Skocz do zawartości

Naprawa czy wymiana - silnik 2.5 24V

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poproszę o radę, bo nie wiem co robić

Sprawa wygląda tak:

W moim aucie rano przy zapalaniu słychać stukot- po paru sekundach ustaje. Słychać go zawsze rano, od czasu jak kupiułem auto- a mija już rok jak je mam. Oprócz tego jak silnik się nagrzał na wolnych obrotach słychać było stuki w okolicy Vanosa. Czasem też dochodził jakiś stukot spod auta przy wolnych obrotach. Za namową kolegów wymieniłwm Vanosa na używany i myślałem, że problemy się skończą. Po wymianie stuki Vanosa ustały, ale rano stukot pozostał. Po jakiś 20.000 km Vanos znów zaczął stukać :(. Ale miałem akurat wymianę oleju, przeszedłem na pełen syntetyk no i stukot Vanosa ustał :shock: .

Pozostał więc stukot rano i po nagrzaniu auta delikatnie wyczuwalne stukanie pod spodem auta jak gdyby.

Poi kolejnej wymianie oleju znów syntetyk nasiliło się stukanie spod auta. Pomyślałem może wlać jakiegoś doktorka to stukanie się zmniejszy. No więc wlałem i znowu kurde zaczął stukać Vanos, a stukot spod auta troszkę ucichł.

CO zrobić?????

Wymienić Vanosa na nowy- koszt ok 1500i sprawdzić hydropopychacze i jak to one stukają wymienić tu pewno grubo powyżej 2000.

Czy

Kupić używany silnik z mniejszym przebiegiem?????

Mój ma 250 tys nie bierze oleju nadal jest moc. Tylko stuki mnie wnerwiają.

Proszę o poradę bo cały czas myślę i nie wiem co robić.

Wywalę np 3500 na naprawę motoru a np po 30000 siądą panewki albo co innego?

Kupię nowy silnik osłucham będzie git a będzie brał olej albo licznik będzie cofnięty???

Kurcze nie wiem co robić. Help

Sorry za rozpiskę.

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

moje byłe BMW e34 525i '93

e60 520i Tata

e87 120i Mama

http://www.damp479.bravehost.com

Jeżeli się nie otwiera spróbuj jutro :)

Opublikowano
mi tak stukło przy konczącej sie panewce,tylko ze po jakim dłuzszym okresie całkiem ja zerwało
Opublikowano
To co radzicie?

Wymienić na inny motorek?

Chopie nie rób nic pochopnego. Primo - sprawdż popychacze, zalej markowym olejem np: Castrol TWS 10W60 - pod warunkiem, że nie pije Ci oleju. Wymiana motoru to ostateczność.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Jeżdże na markowym oleju- Castrol 5w 40

Vanos mnie nie martwi. To najniższy koszt wymiany- 1500 z robocizną.

Martwią mnie stuki rano i spod auta. Mam obawy, że to może któraś panewka się kończy.:(

Poważnie myślę nad wymianą motora, gdyż Vanos+ popychacze to ok 4000 zł

Za tą cenę faktycznie można już kupić drugi silnik ponoć w niezłym stanie.

Co robić????

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

Opublikowano
Co robić????

Wedlug mnie najlepszym rozwiazaniem (moze nie najtanszym) byla by wymiana calego silnika. Moglbys transplantowac wiekszy o lepszych osiagach i z mniejszym przebiegim.

Co bedzie jezeli wymienisz vanosa,popychacze,panewki a silnik dalej bedzie stukal? :?

Opublikowano

Też tak myślę. Gdyby nie ryzyko związane z zakupem uyżywanego motoru to w cale bym się nie zastanawiał nad wymianą- zrobiłbym to od razu.

A tak i tu i tu ryzyko :(.

Koszty przemawiają za wymianą, ale i to może być niepewne- kuupuje się przecież kota w worku. :(

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

Opublikowano
Gdyby nie ryzyko związane z zakupem uyżywanego motoru to w cale bym się nie zastanawiał nad wymianą- zrobiłbym to od razu.

A dowiadywałeś się ile kosztuję nowy short block?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Vanos - hm, teoria mówi, że jest dożywotni, a jedyny odgłos z niego to charakterystyczne grzechotanie i wtedy wymienia się napinacze, do tego można przy okazji dokupić 3 blaszki (pierścieniowe) montowane w nowszych vanosach - automatyczna niwelacja luzów wzdłuż wałka, koszt niewielki.

Hydrauliczne regulatowy luzu zaworów - prawdopodobnie króryś się skończył, koszt? zrób to sam... popychacze musisz kupić niestety

Wymiana silnika - hm... a znajdziesz PEWNY silnik?

Na Twoim miejscu jeździłbym, aż aktualny silnik się skończy i potem bym się martwił...

Kai
Opublikowano

Też myślełem, żeby jeżdzić aż się skończy silnik. Ale kiedy silnik na "raka" to niewiadomo kiedy padnie- za rok, za dwa, za pięć, jutro? :(

A jeżeki rak jest uleczalny to potem szkoda zaniedbania i kolosalnych wydatków.

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Więc wymieniłem dzisiaj Vanos- nówka sztuka+ koło.

Cena koszmarna!

Wymiana + vanos+ uszczelki to 1950 zeta :shock:

Ale mam nadzieję że teraz będzie spokój. Mechanik mówił, że to cykanie spod auta to nie panewka- dlatego się zdecydowałem. Mówił, że takie cykanie to któryś z popychaczy, ale to jest tak delikatne, ze chyba mam wrażliwe uszy :lol:

Jak na razie znowu pod maską tylko ładnie szumi :)

pozdro damp

Moje BMW e38 728iA '95

e60 520i Tata

e87 120i Mama

Opublikowano

Witam,

u mnie jest bardzo odobnie ale tak jak to twój mechanik juz powiedział, samoregulator.Nie polecam wymany,koszt to około 80 zł za sztukę.Wymienić trzeba wszystkie bo nie wiadomo który jest zepsuty.A w ogóle to jestem bardzo zdziwiony twoim powątpiewaniem w wytrzymalość panewek.Przecież układ korbowo-tłokowy w tych silnikach jest nie do zajechania, no chyba,że ktoś zapomni nalać oleju.Kolega jak sprzedawał e 34 540 to zrobił pomiar w serwisie i wyszło,że po przebiegu 350 tyś stracil tylko 3 KM.Przestań szukać co cyka,tylko lej benzynę i jeździj.

Opublikowano
DOKLADNIE TAK - Vanosa tez szczerze ci powiem ze chyba niepotrzebnie zmieniales - i tak zacznie klepac :D -- wszystkim klepie - taka jego natura

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D