Skocz do zawartości

e61 wymiana oleju w automacie po 20 latach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W końcu się za to wziąłem. Auto poszło w górę na podjazdach. Tył do góry na solidnych grubych klockach. Po odkręceniu miski okazało się że miska jest z 2006 roku - rok produkcji auta... Jak na tyle lat jazdy na tym samym oleju, nie było na magnesie poważnych opiłków.

Kupiłem zestaw febi - miska+ olej. kupiłem oczywiście w Polsce, bo tu, to kosztuje fortunę i trzeba czekać około 1,5 tygodnia....Niewygodnie wlewa się olej na leżąco, ale jak się nie ma co się lubi...... Przy okazji, okazało się że osłona silnika nie ma jednej śruby a drugą była dokręcona palcami. "Rynce opadajo" na robotę którą robią ci idioci w tutejszych warsztatach...

IMG_20260829_171759.jpg

IMG_20260829_171825.jpg

IMG_20260829_172029.jpg

IMG_20260830_111753.jpg

IMG_20260830_122903.jpg

Opublikowano
  • Moderatorzy

W e61 robiłem dynamicznie przy chyba 320 tysiach. Mechanior mówił, że dawno takiego syfu nie widział i sporo musiał przelać, żeby kolor na przelewie się pokazał. Ale skrzynie 6HP pancerne, przeżyła i miała się dobrze do końca w moich rękach. Przy wymianie statycznej, to pewnie już masz nowu czarny olej po przejechaniu kilku km.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie głupio jest przy tej okazji odkręcić mechatronikę i chociaż uszczelki wymienić bo na 100% już twarde i nieszczelne.

Przy tej okazji zlejesz znacznie więcej oleju.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
  • Autor
W dniu 31.08.2026 o 06:21, dyzio255 napisał(a):

uszczelki wymienić bo na 100% już twarde i nieszczelne

gdyby były twarde i nieszczelne, to miałbym, tryb awaryjny. Skrzynia chodzi o niebo lepiej niż chodziła, choć do ideału trochę brakuje. Chcę skasować jej nastawy (to, czego nauczyła się jak jeżdżę i jeździli poprzednicy, aby się nauczyła na nowo.

Jak teraz zatrzymuję się na światłach, auto nie drży aż tak mocno jak drżało (konwerter się oczyścił) - teraz drżenie jest o niebo słabsze (jednak jest). Planuję wymienić znowu olej. We wrześniu jestem w Pl więc kupię olej i po powrocie do Norwegii - olej wymienię.

Opublikowano
W dniu 6.09.2026 o 18:51, 520i napisał(a):

gdyby były twarde i nieszczelne, to miałbym, tryb awaryjny

Niekoniecznie. Moga byc jeszcze na tyle nieszczelne, że sterownik tego nie wyłapuje, tylko kompensuje. Jesli sa twarde to nie znasz dnia ani godziny kiedy okular strzeli.

W dniu 6.09.2026 o 18:51, 520i napisał(a):

Chcę skasować jej nastawy (to, czego nauczyła się jak jeżdżę i jeździli poprzednicy, aby się nauczyła na nowo.

To jeszcze sprecyzuj czy chcesz skasowac adaptacje czy przyuczenia. Bo jesli adaptacje, to możesz tez skasowac sobie skrzynię. Przyuczenia skasowac mozna, ale to i tak za wiele nie da.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Po tylu latach uszczelki są twarde jak skała.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Tez wymieniłem olej jaki pierwszy od nowości. Tyle, że wyjąłem mechatronike, wymieniłem wszystkie uszczelki, kulki i płytkę łącząca obie połówki do tego xhp na stage 2. Jedynie mogłem wyczyścić zawory czego nie zrobiłem a szkoda choć po robocie skrzynia chodzi pięknie. Polecam 👍

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.09.2026 o 09:24, KucaQ napisał(a):

Bo jesli adaptacje, to możesz tez skasowac sobie skrzynię. Przyuczenia skasowac mozna, ale to i tak za wiele nie da.

a w jaki sposób sobie skasuję skrzynię? przestanie działać? wejdzie w tryb awaryjny???

skoro kasuję nastawy silnika ( to czego komputer nauczył się jak prowadzę auto) i nic się nie dzieje (nie kasuję sobie silnika), to jak ma mi ta opcja skasować skrzynię??????

Zrobiłem tak: znalazłem w ISTA funkcję "wymiana oleju" (była też opcja "dostosowanie sterownika i 2 jakieś inne, ale to mnie nie zainteresowało - na razie).

Skorzystałem z tej opcji i powiadomiłem komputer że ma nowy olej i nowy filtr. (a funkcja jest taka sama jak w chryslerach voyagerach - tzw quick learn).

Pierwsza jazda - szarpanie skrzyni z jedynki na dwójkę - bardzo duże. Dojechałem gdzie chciałem, auto wyłączyłem, załatwiłem sprawę, odpaliłem auto i jadę. Zmiana biegów - niewyczuwalna - widać tylko po obrotomierzu że zmienia biegi.

Opublikowano

No po skasowaniu adaptacji mogłoby się zdarzyć w skrajnym przypadku, że autem byś nie ruszył. Adaptacje kasuje sie wyłącznie po naprawie, a nie wymianie oleju. Często gęsto pojawiają się tematy, gdzie magicy kasuja adaptacje po wymianie oleju, a potem płacz, że skrzynia chodzi gorzej niż przed "więc to na pewno wymiana oleju! po co było wymieniac skoro działała!".

Sterownik adaptuje wówczas pracę do obecnych w skrzyni podzespołów. Jesli skasujesz adaptacje a będziesz miał nietrzymające solenoidy, wygniecione tłoczki czy choć troche nieszczelne tulejki, to wówczas sterownik wstrzyma tworzenie adaptacji, bo wykryje, że cos jest nie tak, a Ty zostaniesz wtedy ze skrzynia, która "nie potrafi" zmieniac biegów, przeciąga, szarpie itp itd. Tak samo jest z silnikiem, jesli skasujesz jego adaptacje, a parametry podzespołów nie będą sie mieściły w granicach normy, wówczas sterownik silnika tez wstrzyma tworzenie nowych adaptacji.

Ty skasowałeś przyuczenia i zarejestrowałeś wymianę oleju - to się dopuszcza i to skrzyni nie uszkodzi. Przyuczenia to po prostu "nauka" Twojego stylu jazdy.