Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam!! panowie chciałbym odłączyć orginalny subwoofer w e39 i zatąpic go innym. Interesuje mnie kostka która jest podłączona do orginalnego wzmacniacza. Ma ona osiem pinów, domyślam sie ze któreś są sygnałowe z radia. Nie chcąc prowadzić nowych sygnałów przez całe auto chętnie podpioł bym sie pod te orginalne. Wiecie może które piny sa odpowiedzialne za sygnał z radia??
Opublikowano
Poprostu 8 pin, bo są 4 głosniki, czyli 4 pary kabli - żadnej filozofii :) - kable nie idą z radia, tylko ze wzmacniacza ;) - nie trzeba schematu :)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
hmmm, chiba sie nie zrozumieliśmy, kiedy ogłącze tą kostke to wtedy subwoofer nie pracuje, a wszystkie inne głosniki graja, wiec to chyba musi byc kostka zasilająca wzmacniacz. To jak poprowadzone są sygnały do wzmacniacza?? Gdzie moge ich szukac??:))
Opublikowano

Witam

Chyba sie nie zrozumieliśmy :)

Jakbyś odłączył zasilanie wzmacniacza, to żaden głośnik by nie grał.

Do wzmacniacza dochodzi zasilanie oraz sygnał z radia. Ze wzmacniacza wychodzi wzmocniony sygnał na każdy głośnik z osobna (do subwoofera, tak jak napisał Sebast, wychodzą cztery pary kabli, bo w subwooferze są cztery głośniki - nic więcej)

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
ok, to z której strony wzmacniacza jest kostka z zasilaniem i sygnałem z radia??
Opublikowano
chyba jednak pomylilem wzmaciacz z subwooferem:)) myślalem ze wzmazniacz jest blizniaczo zainstalowany z subwooferem nad tylna półką. Jak radzicie, jak podłaczyć kolejny wzmaciacz zasilajacy nowy sobwoofer wykorzystując orginalne kable sygnalowe? zeby nie ciągnąc nowych z radia... Orginalny subwoofer byłby wtedy odłączony. Dalo by rade cos takiego zrobic?
Opublikowano

Witam

Spokojnie można wykorzystać to złącze ośmiopinowe i stamtąd pociągnąć sygnał hi-pot do innego subwoofera.

Jaką masz wersję wzmacniacza? Hi-Fi czy Top Hi-Fi (można sprawdzić na liście wyposażenia albo licząc złącza we wzmacniaczu)? Pytam, bo w wersji Top Hi-Fi wzmacniacz ma equalizer subwoofera regulowany automatycznie w zależnosci od prędkości.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

la liście wyposazenia mam cos takiego:

0677 HIFI- SYSTEM PROFESSIONAL

Czyli pewnie nie top hifi. Normalnie wpiąć sie w piny które podłączone są do wzmacniacza, które to piny? AA no i gdzie szukac wzmacniacza:)?? A orientujesz się może jeszcze jakie napięcie ma sygnał??

Opublikowano

Witam

1. Tak jak napisałem wcześniej, wzmacniacz jest w bagażniku po lewej stronie, za tapicerką.

2a. W Twoim modelu subwoofer można podłączyć do wzmacniacza:

Złącze 26pinowe we wzmacniaczu, piny:

10 - żółty/czarny - lewy+

11 - żółty/szary - lewy-

12 - niebieski/czarny - prawy+

13 - niebieski/szary - prawy-

2b. Albo można podłączyć do ośmiopinowej kostki obecnego subwoofera:

Złącze 8pinowe przy subwooferze, piny:

2 - żółty/czarny - lewy+

3 - żółty/szary - lewy-

4 - niebieski/czarny - prawy+

5 - niebieski/szary - prawy-

Są tam sygnały o wysokim potencjale, więc musisz podłączyć je do wejść Hi-Pot (Hi-Level, High Voltage).

Pozdrawiam

typer

Opublikowano
hmm, niebardzo rozumiem + i -. Jezeli chodzi o sygnał to rozumiem ze "-" w tym przypadku to "masa"?? albo sie mysle bo piszesz to ze to są wyjscia hipot. Mam wzmacniacz rockford fosgate ze standardowymi wejesciami sygnałowymi na "czincze" I jak to teraz zrobić, podłaczyć sie pod sygnały przed orginalnym wzmacniaczem, zeby bylo dobrze??
Opublikowano
czyki tak jak kolega wyzej napisał bez adaptera Hi => Low sie nie obejdzie?? Wiecie gdzie cus takiego mozna kupic? Te z allegro sie nadają??
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Sorka, ze odsiezam temat. Ale chciałbym sie dowiedziec dokladnie o rozpiske pinow ktore sa podłaczone do wzmacniacza. Mam taki wzmacniacz jak na tej aukcji:

http://www.allegro.pl/item305723920_bmw_wzmacniacz_dsp_hifi_profesional_do_e39_e38_e53.html

Chcialbym wpac adapter hi=>low przed wzmacniacz, ale ta rozpiska pinow ktora wyzej podał kolega typer nie pokrywa sie z tymi kolorami ktore mam w kostce podlaczonej pod wzmacniaczz.. chyba ze cos zle patrzee:)).

Z gory dzieki za pomoc...

Pozdrawiam

• 2 lata później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat, zeby nowego nie zakladać.

Czy ktos ma i mógłby się podzielić całą pinologią kostek we wzmacniaczu HiFi (wersja dwie kostki) ?

Chce zastąpić ten wzmacnaicz innym i chcialbym wiedziec o wszystkich sygnałach.

Dzieki i pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
gdzie najlepiej podlaczyc sie pod tylne glosniki ?? nie chce ciac kabli przy wzmacniaczu. myslalem aby pociagnac prosto z glosnika ale obawiam sie, ze trzeba cala polke rozebrac razm z siedzeniami. mam racje??
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

ja mam taki problem że z przodu grają głośniki w tylnych drzwiach ledwo co a subwoofer i głośnik w podsufitce wcale,generalnie brak basu

zamontowane jest wszystko fabryczne navi,sub itd

gdzie szukac przyczyny?w kablach?w navi?

problem rozwiązany końcowka mocy w tunerze była spalona,300pln i gra jak trzeba

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja chciałem zapytać czy ktos wie co dokładnie siedzi w seryjnym subwooferze w e39 touring?

Jaki tam jest głośnik oraz jaka to obudowa? Pytam bo chcę sobie poprawić audio i chciałem w związku z tym dołożyć subwoofer. zastanawiam się czy lepiej kupić oryginał fabryczny czy coś na jego wzór zbudowac , czy może wszystko od podstaw robić inne?

Może ktoś posiada jakiś schemat budowy tego subwoofera?

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
  • 2 lata później...
Opublikowano

Witam wszystkich :)

Odgrzeje tego starego kotleta,bo mam taki problem:

Zakupiłem konwerter ACV dokładnie taki: http://www.elektrodor.pl/konwerter-sygnalu-2-kanalowy-klasy-premium-acv.html podłączyłem wszystko niby tak jak ma być według instrukcji i według tego jak niżej....

Witam

2b. Albo można podłączyć do ośmiopinowej kostki obecnego subwoofera:

Złącze 8pinowe przy subwooferze, piny:

2 - żółty/czarny - lewy+

3 - żółty/szary - lewy-

4 - niebieski/czarny - prawy+

5 - niebieski/szary - prawy-

Są tam sygnały o wysokim potencjale, więc musisz podłączyć je do wejść Hi-Pot (Hi-Level, High Voltage).

Pozdrawiam

typer

i lipa nie działa,kostki od ori subwoofera nie odcinałem,tylko wpiąłem się w te kable dokładnie jak w tym opisie,subwoofer odłączony nie działa konwerter, podłączyłem sub pod wtyczkę i konwerter się zaświecił,czyli działa,niestety po podłączeniu wzmacniacza niby gra,ale bardzo słabo,basu zero,tylko sopran słychać,wzmacniacz podkręcony na max tak samo i konwerter,więc o co tu może chodzić :?: