Skocz do zawartości

Klimatyzacja, wentylator - słabo chłodzi.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, to moj pierwszy post na tym forum, wybaczcie jeśli coś zrobiłem lub napisałem nie w porządku.

Posiadam E53 2003 3.0d 184ps.

Mam problem z klimatyzacja, świeżo nabita, słabo, albo wcale nie chłodzi, wydaje mi się ze przy wyższych prędkościach jest lepiej.

Kompresor załącza, wentylator klimy nie chce się kręcić, po wrzuceniu mu np. 10% w INPIE, nie ma problemu i rusza. Po odłączeniu czujnika ciśnienia klimatyzacji, też wentylator rusza na full obroty.

Był wcześniej w komputerze stary błąd bodajże 1152 od wentylatora. Ale juz dawno go kasowałem i nic się nowego nie pojawiło.

Jakieś propozycje co sprawdzić lub wymienić?

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Moderatorzy
18 godzin temu, Arekwaka napisał(a):

świeżo nabita

Jeśli robiłeś to w jakimś punkcie i to niedawno to jedziesz na reklamację. Jeśli sam uzupełniałeś zamiennikiem to potrzeba więcej szczegółów jak to robiłeś i czym i co się działo wcześniej.

18 godzin temu, Arekwaka napisał(a):

wentylator klimy nie chce się kręcić, po wrzuceniu mu np. 10% w INPIE, nie ma problemu i rusza

Jeśli możesz wysterować wentylator z INPY to zakładam, że jest 3-pin. Ten wentylator powinien od razu się kręcić powoli po włączeniu klimatyzacji. Jak nie pracuje, a jest sprawny to możliwe, że brakuje czynnika, układ nie osiąga minimalnego ciśnienia i nie załącza sprężarki.

19 godzin temu, Arekwaka napisał(a):

albo wcale nie chłodzi, wydaje mi się ze przy wyższych prędkościach jest lepiej

Włóż jakiś termometr w kratki, żeby sprawdzić czy cokolwiek zbija temperaturę to będziemy wiedzieć czy sprężarka pracuje. Jeśli dobrze pamiętam to powyżej 80km/h wentylator jest odłączany więc można go wykluczyć.

Opublikowano
  • Autor

Nabita u mechanika, sam prosiłem o nabicie, a nie o to aby sprawił, żeby klima działała. Auto kupilem jakies 3-4 tygodnie temu, więc nie wiedziałem czy wina czynnika czy czegoś innego. (Było podobno 40g wcześniej)

Dzisiaj jestem w stanie stwierdzić, że nawet przy prędkościach 80-110kmh (wioskowe drogi) klima nic nie daje. Wcześniej było chłodniej na dworzu to może po prostu miałem takie odczucie.

Wentylator jest 3-pinowy.

Jedynie zauważyłem, że jak odpale auto po np. 24-godzinnym postoju to chwilke po odpaleniu daje zimnym, tak jakby normalnie klima działała.

Wczesniej też nie widziałem aby kompresor się rozlączał. Wydaje mi się, że chodzi cały czas (oczywiście po włączeniu na panelu). Aczkolwiek nie miałem, aż tak dużo czasu, żeby to dlużej i częściej sprawdzać.

Wydaję mi się, że kompresor po prostu zdechł, wraz z nowym miesiącem jeśli niczego nie wymyśle to postawie do kogoś od klimy.

Poszperam jeszcze jutro przy aucie, może coś wyjdzie ciekawego, jak coś to będę aktualizował.

Opublikowano
  • Moderatorzy
22 godziny temu, Arekwaka napisał(a):

Nabita u mechanika, sam prosiłem o nabicie, a nie o to aby sprawił, żeby klima działała.

To trochę bez sensu. Ładować czynnik i nic nie sprawdzić ? Może być taka nieszczelność, że uciekło po kilku dniach.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

sprawdź ręką czy sprężarka się obraca - środkowa część koła. Przy wyłączonym silniku powinna się obracać niezależnie od koła pasowego. Potem włącz auto, sprawdź, czy przy włączonej klimie zapina sprzęgło (kabelek czarny idący do sprężarki).
Często w sprężarkach w dieslu pada sprzęgło sprężarki.
Potem nieszczelności.

Nowy olej do sprężarki był dawany przy serwisie? W moim e39 nikt nie był w stanie uruchomić klimy. Pojechałem do warsztatu specjalizującym się w klimatyzacjach, dolali specjalny olej do sprężarki i wszystko ruszyło od strzała, w kabinie zimno, że nie wysiedzisz.

Tak jak wyżej, wentylatora bym się nie czepiał jak po diagnostyce rusza

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
  • Autor

Sprężarka normalnie zapina przy włączeniu klimy i rozpina przy jej wyłączeniu, rozpina także po odpięciu czujnika ciśnienia.

Auto nie chciało chłodzić nawet bezpośrednio po nabiciu.

Zauważyłem, że jak auto jest po dluższym postoju, to po odpaleniu klima chłodzi przez pare minut(1-3 min.). W inpie 1.1v na zimnym silniku i zapłonie, nabija 1.4v na czujniku ciśnienia i przestaje nabijać, przestaje też chłodzić i napięcie spada spowrotem do 1.1-1.2v.

A więc sprężarka coś tam przez jakiś czas pompuje, tylko co powoduje spadek ciśnienia po chwili? Czy wina jakiegoś zaworku, czy jednak czujnik ciśnienia po chwili zaczyna wariować i steruje jakimś zaworem? Bo sprężarka ciągle się kręci nawet po spadku napięcia na czujniku.

Opublikowano

Sprawdź rurki od klimatyzacji w komorze silnika - ta na wysokim ciśnieniu ma być gorąca, na niskim zimna. Jak ci w warsztacie nabijali gaz to nikt nie sprawdził ciśnień? Może to zawór rozprężny?

Sprawdź czystość chłodnicy. Może nie jest dostatecznie wydajna i odcina klimę. To że chodzi wentylator nie oznacza, że chłodnica jest wydajna.

Sprawdź poprawność działania elektrozaworów od ogrzewania. Jeśli nie działają elektromagnesy lub gumy w środku są sparciale to może Ci wrzucać gorącą wodę na nagrzewnice w kabinie co zniweluje efekt nawet poprawnie pracującej klimy.