Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jednio mówią że lepsze soczewki, można ringi montować itp. Ale ja się zastanawiam jak to jest. Soczewki były bodajże do 95r (e36) potem były zwykłe więc chyba gorszych by nie montowali tylko lepsze. Tak mi się zdaje. Nie wiem jak przy soczewkach bo nie miałem doczynienia ale przy zwykłych Bosha żarówki przepalają szkło i robi się ono na początku lekko żółte aż do jasnego brązu. Po kilku latach wypadałoby zmienić szkła widoczność się wtedy poprawia
Opublikowano

Witam !!!

Adam318 dobrze mówi lampy z soczewkami byłymontowane właśnie chyba do 95 roku po czym BMW zrezygnowało w tym modelu z soczewek i montowali zwykłe. Pytanie dlaczego ? tego niestety nie wiem ale może ktoś sie wypowie i nam wyjaśni.

Pozdrawiam

Opublikowano
Jak w temacie Jest jakas roznica ? Ktores sa bardziej trwalsze ? Lepiej swieca ? Prosze o opinie

Po co drugi temat zakładasz o tym samym :?: :duh:

Opublikowano
nie o tym samym bo teraz znalazlem cale lampy bosha za 160zl i cale zkw to i to to SOCZEWKI i pytanie odnosilo sie wlasnie bosh czy zkw ale to i to to soczewka :P a swoja droga interesuje mnei czemu po 95 roku nie dawali soczewek
Opublikowano

Montowali już od 94 roku i nie prawda że prawie wszystkie nowe mają soczewki. Prawie to...itd. :)

A po co zmiana? No przecież nie zmieniali żeby pogorszyć oświetlenia drogi chyba nie?

Odpowiedź może być jedna, zmienili żeby polepszyć.

Ktoś tu na forum przeszedł już te dwa typy lamp i opisywał to tak mniej więcej:

- soczewki ok,

- zw. szkła rewelacja,

- zw.szkła+ksenon super rewelacja.

Powiadają, że używanie szukajki obcina paluchy, porywa dzieci i odmóżdża, ale to chyba bzdura...

http://www.konstel.webs.com

Opublikowano

Różnica między ZKW i Boschem jest nieznaczna - do ZKW na pewno łatwiej klosz kupić i wymienić. U mnie lampa ZKW z 94 roku i nic nie ściemniało - można by powiedzieć w idealnym stanie.

Nowe bez soczewek jaśniej świecą (jednak soczewka trochę blokuje światło) - choć szczerze mówiąc te soczewkowe też dobrze świecą.

Opublikowano

Mam soczewki ZKW. Kolega ma zwykle szkla, nie wiem ktorej firmy ale swieca inaczej ale swiatla jest wg mnie tyle samo. Z moich obserwacji wynika ze soczewki nie oslepiaja kierowcow z naprzeciwka. Jak stoje za kims to b.wyraznie widac pozioma linie powyzej ktorej jest cien a nie swiatlo.

Soczewka nie zatrzymuje swiatla tylko skupia swiatlo w wiazke. W niektorych samochodach sa jakby "przydymione" wtedy swieca slabiej. Na forum jest dokladna instrukcja ze zdjeciami jak to ladnie wyczyscic.

Opublikowano
Lampy z soczewkami mają żarówki H1, a tzw. zwykłe lampy mają żarówki H7 i sam taki typ żarówek uznawany jest za efektywniejszy, jeżeli nie najefektywniejszy z wszystkich lamp halogenowych. Taka różnica i prawdopodobnie BMW zrobiło taki myk w celu bycia przed konkurencją (w tamtych latach). Lepszy efekt zapewniają tylko lampy ksenonowe - pod warunkiem poprawnego montażu oczywiście. To, że wszystkie nowe auta mają soczewki - bzdura - radzę się dobrze przyjrzeć - nawet nowym BMW. Co do rodzaju lamp, które kupić - jeżeli chodzi o używane - to te w lepszym stanie oczywiście. Może warto jednak przemyśleć czy nie kupić na przykład całkiem nowych zamienników. Ja mam jeden z DEPO od pół roku i kompletnie nie mogę mu nic zarzucić. Pozdrowienia.
Opublikowano
Zkw bo masz wszędzie duzo zamiennikow jak ci przypadkiem kamyk szkielko zniszczy za 90pln kupujesz nowy zamiennik z ramką.a tak na marginesie nie wazne czy zkw czy bosch wazne żeby oryginał nie kupuj rzadnych plastików
  • 7 lat później...
Opublikowano

Odgrzeje kotleta dosyć konkretnego. Chce u siebie wstawić lampy takie jak były w oryginale (mowa o soczewkach bo mam spryski).

Wszędzie są Hella, Bosch, ZKW...które były fabrycznie montowane, wie ktoś może?

U mnie na aucie aktualnie jedna z lamp do bosch a druga to jeszcze jakaś inna (nie pamietam teraz ale na pewno nie bosch)...

Opublikowano

bosch i zkw. Jakbyś czytał co piszą ludzie wyzej to nie musiałbyś czekać na odpowiedz.

Hella to dobry zamiennik, Bosch I ZKW stosowano razem i zamiennie i oba są oryginalne.

szukam
Opublikowano

kolego to że Bosch i ZKW to już wiem. Nie wiedziałem czy Hella.

A pytanie moje brzmiało nie czy Bosch i ZKW to oryginały tylko jakie były montowane fabrycznie w danym aucie...czy to da się jakość sprawdzić?

np tam gdzie były spryski to tylko Bosch albo tylko ZKW lub np w coupe były bosch a w innych zkw lub na odwrót...

moje e36 ma być jak fabryka dała stąd taka dociekliwość...czy na podstawie VIN da się sprawdzić jakie fabrycznie były lampy?

wnioskuję że skoro jedna z moich lamp to BOSCH (druga jakieś made in czech republic) to są duże szanse że jadnak fabrycznie wyszedł z Bosch...