Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie do posiadaczy auta jak wyzej ile wam pali bo moj przy jezdzie 70% miasteczko 30% traska z rondami i wedlug kompa pali kolo 15 czy to normalne? troche duzo mi sie zdaje przy niezbyt energicznej jezdzie inie staniu w korkach i nie wielu swiatel co mam sprawdzic i co zrobic by spalal troche mniej posiadam auto od tygodnia wiec zielony jestem:) no chyba ze tak powinno byc DZIEKI Z GIORY :mrgreen:
Opublikowano
według instrukcji w mieście 13,8-13,9 mnie mieści się w 13 . a na początek sprawdz filter powietrza i ciśnienie w kołach . no i pewnie jak do wozu przywykniesz to i paliwa troszka zaoszczędzisz
Opublikowano
Ja mam w automacie. Teraz mi pali w mieście do 13,5 przy zwawej jeździe i włączoną non stop klimą z powodów upałów, więc coś masz chyba nie tak.
Opublikowano
poniżej 10 litrów ????????? w to nie uwierza , bez klimy i na wąskich oponach najmniej palił mi 11.6
Opublikowano
Jeżeli Twoja jazda miejska odbywa się na krótkich odcinkach (miasteczko) i jest jej 70% to jak najbardziej normalny wynik splania. Po prostu wszystko zależy od tego "miasta" jeden stwierdzi, że mu pali 12, mi i 11 potrafi spalić jak przejadę z 20 km po pustym mieście z predkościami 60-80 km/h. Ale jak ci w mieście średnia prędkości (z komputera) wychodzi np 25 km/h i jeszcz są to ktrótkie odciniki, częste urychamianie auta to jest jak najbardziej normalne splanie. Moja 528 automat przy 100% jazdy w mieście pali 15-17l i cudów nie ma (średnie predkości poniżej 30 km/h)
Opublikowano
Moje 528i też spala powyżej 15l, myślę, że nawet dojdzie do 17-18l, z czego średnia prędkość nie przekracza 37km/h, climatronic jest załączony cały czas, no i światła też są włączone.

był E34 525i, E39 528i

jest E60 530d

Opublikowano
poniżej 10 litrów ????????? w to nie uwierza , bez klimy i na wąskich oponach najmniej palił mi 11.6

Wszystko zależy od definicji miasta. Jeśli nie jest to zakorkowane miasto typu W-wa, to jest to możliwe. Mój średnio pali 10,5l na oponach 235/45/17 w jeździe mieszanej jeśli się z nim delikatnie obchodzę. Miasto raczej wyluzowane - światła są, ale nie stoję w korkach.

Opublikowano
Dokładnie mają racje koledzy ze miasto a miasto to wielka różnica ja mam 523i w automacie i spala mi średnio 18 litrów gazu. Oczywiście jazda tylko po mieście i na krótkich odcinkach.
BMW E39 523iA LPG
  • 2 tygodnie później...