Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam od niedawna E46 320d 150KM kombi i pewien problem przy jeździe na trasie gdzie są koleiny. Samochód wozi jak "żyda po pustym sklepie". Wcześniej miałem różne samochody (ostatnio Honda Legend 2001, E36 compact, Honda Accord 2002(przejechałem nią 200tyś, km) i nie miałem nigdy tego typu problemu. Zastanawiam się jeszcze nad oponami w E46. PROSZĘ O INFORAMCJE użytkowników takich samochodów jak to wygląda u was ?

pzd

Spartaculus

• Członkowie klubu
Opublikowano
E46 sedan, szerokość opon 225 w koleinach porażka na całego.

Pozdrawiam

Rafał F.

Opublikowano
pomykam na codzień taki samym zestawem czyli taki sam rozmiar opon i taki sam model .i jest ok .jedyne co mi przychodzi do głowy to albo geometria samochodu lub zużyte opony .Raczej postawiłbym na zbieżność i geometrie . Pozdrawiam
Opublikowano
Witam, mam od niedawna E46 320d 150KM kombi i pewien problem przy jeździe na trasie gdzie są koleiny. Samochód wozi jak "żyda po pustym sklepie". Wcześniej miałem różne samochody (ostatnio Honda Legend 2001, E36 compact, Honda Accord 2002(przejechałem nią 200tyś, km) i nie miałem nigdy tego typu problemu. Zastanawiam się jeszcze nad oponami w E46. PROSZĘ O INFORAMCJE użytkowników takich samochodów jak to wygląda u was ?

pzd

Spartaculus

przepraszam ze nie w tym dziale co trzeba (seria 7) ale zobaczyłbyś co sie dzieje na oponach 275/40/19 lub 285/30/20 u mnie :).Drybluje na drodze jak Maradonna za najlepszych lat :)

Opublikowano

Mój też latał - przyczyn było kilka:

- zużyte elementy gumowe zawieszenia

- geometria

- nierówno zużyte opony (tu akurat przednie)

Po zrobieniu wszystkiego jeździ normalnie. Aha - oponki 205.

Opublikowano

mi troche przód pływa na koleinach, ale podejrzewam a nawet jestem pewien ze to wina moich PRZESUPERWYPASIONYCH opon- Matadory od Skody :D :D Albo sie przesuwają na feldze albo gubię kolejno odwazniki ale co kilka dni w innym przedziale prędkości mi biją- a ze to bicie opony wyczuwam na kilometr bo zawsze na padakach jeździłem :D Teraz postanowiłem zainwestowac :D

@spartaculus- a cały Ci pływa czy na przód albo tył? Może faktycznie oponki juz zuzyte i sie boki opon nie trzymaja tylko kładą? Albo zawiech z tym ze przy zawieszeniu jak sie wymieni wahacze i tuleje to niewiele "złego" pozostanie.

A tak podłączając sie do tematu- czy końcówki stabilizatorów które sa wyjechane juz, maja duże znaczenie tzn, czy mocno to w np. kierownicy czy samym prowadzeniu samochodu czuć? Czy może tylko jakimiś stukami sie objawiają?

Problem szachisty: zwalić konia czy posunąć damę :-)
Opublikowano

w zasadzie pływa cały samochód lecz bardziej odczuwalne jest to z tyłu samochodu. sądzę że też opony i przejadę się na geometrie.

Spartaculus

Opublikowano

Samochód ma udokumentowany i potwierdzony przebieg 145tyś. tak więc jest w stanie naprawdę b.dobrym amortyki sprawdzałem na 2 różnych trzepakach i są na 4 i 4+, pozostałe elementy zawieszenia są bez zarzutu.

Spartaculus

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Nie wiem czy to pocieszenie, ale moja 318d touring też pływa po takich koleinach a przebieg też mam mały 138 tys. km. Na "innych" drogach bez tych podłużnych kolein jest wszystko w porządku.

Pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

masz takie coś jak POSZUKAJ ZANIM ZAPYTASz ... stosujcie sie do tego.. :search: a napewno coś jest... teraz pod sobą są dwa tematy ... koleiny w trójkach... nie mam nic przeciw...bo chodzi o pomaganie sobie..ale bez przesady...za trzy miesiace..ktoś wpisze w :search: koleiny i mu wyskoczy 150 tematów...

uzywajcie do licha opcji9 szukaj..a jesli nie widzicie nowych watków cos chcecie zapytac to sie podczepiajcie pod temat...

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
zawieszke mam opierajaca sie na paverflexie jest sztywna ale bezpieczna cos kosztem czegos np. przejechanie sie po kocich łbach to tragedia
POZDRAWIAM !!!
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.