylko ze moja bunia chodzi rowno z innymi m50b25 ;) Jezdzielm an oleju Texaco a teraz na Valvoline max life oczywisice oba polsyntetyki.

www.bts-bmw.pl