Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj mialem mala kolizje:(Facet nie wyhamowal i zatrzymal sie na moim tyle a ja na tyle auta przedemna.Wina goscia.W zwiazku z tym mam pytanie:ucierpialy u mnie:zderzak tylny i przedni oba z m-pakietu(oryginalne),grill,pewnie belka z przodu.Czy pzu odda mi kase za zderzaki z mpakietu czy na zwykle bo tego sie wlasnie boje...I nie wiem jak robic auto,czy wstawic do warsztatu i niech warsztat sie wszystkim zajmie,wtedy pzu placi warsztatowi a nie mnie ale mam pewnosc ze wszystko bedzie zrobione na igle czy robic samemu i liczyc ze wyjde na tym do przodu.z gory dziekuje za wszelkie sugestie.
Opublikowano
rzeczoznawca musi wziac pod uwage przy wycenie szkod ze twoje zderzaki nie sa oryginalne tylko z m-pakietu i wycenic szkode zgodnie ze stanem auta. w razie czego zawsze masz prawo dochodzic sie z nim odnosnie wartosci uszkodzen. tylko najpierw sprawdz ile np kosztuja nowe czesci i jk bedzie dymil to mu pokaz
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
Witam, ja miałem astre 1 GSI i tez miałem kolizje i przy wycenie bylem sam osobiście i widziałem na tym jego laptopie jakiś tam program w którym była każda cześć karoserii z każdego rodzaju auta, martwiłem sie tez czy aby nie policzy zwykłych, al non stop mu przypominałem ze to GSI a nie zwykła astra, dodam ze był on z PZU i później normalnie wybrał GSI i tam był każdy element, cale progi, przedni zderzak no dosłownie wszystko na obrazku takie jak w GSI, tylko felg za bardzo nie miał takich jak mailem to mi policzył jakieś najdroższe hehe :) Także musisz marudzić i najważniejsze żebyś przy tym był! POZDRO!!
BMW for fun
Opublikowano
A co za różnica czy sam dokładał czy nie. Ważne jest to że miał oryginał i że one uległy uszkodzeniu. PZU musi więc za to zapłacić. Nie godz sie na pierwszą kwotę którą zaproponują, z reguły jest mała.
Opublikowano
A co za różnica czy sam dokładał czy nie. Ważne jest to że miał oryginał i że one uległy uszkodzeniu. PZU musi więc za to zapłacić. Nie godz sie na pierwszą kwotę którą zaproponują, z reguły jest mała.

Taka różnica, że musi udowodnić że takie coś miał tam wsadzone bo inaczej będą liczyć jak seryjnie było.

Opublikowano
U mnie problem byl prosty, oryginalne GSI wiec nie mogli sie czepiac. Jesli nie masz oryginalnej M-ki to moze byc problem i moga policzyc jako zwykly i w dodatku jeszcze z podróbki :( Niestety ale w Polsce tak jest, Niemcy nie robia problemow :) A po 2 zanim cokolwiek podpiszesz, sprawdz szczegółowo wycene jaka zrobili boczesto lubia oszukiwc, koledze np nie policzyli reflektora a byl uszkodzony :P Dobrze ze przeczytal zanim podpisal, pozdro!
BMW for fun
Opublikowano
Zderzakow nie dokladalem,jest to oryginalny m-pakiet z czarna podsufitka i progami.Mam nadzieje ze tak jak piszecie uwzglednia te zderzaczki.Orientuje sie ktos czy mozna wogole dostac oryginalne zderzaki,nowe z mpakietu i ile moga one kosztowac??
Opublikowano
Na allegro raczej oryginalnych nie znajdziesz, a jak już to sporo sobie je cenią, najlepszym rozwiązaniem jest gazeta albo auto giełda :) Tam jest wszystko :P A co do nowych to u dilera BMW też zapewne słono zapłacisz... Jeśli chodzi o ceny to jak trafisz, kolega miał GSI i oryg zderzak przedni kosztował nie kompletny 500zł, szukał, jeździł i na szrocie znalazł oryginalny GSI, dodam że wtedy szukał błotnika, spytał sie o cenę, a koleś sie nie znał i sprzedał mu po cenie normalnego czyli ok 160zl :) Trzeba szukać :) Pozdrawiam!
BMW for fun
Opublikowano
Zderzakow nie dokladalem,jest to oryginalny m-pakiet z czarna podsufitka i progami.Mam nadzieje ze tak jak piszecie uwzglednia te zderzaczki.Orientuje sie ktos czy mozna wogole dostac oryginalne zderzaki,nowe z mpakietu i ile moga one kosztowac??

Jeżeli z fabryki taka wyjechała to nie masz co się martwić bo oni w tych swoich laptopikach to po VIN dochodzą co i jak było. Tak koleś u mnie jak miałem Golfa II GTI Special z klimą i w pełnej opcji w lapa wklepał vin i wszystko wiedział o aucie a co było dołożone dodatkowo to musiałem dowody zakupu przedstawić (np. inst. gazowa).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Swego czasu /ze 3 lata temu/ surowy zderzak 'M' do E36 w serwisie kosztował 1200zł, miałem nawet jakąś ulotkę gdzie jako przykładowa część byl wymieniony.

Opublikowano

Zderzak przedni i tylny z m-pakietu do compacta kosztuje 4 tys.zl. :shock:

PZU raczej na pewno mi tyle nie wyplaci bo oni biora pod uwage rok auta wiec odpowiednio mnie wycenia.Mam pewnego majstra ktory dobrze klei zderzaki i inne plastikowe elementy i mowil ze zrob je tak ze nie bedzie nic widac,teraz nie wiem czy je kleic czy kupic jakies podrobki bo oryginaly bedzie ciezko znalezc:/Tylny jest delikatnie pekniety a przedni lekko wgiety.Co radzicie??

Opublikowano
Jak magik pospawa plastiki tak że nic nie będzie zwichrowane to nad czym się zastanawiać?
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano
Musisz być bardzo bogaty skoro Cię stać na nowe... Na ubezpieczalnie możesz nie liczyć jako na sponsora remontu.
Oleje i płyny Pentosin 0694679252 Maciek
Opublikowano
heh wlasnie sek w tym ze nie stac mnie na nowe a chce miec auto w idealnym stanie ale w tym przypadku Zdecyduje sie na klejenie.
Opublikowano
Z wypowiedzi wynika, że masz ochotę porostu skasować kasę za orginała podpicować stare no i to też jest jakieś wyjście do czasu sprzedaży auta.

Sambo mą religią mata moim niebem

"Rickson"

Opublikowano
Generalnie to chce tym autem jeszcze troche pojezdzic i dlatego chce je zrobic na igle,zaraz po wyp[adku mialem mysli zeby kupic nowe zderzaki ale jak powiedzieli cene to sie troche zszokowalem i raczej bede robil te co mam poniewaz podrobek nie chce kupowac.
Opublikowano

mialem już pare przygód z pzu i mogę powiedzieć tylko tyle że dla tego ubezpieczyciela zderzak to zderzak nie wazne czy z mpakietu czy zwykly. szkode wylicza rzeczoznawca na podstawie programu komputerowego i nie mozna nic wiecej wskórac. Rachunki nawet gdybyś posiadal podwyższą kwote o marne grosze.

proponuje - postawic samochod w zakladzie który posiada umowy z kancelariami udzielasz im pełnomocnictwa i cała naprawe załatwiasz bezgotowkowo.

pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
to co tu piszecie i to co wciskaja wam ubezpieczyciele to jest kit poprostu wykorzystuja niewiedze o przepisach prawnych i kozacza byl w telewizji program na ten temat i zdwokatami i tym podobne ubezpieczalnia ma obowiazek doprowadzic samochud do stanu pierwotnego przed wypadkiem i kazda sprawa w sadzie jest wygrana jezeli miasz np wycene z bmw na 8000tys tyle ubezpieczyciel ma obowiazek zaplacic na zeczoznawcy od ubezpieczyciela niemasz co liczyc to ich pracownik i logiczne ze nie bedzie wycenial na szkode ubezpieczyciela tylko poszkodowanego od tego maja placone premie a teksty typu prosze zamozyc mi sprawe sa gra przychologiczna jeden pujdzie i wygra 20 machnie na to lapa a poza tym PZU to najwiekszy zlodziej oszust i niewiem co jeszcze napisac nie poddawaj sie i nie popuszczaj idz na porade prawna ktora kosztuje od 30 do 100zl w zaleznosci od kancelari i sprawy to sprawa gospodarcza czyli tansza kriminalne drozsze :) i bedziesz mial czarno na bialmy co mozesz a co nie i czy warto !!!!
Opublikowano

skoro to nie twoja wina to ja bym sie na twoim miejscu nie zastanawiał tylko oddał bym autko do ASO oni już tak zadbają o wycenę żebyś wszystko dostał oryginalne :) ja bym tak zrobił. poza tym naprawa bezgotówkowa... bez stersu a już aso zadba żeby na tym nie stracić ;)

pozdrawiam

www.bmw-3city.pl