Skocz do zawartości

530i 2001 problem z elektroniką foteli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bmw e39 2001 rok 530i benzyna gaz automat, cześć mam problem następujący w pewnym momencie podczas cofania fotela kierowcy przestał działać on jak i pasażera (patrzyłem bezpieczniki nic nie przepalone ) potem odpiąłem akumulator myślałem że coś go trzyma ale przestało mi działać elektryczne ustawanie kierownicy a na sam koniec radio mi siadło (nie oryginalne) czy ktoś wie może z czego to wynika co zrobić w takiej sytuacji?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

polecam kupić oryginalną używkę, pasuje z e36, e39, e53. Wymiana 20 minut.

U mnie było podobnie, tylko przestały działać wycieraczki i poduszki, kostka rozwiązała problem

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Autor

Update sprawy okazało się że bezpiecznik nr 19 strzelił na kartce pisało że jest od zapalniczki i na dodatek był to brązowy 7.5 A więc nawet nie zwróciłem na niego uwagi ale po wymianie fotele i kierownica działają a radio się naprawiło samo przez noc

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
13 godzin temu, Fuser napisał(a):

Trochę wątpię, że przyczyną był F19, ale skoro wszystko działa to dobrze.

image.png

Dlaczego wątpisz, skoro to sterowanie bardzo ważnym przekaźnikiem?
Przekaźnik ten zasila między innymi fotele, a nie jest to typowy plus po zapłonie, bo fotelem możesz jeździ jeszcze jakiś czas po wyłączeniu zapłonu

Opublikowano
  • Moderatorzy

Zasilanie silników foteli i kolumny kierowniczej to przekaźnik K72 i bezpiecznik F13. Przekaźnik K93 to bezpieczniki F59, F60, F61. Zasilanie cewki K93 poprzez F19 następuje bezpośrednio po zapłonie więc po wyjęciu kluczyka prądu tam nie ma od razu. Z tego co najwyżej związek z fotelami może mieć zasilanie po F60 do konsoli pod klimatronikiem dlatego pisałem, że wątpię, ale OK, nie będę się spierał.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak wyżej, za fotele odpowiedzialny jest przekaźnik K72 , taki trochę specyficzny bo budzony przez moduł komfortu po p-bus. Ciekawa opcja jak chcemy dołożyć do auta coś, co budzi się od razu po otwarciu auta z kluczyka

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.