Skocz do zawartości

DRGANIA KIEROWNICY PRZY 80 - 100 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam mały(albo duzy) problem. W mojej E30 przy prędkości od 80 do 100 km/h zaczyna drgać kierownica, zaznaczam, że dzieje sie to tylko przy alufelgach (letnie opony), które posiadaja dystansy. Nic takiego nie występuje przy oponach (felgach) zimowych. Znajomy powiedział mi, ze to wina złych dystansów...mechanik twierdził natomiast ze albo felgi, albo opony albo dystansy...czy ktos miał moze podobny problem i jest mi w stanie w miare konkretnie powiedziec, czy to dystansy czy jednak cos innego.

Dziekuje z gór i pozdrawiam

Opublikowano
zaloz dystanse i zimowki i sie przejedz. jesli nic sie nie bedzie dzialo no to pozostaną koła. pokombinuj z kolami i bedziesz wiedzial ktore powoduja bicie.
Opublikowano
Dokładnie tak jak kolega wyżej to typowy obiaw zle wyważonych lub nie wyważonych felg...Mogłeś np.zgubic jakiś ciężarek z felgi i jest problem.. :naughty: .Polecał bym zacząć od tego koszta nie wielkie a jeśli to nie pomoże to wtedy bawić sie w przekładanie felg..Pozdrawiam
Opublikowano
Ja miałem wyważone alu 17" i też drgało. Okazało się że dystanse są minimalnie krzywo wytoczone. Teraz jade na standardzie 14" bez żadnych kombinacji zero drgań.
Opublikowano
no a umnie wywazanie nie pomoglo i juz nie wiedzialem co moze byc przyczyna okazalo sie wadliwe opony klebera dodam ze zakupilem je nowe poprostu mialy wady w konstrukcji i tyle na szczescie wymieniono je w ramach gwarancji ale ile musialem sie nachodzic takze sprawdz wszysko co koledzy ci powiedzieli a jak to nie pomoze to zabierz sie za opony
liczy się tylko aby wsiąść i jechać a czy to ważne gdzie!!! ważne czym (BMW)
Opublikowano
miałem ten sam problem (u mnie drgało już przy 60km/h) Wyważenie tak jak i zbieżność nie pomagało! Okazało się że mam uszkodzony zimerblok wahacza prawego koła (mechanik przy ustawieniu zbieżności tego nie zauważył) po wymianie już wszystko grało i buczało!

http://tnij.org/gsvg

włosy na głowie potargał wiatr :whistle:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=83461

Opublikowano

moze nie da sie tego wywyzyc. Obejrzyj dokaldnie opone moze jest gdzies uszkodzona. Gdy ma bułe gdzies to tez bedzie bic

chociaz w takim przedziale predkosciowym... to predzej bedzie złe wyważenie.

Opublikowano
Dzieki panowie za odpowiedzi. Koła są wywazone, ale problem nadal istnieje, zaznaczam, że przy stalowych felgach problem drgan nie istnieje. Sugerowano mi , że moga to być wadliwe dystanse...
Opublikowano
Mi też zaczęło drgać po zmianie felg,ale na stalowe. Okazało się, że jedna felga była lekko zgięta na wewnętrznej krawędzi...o tyle i aż tyle. Zaznaczam, że wszystko było wyważone! Pojechałem do innego wulkanizatora i tam mi felgę podprostowano...zrobili tak zwaną optymalizację:) U Ciebie problem może tkwić w dystansach...albo felgach.Spróbuj może zamienić przód i tył??

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Dzieki panowie za odpowiedzi. Koła są wywazone, ale problem nadal istnieje, zaznaczam, że przy stalowych felgach problem drgan nie istnieje. Sugerowano mi , że moga to być wadliwe dystanse...

wrzuc na przod 2 felgi zimowe razem z dystansami. jesli bedzie dalej bic to znaczy ze wadliwe dystanse. lub poprostu sciagnij dystanse i przejedz sie na letnich. i szybko sie okarze co jest przyczyną

Opublikowano

Ja stawiam na swożeń wahacza jak nei felgi i dystanse. Juz to przerabiałem u siebie. Stawiam na ten zewnętrzny. Identyczne objawy. Sprawdz to. Pzdr