Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam E36 320i 24V z vanosem. Przejechane niecale 180tys.

Wiem ze temat byl wielokrotnie walkowany. Przeczytalem wszystkie posty ale nie chce popelnic bledu i ladowac w czesci ktore nie wymagaja naprawy.

Od paru dni po rozgrzaniu silnika na wolnych obrotach slychac cykliczne lekkie grzechotanie pod pokrywa, w miejscu vanosa. Przy ok. 2000 obr. jest juz mniej slyszalne. Wczesniej bylo slyszalne tylko takie jakby lekkie ocieranie czegos w tamtym miejscu. Jeden mechanik powiedzial mi ze vanos jest walniety i jest do wymiany. Jednak po przeczytaniu wszystkich tu postow nie jestem pewny czy to vanos czy cos z lancuchem rozrzadu.

I tu pytanie: Jak zachowuje sie auto z walnietym vanosem? Traci moc? Nie wkreca sie na obroty? U mnie nic takiego nie wystepuje. Ostatnio zmierzylem sie z identyczna bmka kumpla i zostawilem go na jedna dlugosc auta przy 3 biegu. Dodam ze jego motor jest w idealnym stanie regularnie serwisowany a posiada on samochod od nowosci wiec nikt go nie zarzynal.

Od czego zaczac koledzy? Nie wiem czy jest sens odrazu vanosa wymieniac bo to troche kosztuje... Co byscie poradzili?

Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam

Opublikowano
hmmm sprawdz jeszcze w ten sposób- na rozgrzanym silniku otwórz przepustnice tak zeby silnik wszedł na około 5500rpm i puśc jesli przy schodzeniu z obrotów w okolica 2500-3000rpm silniej zagrzechocze to na 95% vanos
Jedyną dobrą rzeczą w przednim napędzie jest to ze gdy cofasz masz napęd na tył !
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdejmij pokrywę vanosa i się dowiesz. Sprawdzisz łańcuchy, napinacze i będziesz wiedział.
Kai
Opublikowano
Vanos grzechocze jak cholera. Auto chodzi normalnie tylko pracuje jak grzechotka, zwlaszcza na wyzszych obrotach. Zrobienie Vanosa to ok 160zl czesci + robota (pewnie drugie tyle).
Opublikowano

wykręć sobie napinacz rozrządu i sprawdź w jakim jest stanie - czy nie lata, czy ciasno chodzi itp.

warto go co jakiś czas wymieniać - u mnie też był straszny dźwięk (przede wszystkim właśnie na wolnych i niskich obrotach) - po wymianie napinacza jest wszystko OK

koszt napinacza, to ok 100 zł + odrobinę oleju, który ucieknie podczas wymiany

w zasadzie można to łatwo samemu wymienić - bez mechanika

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
piter ma racje ja tez tak mialem ze przy okolo 3000 obrotow mialem efekt grzechotki. przyczyna byla rolka napinacza. koszt wymiany to 96zeta za rolke i piwo
WIELE SERC, JEDNO BICIE. BMW PONAD ZYCIE.
Opublikowano
hmm mam to samo co wy kiedy podkrece obroty np do okolo 5tys a puzniej puszcze gaz to kiedy dojda do okolo 2500-3000 slychac grzechotanie pod pokrywa vanosa a wiec jaka dokladnie rolke trzeba kupic?? czy jest duzo pracy przy jej wymianie???
Opublikowano

Zorki, jezeli Twoj silnik to M50, to na 99,9 % wyrobily sie podkladki Vanosa, a sam Vanos jest w porzadku i lancuch tez jest ok.

Zeby to naprawic i nie miec juz wiecej z tym problemu, musisz zakupic komplet podkladek od nowszego silnika M52, wymienic je i problem z glowy.

Generalnie to grzechotanie jest w ogole nie grozne, po za tym ze bardzo meczy.

Dla sprawnego mechanika jest to robota na 2 godziny, ale ten ktos musi wiedziec jak to zrobic. Najlepiej jakby ten mechanik juz to kiedys wczesniej robil, wtedy nie narobi Ci szkody.

Tutaj zobaczysz, co musisz zakupic: (http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF31&mospid=47430&btnr=11_1437&hg=11&fg=25)

Potrzebujesz czesci nr: 8, 9, 10, 11 oraz 3 x nr6.

Tutaj masz pokazane jak to wyglada u Ciebe w silniku M50 (http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF31&mospid=47430&btnr=11_1541&hg=11&fg=25)

Masz tam tylko dwie podkladki.

Ja mialem to samo co Ty, wymienilem podkladki chyba rok temu i juz nigdy wiecej tego nie slyszalem.

Pozdrowiska i powodzenia.

Opublikowano

Dzieki sezam !!! Wyczerpujacy tekst i wszystko jasne :D

Jutro jade do mechaniora sprawdzic czy to rzeczywiscie to...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
sluchajcie bardzo was prosze napiszcie mi co konkretnie musze kupic do tego vanosa bo w moim miescie jelopy nie wiedza o co chodzi a ja sam im nie powiem:( chodzi o e36 320i touring z czerwca 95r jezeli to pomoze to podaje ostatnie 7 cyfr vinu prosze o podanie konkretnych czesci i jezeli to mozliwe to ich numerow...
Opublikowano

Moj sklep wlasnie zniknal :lol:

A tak na serio to kupuj w serwisie, pewnie bedzie najtaniej. Numery czesci spisz sobie z diagramu dwa posty wyzej.

Opublikowano
Czy mi się wydaje czy jakoś dziwnie wisko Ci chodzi :shock:

wisko chodzi dobrze na filmie jakos to smiesznie wyszlo:)