Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam;-)

auto ma 202 tysiace przebiegu nie wiem z jakim olejem kupilem ,doradzili mi teraz na wymiane Mobil półsyntetyk no i go kupiłem.filtr też

teraz sie musze za wymiane zabrać,czy ktoś już wymieniał pod garazem?? ,jak to sie robi po kolei - moze śmieszne pytanie ale nigdy tego nie robiłem

pozdrawiam wszystkich;-)

Opublikowano
Tu jest link do wymiany w 2.0 http://www.bimmerdiy.com/diy/e36oilchange ,ale na jego podstawie powinieneś sobie poradzić z wymiana bez problemu, o ile mnie pamięć nie myli do 1.6 wchodzi 4.5l, ale to lepiej sprawdź,pozdr

http://img237.imageshack.us/img237/9199/avako1.png

Przedni napęd jest dla dziewczynek. . . :twisted2:

Opublikowano

wymienisz pod garażem jak uda Ci sie udkrecic korek na misce olejowej pod samochodem. Reszta prosta bo dojscie do filtra masz od gory. Spusc stary oles wymien wkladke filtra. Skrec wszystko od nowa i wlej nowy olej. Pozdro.

A jeszcze nie wejdzie wiecej niz 4 litry. Ja mam 1.8 i wchodza katalogowo 4l

Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano
Chłopaki a wymieniacie tą podkładkę aluminiową śruby spustowej oleju? Slyszałem ze powinno ją sie zawsze wymieniac ? gdzie mozna taką kupic ?
Opublikowano
Podkładki nie wymieniałem,bo nie było takiej potrzeby.Dodam tylko,że najlepiej wymieniać olej rozgrzany tzn.po przejechaniu paru kilometrów,uwżając żeby sie nie poparzyć.Najlepiej odkręcic śrube w misce,podstawić coś (koniecznie) na stary olej,a dopiero potem odkręcić korek na silniku,żeby dostał powietrza.Zostawić,żeby sobie kapał,a w tym czasie bawic sie z filtrem.I JEŚLI SIE MA OLEJ W GŁOWIE,NIE WYLEWAĆ STAREGO OLEJU W TRAWĘ. :duh: Pozdro!!
Opublikowano

do 6 cylindrów wchodzi 6,5 litra,

Ja mam 2,0 m52b20 przejechane 193.000 i zalewam go mobilem pełnym syntetykiem. Jestem zadowolony bo od wymiany do wymiany nie bierze on grama oleju , stan jest cały czas taki sam,

pozdr.

Tuning is not a crime it's a way of life!!
Opublikowano
Maxv, gdzie ty kupijesz filtry, bo ja kupowalem z 10 razy i nie dostalem nigdy podkładki :wink:

kupuj dobre filtry, to dostaniesz :wink: ... a tak poza tym w każdym sklepie motoryzacyjnym dostsaniesz taką uszczelkę/podkładkę - musisz tylko znać rozmiar

podkładkę powinno się wymieniać, bo ona po dokręceniu dopasowuje się kształtem do nakrętki i miski i spełnia przede wszystkim funkcję uszczelki, a po ponownym założeniu, to już nie to samo - co oczywiście nie znaczy, że nigdy nie może być

BTW - takie rzeczy jak wymiana oleju moim zdaniem warto zrobić w warsztacie - nie dla tego, że jest to trudne, czy coś w tym rodzaju, ale dlatego, że oni zbierają zużyty olej i nie wylewają go byle gdzie, a Ty co zrobisz z taką ilością zużytego oleju silnikowego?

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Przy zakupie mialem zawsze zstaw uszczelek i podkladek, jednak chcac wymienic ta podkladke pod srube na misce olejowej zauwazylem ze stara jest o wiele solidniejsza niz ta nowa w zestawi, ktora miala otwor o wiekszje srednicy niz srednica sruby. Wolalem zostawic oryginal.
Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W