Skocz do zawartości

BMW e60 2008r 163 km z chipem na 202km.Warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Jestem wstepnie zainteresowany wyzej wymienionym modelem.

1. 2008 r. (polift) 305 tys przebieg

2. 2.0 diesel 163 KM M47N2

3. automat ZF 6HP

4. po programie ok. 202 KM

5. M-pakiet + Shadowline

6. iDrive

7. czujniki parkowania

8. rozrząd wymieniony przy 211 tys. km

9. brak rdzy (według sprzedającego

-Badanie techniczne:18.09.2026

-Polisa OC: 05.10.2026

-Czujnik deszczu

-M-pakiet+Shadowline

- Tempomat

- Sprawna klimatyzacja

- System BMW Idrive

- Czujniki parkowania

- Regularnie serwisowane

- Wymienione filtry i klocki hamulcowe oraz tarcze

- Rozrząd na łańcuchu wymieniony przy 211800tys.przebiegu

- Auto w ciągłej eksploatacji

- Posiadam dokumentację serwisową i historię przeglądów

1. Nie naciska typu: "kto pierwszy, ten bierze" albo "mam 10 chętnych".

2. Rozumie, że jade z Gdańska i chce ograniczyć ryzyko.

3. Nie ma problemu z diagnostyką komputerową.

4. Twierdzi, że ma dokumentację serwisową.

5. Potrafi wymienić, co robił przy aucie (klocki, czujniki parkowania, filtry)

Generalnie podczas rozmowy niczego nie ukrywal pod czas rozmowy. Ale napomne fakt ze na zywo jeszcze nie ogladalem tego auta bo fakt ze mam kawalek :) Na kazde pytanie odpowiadal bez problemu. Nie ma zadnych przeciwskazac do diagnostyki (mam Maxiecu3) miernikiem lakieru czy pojechac na stacje diagnostyczna, zdjecie z ekranu z idrive tez mam, zero bledow czegokolwiek, nawet srednie spalanie mial ponad 7 litrow wiec uwazam ze go nie szalal. Skrzynia biegow zmienia plynnie nie szarpie itp klocki tarcze w bardzo dobrym stanie. Co sadzicie o tym? Jakie podpowiedzi co jeszcze zweryfikowac?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kto wymienia rozrząd w m47 przy 200kkm?

Świetny samochód z opisu a jaka cena?

Podaj ink do ogłoszenia z vinem to przeniesiemy temat do odpowiedniego działu.

spacer.png

Opublikowano
  • Moderatorzy

https://sprzedajemy.pl/bmw-e60-520d-na-sprzedaz-ostrow-wielkopolski-4-6bea9f-nr73588102

Wygląda na to. Ja bym sprawdził po VINie historię przed wyjazdem.

W Ostrowie Wlkp masz KUCIAKOWSKI GARAGE Coding & Serwis - kiedyś byłem u niego. Może da rade Ci sprawdzić ten samochód jak się zapowiesz.

Opublikowano
  • Autor

Numer VIN: WBANX310X0C174073

Dokladnie to ten samochod z ogloszenia. Co o nim sadzicie? Bo zamiar jechac go obejrzec w sobote. Jak mowilem jade z interfejsem maxiecu miernikiem lakieru i oczywiscie na stacje diagnostyczna.

Edytowane przez McDriv3r

Opublikowano

Przede wszystkim nie dziaduj i pierwsze co rozkoduj VIN żeby zweryfikować wyposażenie itp. oraz wykup raport żeby sprawdzić auto i potem zweryfikować to z dokumentacją jaką posiada sprzedający.

Obecnie BMW E36 Compact 96r M43B16 -> M50B25 <- w dążeniu do ideału
Opublikowano
  • Autor

Bardzo ciesze sie ze mozna tutaj madrych ludzi posluchac. Kupilem raport i teraz wiem ze sprzedajacy probuje oszukac.

VIN: WBANX310X0C174073

Rodzaj nadwozia: Sedan

Paliwo: Diesel Rok: 2008

Typ skrzyni biegów: Automatyczna

Pojemność skokowa silnika: 2 l Moc: 130 kW (174 KM / 177 PS)

a w ogloszeniu 163 chipowany na 202 :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W tym roczniku wychodziły i M47 i N47 - może aż tak się nie zna. Zresztą po zdjęciach widać że to N.

Przynajmniej wiadomo czemu rozrząd wymieniony - to na plus.

A że program na 200 ze 163 czy ze 177, co za różnica. Jak Ci zależy to niech udostępni Ci ten wykres z hamowni, będziesz wiedział czy seria zdrowa była.

spacer.png

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał może się tak nie zna i to akurat nie duża pomyłka a wymiana rozrządu przy tym silniku to akurat dużo na plus ;) Jeśli nie ma więcej jakiś różnic i jego dokumentacja się zgadza z Twoim raportem to auto może być godne uwagi.

Opublikowano
  • Autor

Sprawa wyglada tak ze mowil ze jedna stluczke mial a finalnie na raporcie wyszlo ze mial 5 :D na 3 roznych portal mial 3 rozne ceny w dodatku na najmniejszej cenie to mial zderzak walniety a na innych nie wiec dla mnie podejrzewany pojazd i zrezygnowalem.

Opublikowano

Zalezy też jaki raport i jakiej wysokości szkoda. Jak masz ubezpieczenie szyb czy opon i z któregos z nich zgłosisz szkode, to w takim raporcie też to wykaże, bo informacje o szkodach zazwyczaj pobiera z baz ubezpieczalni ?

Ale kilka roznych ogłoszeń i w każdym inne informacje faktycznie stawiają pod wątpliwośc ich rzetelność.

Opublikowano

Skoro nie napisał w ogłoszeniach, że miał stłuczkę jakąkolwiek to nie polecałbym zakupu. Jakby nie miał nic do ukrycia napisał by otwarcie, że miał stłuczkę wymieniał zderzak, szybę czy cokolwiek a skoro to ukrywa to auto nie wartę uwagi w mojej opinii.

Opublikowano

Szkoda to nie stłuczka.

Ale jak wspomniałem - wystarczy że mając ubezpieczenie opon zgłosi flaka do ubezpieczalni i takie zgłoszenie zostanie odnotowane w historii a potem będzie widoczne w raporcie. To teraz patrząc na takie sytuacje każdą dziurę w oponie z historii auta trzeba by wpisywać w ogłoszeniu? No nie. O szybie racja, to jest element o którym warto wspomnieć, jednakże w niemal 20 letnim aucie, z takim przebiegiem oczekiwanie oryginalnej szyby nie ma sensu ?

W byłej E46 Touring miałem wymienianą tylna szybę z ubezpieczenia. Kwota wypłaty dla warsztatu to niecałe 4000zł, na raporcie taka szkoda była wskazana jako uszkodzenie tyłu i taki potencjalny kupujący pomysli - "był strzał w tył i sprzedający nic nie wspomina". A to tylko szyba, która nota bene i tak została wymieniona na oryginalną.

Trzeba by zweryfikowac wartości SZKÓD i ewentualnie skonfrontowac te informacje w rozmowie ze sprzedającym. Niejednokrotnie tez widziałem relacje właścicieli aut, które mają je od nowości, po wykupieniu raportu w historii mieli szkody, które nie miały miejsca, a moja F30 sprowadzona z USA wg raportu autoDNA jest bezwypadkowa ? Kupując używane auto z ASO z "gwarancją" to tak naprawde ubezpieczenie od napraw i gdy zgłosisz jakakolwiek usterkę w ramach owej "gwarancji" to też to wyskoczy jako szkoda w raporcie. Długo by wymieniac przykłady jak z pozoru nic nie znaczące zgłoszenia czy naprawy moga nabruździć w takich raportach, a idealne raporty nie istnieją.

Dlatego uważam, że na dane z raportów trzeba patrzeć z przymrużeniem oka i zawsze dane w nich zawarte zweryfikować podczas oględzin i rozmowy z włascicielem ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dokładnie. Wartość szkody nie oznacza że była całka.

Ja uderzyłem sarnenkę, uszkodziła mi w zasadzie tylko światło przeciwmgielne i wlot w zderzaku. Oddałem do ASO bo to z AC i wymienili cały zderzak z radarem, reflektor i inne pierdoly. Wyszło 40 tysi, a można było naprawić za 500zl.

spacer.png

Opublikowano
3 godziny temu, KucaQ napisał(a):

Szkoda to nie stłuczka.

Ale jak wspomniałem - wystarczy że mając ubezpieczenie opon zgłosi flaka do ubezpieczalni i takie zgłoszenie zostanie odnotowane w historii a potem będzie widoczne w raporcie. To teraz patrząc na takie sytuacje każdą dziurę w oponie z historii auta trzeba by wpisywać w ogłoszeniu? No nie. O szybie racja, to jest element o którym warto wspomnieć, jednakże w niemal 20 letnim aucie, z takim przebiegiem oczekiwanie oryginalnej szyby nie ma sensu ?

W byłej E46 Touring miałem wymienianą tylna szybę z ubezpieczenia. Kwota wypłaty dla warsztatu to niecałe 4000zł, na raporcie taka szkoda była wskazana jako uszkodzenie tyłu i taki potencjalny kupujący pomysli - "był strzał w tył i sprzedający nic nie wspomina". A to tylko szyba, która nota bene i tak została wymieniona na oryginalną.

Trzeba by zweryfikowac wartości SZKÓD i ewentualnie skonfrontowac te informacje w rozmowie ze sprzedającym. Niejednokrotnie tez widziałem relacje właścicieli aut, które mają je od nowości, po wykupieniu raportu w historii mieli szkody, które nie miały miejsca, a moja F30 sprowadzona z USA wg raportu autoDNA jest bezwypadkowa ? Kupując używane auto z ASO z "gwarancją" to tak naprawde ubezpieczenie od napraw i gdy zgłosisz jakakolwiek usterkę w ramach owej "gwarancji" to też to wyskoczy jako szkoda w raporcie. Długo by wymieniac przykłady jak z pozoru nic nie znaczące zgłoszenia czy naprawy moga nabruździć w takich raportach, a idealne raporty nie istnieją.

Dlatego uważam, że na dane z raportów trzeba patrzeć z przymrużeniem oka i zawsze dane w nich zawarte zweryfikować podczas oględzin i rozmowy z włascicielem ?

No tak ale kolega sam wspomniał, że sprzedający miał stłuczkę nie szkodę ale tego nie wspomniał w opisie a dodatkowo miał różne opisy na portalach co sugeruje trochę krętactwo choć nie koniecznie i zawsze warto to skonfrontować ze sprzedającym twarzą w twarz.

3 godziny temu, Kuj0n napisał(a):

Dokładnie. Wartość szkody nie oznacza że była całka.

Ja uderzyłem sarnenkę, uszkodziła mi w zasadzie tylko światło przeciwmgielne i wlot w zderzaku. Oddałem do ASO bo to z AC i wymienili cały zderzak z radarem, reflektor i inne pierdoly. Wyszło 40 tysi, a można było naprawić za 500zl.

No właśnie uderzenie w sarenkę to już nie jest wcale błaha sprawa dlatego najlepiej mieć fotki z uszkodzeń aby wtedy móc je przedstawić kupującemu bo w raportach ceny mogą być tak jak sam wspomniałeś z kosmosu za niewielką szkodę a to już odrzuca klienta nieco bo nie każdemu przetłumaczysz, że uszkodzenie małe ale wymienione sporo ;)