Skocz do zawartości

[E36] 1.8ti Compact - Jeździł tym ktoś...?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pyatnko. Czy Becia Compact różni sie znacznie w porwadzeniu i komforcie od zwykłej trójki?

Czy silnik 1.8ti (140KM) sprawia wiele problemów i czy ma wystarczając moc do sprawnej i dynamicznej jazdy? (nie mówie o wyścigach).?

Z góry dzięki i pozdr.

Black - Mighty - Wonderful
Opublikowano
w komforcie moze i tez ale przede wszystkim ladniej i o wiele latwiej zarzuca dupka ;) na boki.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Mam pyatnko. Czy Becia Compact różni sie znacznie w porwadzeniu i komforcie od zwykłej trójki?

Czy silnik 1.8ti (140KM) sprawia wiele problemów i czy ma wystarczając moc do sprawnej i dynamicznej jazdy? (nie mówie o wyścigach).?

Z góry dzięki i pozdr.

Witam,

Ja jeżdzę dokładnie takim autkiem :D

Jako rider jeszcze sporo się uczę (przesiadłem się po 3 latach totalnej przerwy w jeździe z poldka). Więc na razie jak dla mnie auto ok.

Ale każdy forumowicz powie Ci, że BMW zaczyna się dopiero od 6 cylindrów. I muszę się zgodzić z tym stwierdzeniem! 318 Ti ma ich 4. Więc do 3 tys obrotów auto jest wołowate. Max moment obrotowy dla tego modelu to dopiero 4250 Nm więc trzeba go mocno nacisnąć żeby poszedł ładnie do przodu. Spalanie tego silnika w mieście, to niestety minimum 10l/100 km. I tego nie poprawisz.

Co do trakcji, wydaje mi się że sedan lub coupe jest stabilniejsze.

Compacty mają mocno czułe zawieszenie i każdy luz czuć mocno podczas prowadzenia.

W zimie b. łatwo zarzucić tyłem. Na pewno wygodniejszy jest compact przy parkowaniu w ciasnych uliczkach.

Ja chwalę sobie moje autko w długich trasach. Nie mam kłopotów z wyprzedzaniem różnych zawalidróg i przy tym bez katowania silnika.

Można w trasie przy rozsądnej jeździe zejśc spokojnie do 8l/100 km.

O usterkach pisałem już - przejrzyj stare posty (ostatnie miesiące).

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu (jeśli wolisz Compact od Cuoupe) :wink:

Opublikowano

Max moment obrotowy dla tego modelu to dopiero 4250 Nm więc trzeba go mocno nacisnąć żeby poszedł ładnie do przodu.

O kurcze, chcialbym miec taki moment! :lol: :lol: :lol: :wink:

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano

Max moment obrotowy dla tego modelu to dopiero 4250 Nm więc trzeba go mocno nacisnąć żeby poszedł ładnie do przodu.

O kurcze, chcialbym miec taki moment! :lol: :lol: :lol: :wink:

No dobra, wiedziałem że ktoś to wyłapie :lol:

Oczywiście 4250 obrotów i wówczas jest ten max. moment :wink:

Pytanie od jakiego zakresu obrotów on jest osiągalny (bo pewnie jest już niżej do wykręcenia).

Dzięki za czujność. Pozdrawiam

• 2 lata później...
Opublikowano
wiesz kiedys jeżdziłem (bez śmiechu) fabią 1.2 htp (teraz można) i jak się przesiadłem do compacta e46 to jak bym poszedł do nieba .Mój silnik to co prawda tylko 1.8 ale pali średnio 8.5l na 100(bez katowania).BARDZO WYGODNE AUTKO twarde zawieszenie ,trzyma się drogi jak przyklejone i idzie jak przecinak w sosne!!!!pozdrawiam i pamietaj Tylko i Zawsze BMW
Opublikowano
pytanie z innej beczki do posiadaczy tego modelu , kumpel ostatnio takiego kupil ze szczecina i nie ma wiskozy.jest puste miejsce miedzy silnikiem a chlodnica. wiatrak jest tylko elektryczny przed chlodnica czyli z przodu kolo nerek..czy tak wychodzily fabrycznie ?
Opublikowano
Jacek, a z jakim silnikiem kupił ten Twój kumpel?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano

Samochod jest OK jak mowili poprzednicy, od 7 miesiecy jak go kupilem, wymienilem tylko swożnie

Spalanie do 8.7 miasto i 8.2 trasa przy mojej jezdzie

Najwiecej bylo miasto 9.3 trasa 8.8

Obecnie swojego sprzedaje swojego: http://otomoto.autokrata.pl/index.php?sect=show&id=C2608272

Jesli jestes zainteresowany to wal na PW

pytanie z innej beczki do posiadaczy tego modelu , kumpel ostatnio takiego kupil ze szczecina i nie ma wiskozy.jest puste miejsce miedzy silnikiem a chlodnica. wiatrak jest tylko elektryczny przed chlodnica czyli z przodu kolo nerek..czy tak wychodzily fabrycznie ?

tez mam pelno miejsca, nie wiem o co chodzi :D

"Życie jest usłane różami...

http://www.bmwzone.cal.pl/bartig-podpis.png

...ale nie ma róży bez kolcy... "

Opublikowano
Jacek, a z jakim silnikiem kupił ten Twój kumpel?

no kupil e36 compact 318it czyli ISa 140 konnego i zdziwko mnie zlapalo jak pod praca otworzyl maske a tam nie ma viskozy. mozna sobie normalnie wejsc nogami midzy silnik a chlodnice :lol: wiem ze takim sposobem mozna uzyskac troche koni ale to wiedza tylko wtajemniczeni. ciekawi mnie czy wszystkie compacty IS tak mialy czy tylko ten ma taki patent bo ogolnie fajne autko bo ma caly zewnetrzny mpakiet czyli zderzaki,listwy,swiatla....

bez gazu i ladnie zapierdziela.

Opublikowano
wiem ze takim sposobem mozna uzyskac troche koni ale to wiedza tylko wtajemniczeni

No wisko niby troszkę mocy odbiera, ale ciekawe ile odbiera wiatrak zasilany elektrycznie. W przyrodzie nic nie ginie, a to nie perpetuum mobile :wink: .